bloglovin

Höstlöv

 
I hösttider kan det kännas lite sorgligt när trädes fina löv faller till marken och lämnar grenarna kala. Sen är det kanske inte så kul att kratta ihop dem heller. 
 
 
När temperaturen sjunker och ljustimmarna blir färre börjar träden förbereda sig för vintervila. För lövträden är det mest ekonomiskt att inte ha kvar bladen över vintern. De försöker ta vara på så mycket energi som möjligt innan de släpper dem. Fotosyntetiseringen upphör, klorofyllet (det som gör att växter ser gröna ut) bryts ned och lövens  vackra gula och röda färger framträder. När de inte är till nytta längre förkorkas bladfästena och löven rycks loss av vinden.
 
Höstlöv är inte särskilt näringsrika, så de gör inte så stor nytta som foder. Men det betyder inte att de är oanvändbara! Kaninerna kan ha stort utbyte av att gräva och flytta omkring dem, eller för all del; knapra i sig dem. Dessutom funkar torra löv bra att bädda med (dock dåliga på att absorbera fukt). 
 
 
Löven övergår från grönt till gult och rött.
 
 
 
Så när du ändå är sysselsatt med att städa upp på gräsmattan kan du passa på att låta kaninerna roa sig med de nedfallna löven:
 
- Lövhög 
- Fyll buren
- Gör en grävlåda 
 
 
 
Lägga undan till vintern
(Om det varit väldigt regnigt kan det vara svårt att göra detta då löven bör vara någorlunda torra.)
 
Samla ihop dem i en papperspåse, balja eller liknande.  Förvara på ett torrt ställe och rör om/lufta dem emellanåt. Nu har du ett lager att ge av i vinter!
 
 
 
OBS! Har du innekanin tänk på att det lätt följer med småkryp in med löven ;) Och försök undvika att få med svamp när du krattar.
 
 

Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2014

Kommentarer
Postat av: Elin

Går det bra med vilka löv som helst? :)

Svar: I princip. Asp, pil, björk, sälg, lönn, rönn och blad från fruktträd och bärbuskar. Eklöv innehåller oxalsyra och smakar inte särskilt gott. När det gäller prydnadsträd och buskar är det bra att kolla upp huruvida de är giftiga eller ej :)
Kanin Magazinet

2012-11-25 @ 23:07:36
Postat av: stina är tillbaka med kommentar

hej igen!!!
går det bra med att fylla en balja med löv så kaninen får gräva lite?
jag har en till fråga: om det är en inne-kanin kan man ta ut den när det är ganska varmt och leka ute? vi har inte en gräsmatta men går det med trädgårds/stenplattor med nät omkring? ha det gött!

2014-09-18 @ 18:47:41
Postat av: stina

hejsan!
1. vi har ingen gräsmatta, går det bra med stenplattor??

2. vad kan ni rekommendera för kanin-ras? (inne kanin)

3. om man har en innekanin kan man då ta med den ut när det är fint + varmt väder?

4. kan man fylla en balja med löv så kaninen får gräva lite?

hejdå ha det gött!! kram!


2014-09-20 @ 16:36:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback