bloglovin

Låta kaniner bo tillsammans

Det är viktigt att veta att kaniner väldigt sociala djur som kräver att få umgås, helst med andra kaniner. Ett vanligt missförstånd är dock att kaniner måste ha en burkompis enligt lag

 

 

Måste kaninen ha en burkompis enligt lag?
Svaret är nej, med modifikation. Jordbruksverket har utfärdat ett "allmänt råd" som säger att alla kaniner, utom okastrerade hanar, ska ha en levnadskamrat av samma art. Ett allmänt råd innebär att om kaninägaren själv kan bevisa att det hen gör för kaninerna är bättre, så är det inget fel.

 

Kaniner lever i det vilda i grupper. I det vilda har kaninerna enorma ytor att leva på, och honorna försvarar sina bohålor. När man vet det är det lätt att förstå att det kan bli bråk om två kaniner hålls ihop i en bur på endast 1m2. De är dock flockdjur och är inte skapade för ett ensamt liv. Det finns alltså en konflikt mellan liten yta och att ge kaninen utlopp för sociala beteenden. 

 

 

Nära på alla kaniner uppskattar att ha en kompis om man ger dem rätt förutsättningar, och visst är det gulligt att se två kaniner tillsammans. Kaninen har en hel beteenderepetoar som de inte kan visa annat än med en artfrände. Läs mer om det här. Studier har dessutom visat att kaniner som hålls i par eller grupp uppvisar färre stereotypbeteenden, d.v.s. tecken på stress och frustration. De mår alltså generellt sett bättre av att bo ihop än ensamma! 

 

Kaniner tycker oftast även om att vara sociala med oss människor. För en kanin som bor ensam är kontakt med människa än mer betydelsefullt då kaninen är ett väldigt socialt djur. Dock måste man nämna att en människa aldrig kan ersätta en annan kanin då vi inte talar samma "språk". En ensam kanin har en hel repetoar av beteenden som den bara utför med en artfrände.

 

När två kaniner ska bo ihop är det viktigaste att tänka på att man skapar tillräckligt med utrymme och gömställen för kanierna. De minimummått som finns på jordbruksverkets hemsida är på tok för små för två kaniner (även för en kanin är de högst ifrågasättbara). Varje kanin behöver sitt eget gömställe och de behöver ha utrymme om det skulle uppstå en tvist. Forskning visar att om kaninerna inte behöver konkurrera om tex små mängder hö eller en liten sitthylla så är risken för bråk väldigt mycket mindre. Ge kaninerna mycket av det som de skulle kunna konkurrera om så slipper du bråk!

 

Mina kaniner slåss, vad göra?
Det är viktigt att tänka på att kaniner är individer som alla har sina specifika egenskaper. En del kaniner mår bäst av att ha en kompis medan några få inte uppskattar det. En del kaniner kan vara väldigt revirtänkande och vill således inte ha någon annan i sitt revir. Kanske har den negativa erfarenheter av andra kaniner, eller har bara inte förstått det sociala språket till 100%? Eller så är det kaninkemin som inte stämmer, testa med en annan kanin?

 

Kaniner som inte accepterar varandra börjar lätt slåss hela tiden, de kan helt enkelt inte sätta upp en stadig rangordning. Det är då viktigt att man särar på kaninerna då det kan bli allvarliga skador på djuren som följd. Bor kaninerna i en bur är det för lite plats för att den underlägsna individen ska få en chans att komma undan och skadorna som uppstår kan vara så allvarliga att kaninen dör eller måste avlivas. Dock är det inte samma sak som att man inte ska låta kaniner "tjaffsa" lite när de bor ihop. Små ridningar, jagningar och liknande slutar sällan i skador utan är helt naturliga.

 

Mycket av problemen som kan uppstå mellan kaniner kan minska väldigt om man kastrerar båda kaninerna. Då slipper man hormoner som gör kaninerna griniga mot både ägare och kaninkompis.

 

 

Bo ihop – Hona + hona
Det allra enklaste om man vill ha två kaniner ihop är att man har två kullsystrar som levt ihop hela livet, eller t.ex. sparar en hona ur en kull och låter denna unge gå kvar med mamman. Dock är det viktigt att tänka på att även två honor kan börja slåss pga könshormoner. Det är alltså ingen garanti att det kommer fungera att ha kaninerna ihop. Kastrering kan förebygga bråk även mellan honor.

 

Bo ihop - Hane + hane
Det är ytterst ovanligt att detta fungerar och ingenting man rekomenderar folk att testa. Det är stor chans att de börjar bråka och det kan sluta riktigt illa.

 

Bo ihop – Hona + hane (fertil)
Det kommer bli ungar. Kaninen är ett väldigt reproduktivt djur som kan få flera kullar per år och som går att para året om. Detta är förstås väldigt krävande och stressande för honan och därför ska inte en hona och okastrerad hane bo tillsammans. Även om honan är kastrerad är chansen stor att hanen rider på henne i tid och otid, vilket också är stresande.

 

Bo ihop – Hona + kastrerad hane
Detta är det som brukar fungera allra bäst när man har flera kaniner tillsammans. Honor accepterar lättare en hane än annan hona. Är hanen kastrerad blir det inga ungar. Honan/honorna får gärna också vara kastrerad så blir paren/gruppen ofta väldigt stabila!

 

Honor som går tillsammans. Se till att individer med lägre rang har möjlighet att komma undan om bråk skulle uppstå.

 

Sätta ihop kaniner
Läs mer här!

 

Kaniner är i grunden extremt sociala och om du har möjlighet bör du ha dem ihop. Det finns enstaka individer som inte vill bo med andra kaniner, men generellt sett är en kompis väldigt bra för kaniens välmående!

 

 

Text & bild: Sandra Magnusson
Text, vidare: Emma Almquist

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Embla

Hur gammal bör en hona vara när man sätter ihop en treårig kastrerad hane och en hona??

2012-10-03 @ 19:58:37
Postat av: Felicia

Hej!

Jag har funderat lite på om ni tycker att de är värt att sätta ihop en hona och en kastrerad hane som inte har träffat varandra innan.
De är alltså inte från samma kull.
Är det värt det?
För man vill ju inte precis förlora en av dem.
Tacksam för svar!

Kram

Svar: Självklart!Kaninerna kommer säkert trivas tillsammans men finns självklart inga garantier. Testa :)
Kanin Magazinet

2013-07-29 @ 18:38:25
URL: http://mylifeinabox.blogg.se
Postat av: ida

hej, jag har en kanin som nu har fått en burkompis. Eller vi håller på att vänja de med varandra.
Den nya honan är bara 8 veckor och min andra som ska få henne som burkompis är 1 år 4 m¨nader. De har redan börjat pussa på varandra genmom gallrena. :) Är det ett bra tecken?

Svar: Absolut!
Kanin Magazinet

2013-08-26 @ 09:41:59
Postat av: Sabine

Hej, har avlat på min hane och ungarna är nu ca 2 veckor gammla och ska komma hem till mig vid ca 8 veckors ålder.
Han är fortfarande inte kastrerad. finns det nån typ av uppskattning hur länge efter han blivit kastrerad man kan försöka få ihop dem utan att han vill sätta på sina egna döttrar eller går det börja vänja dem vid varran direkt enligt beskrivningen ovan?

Svar: Hej!När du kastrerat din kanin rekommenderar vi att du väntar 6 veckor innan du sätter ihop dem, för då har spermierna dött. Kaninen kan fortsätta jucka ytterligare ett par månader efter kastreringen eftersom instinkten sitter kvar då men avtar.
Testa direkt 6 v efter kastreringen, det blir nog bäst.
Under hopsättningen kommer båda jucka på varandra för att ordna rangordningen.

/Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2013-08-26 @ 22:21:17
URL: http://nattstad.se/gn%C3%A4gg
Postat av: Emelie

Hej jag undrar när en kull blir könsmogen och behöver säras?

Svar: Hej!När dem är 12 veckor måste dem säras, men en del kan bli könsmogna tidigare.
Kanin Magazinet

2013-09-29 @ 10:32:31
Postat av: Emma

Hej. Vi har två kullsystrar som inte fungerade ihop tyvärr. Så vi köpte nu en hane som skulle vara sällskap till den ena. Vi har nybyggt två boxar på 2.70x1.50m. Nu är det så att hanen stack in till "fel" hona. Det var hennes syster som skulle få sällskap. Men dom går super ihop. Nu vill jag testa att ta bort skiljeväggen så dom får 3x3m att vara på och testa att ha alla tre ihop. Två systrar på 8mån och en hane på 2år. Är det dumt? :/

Svar: Hej!Nej det är absolut inte dumt, bara hanen är kastrerad!
Kanin Magazinet

2013-10-31 @ 09:28:02
Postat av: Linda

Hej!
Blir två honor som bor ihop mindre sociala och sällskapliga mot människor än en ensam kanin? Jag har haft min tidigare kanin lösgående i kaninsäkrad lägenhet och han följde efter mig som en hund i hemmet och sökte verkligen vårt sällskap. Han blev endast instängd när ingen var hemma.
Samtidigt som jag vill ha möjlighet att få en lika social kanin som tidigare så tycker jag att det är synd att den inte ska ha en artfrände.
Vad rekommenderar ni?


Svar: Det är jättesvårt att säga, då alla kaniner är olika. Sen är det inte helt säker att 2 honor fungerar tillsammans. Det måste man alltid ha i åtanke när man ska sätta ihop 2 eller fler kaniner, att det kanske inte fungerar. Men så till din fråga... att ha 2 kaniner tillsammans i lägenhet kan mycket väl fungera ypperligt och du får 2 tösar som ska vara med överallt, att de blir mindre sociala för att de är 2, nej det tror jag inte. Snarare tvärtom, de blir mer sociala, i alla fall av egen erfarenhet. :)
Kanin Magazinet

2013-11-06 @ 18:32:52
Postat av: Emelie

"När man vet det är det lätt att förstå att det kan bli bråk om två kaniner hålls ihop i en bur på endast 1km2."

Det var då ingen liten bur ;)
Skriv 1 kvm, 1 m^2 eller 1 m2. Blanda inte, för då blir det kvadratkilometer. :p

Svar: Haha, tack för påpekningen, ska ändra det!
Kanin Magazinet

2013-11-27 @ 13:34:13
Postat av: madde

Hej!

Kan en kastrerad pojk kanin och en sterilesirerad flick kanin träffas ?

OBS Dom ska imte bo ihop utan bara träffas.

Svar: Hej!Nej det finns ingen anledning till att två kaniner som inte ska bo tillsammans ska träffas då och då. De blir bara stressade av det eftersom de gång på gång måste göra upp rangordningen. Ska de träffas ska det vara för att dem ska bo tillsammans!
Kanin Magazinet

2013-12-01 @ 16:13:26
Postat av: Sofia

Min kanin och en annan hona har bråkat. Min kanin är inte vaccinerad, kan det hända något med henne?

2014-03-12 @ 15:22:18
Postat av: Elin

Hej! Jag har en hermelinhane på ca 1 år och jag vill gärna skaffa en hona till honom, kommer självklart kastrera honom först isåfall. Kan jag skaffa en kanin av en annan ras eller måste jag skaffa en till hermelin?
Tacksam för svar! :)

Svar: Hej!Nej du behöver inte köpa en hermelin men ta någon ras som är i någorlunda samma storlek, en belgisk jätte är till exempel inte så bra att ha tillsammans med en hermelin :)
Kanin Magazinet

2014-03-23 @ 14:01:44
URL: http://nattstad.se/Elinsv%C3%A4rld
Postat av: Lena

Hej jag köpte nyss en hane som har 4 månader, han är ännu inte kastrera. Jag tänkte om det går bra och ha en hona som är 1 år gammal med honom som sällskap, undrar om det är ok. Eller kan jag kastrera henne istället? Tack

Svar: Hej!Du kan inte sätta ihop kaninerna förens hanen är kastrerad, vilket görs tidigast vid 6 månades ålder, sen måste du vänta MINST 4-5 veckor innan du sätter ihop dem.
Är honan bara en kelkanin, kastrera henne också så minskar du risken för komplikationer i framtiden och ökar livslängden.
Hanen måste alltid vara kastrerad.

MVH
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-04-09 @ 07:11:12
Postat av: julia

Hej jag har en hane som är 5 månader. jag vill skaffa en hona till han, eftersom jag jobbar på dagarna och han är ensam. Hanen är inte kastrera eftersom jag vill att han ska ha kaniner med den honan. jag tänkte kastrera honom efter att de har haft kaniner. går det bra att skaffa honan nu? vad ska jag tänka på.


Tack så hemsk mycket för hjälpen:)

Svar: Hej! Då är min följdfråga, varför vill du ha ungar efter honom/kullsyfte ? Har du tid att ta hand om alla ungar, har du plats om du inte får dem sålda osv? Har du råd att ta honan till veterinär om det skulle bli komplikationer?Läs på artiklarna under vår uppfödar kategori!

Ska du köpte en hona måste du ha en till bur, så dem bor separat. Sedan kastrerar du honom vid 6 månades ålder, 5 veckor efter kastreringen kan du sätta ihop honan och hanen. Alla kaniner vill inte ha sällskap och accepterar inte det. Så var beredd på att det inte funkar. Men kastrerad hane + hona brukar gå bäst. Ska du inte avla på honan senare kastrera henne också för att undvika framtida komplikationer.
Köper du en unge, måste du vänta minst 8 månader innan du kan ta kull på henne.


Lycka till!

Kanin Magazinet

2014-04-09 @ 22:51:28
Postat av: Therese

Hej! Vi har en hane på 4 mån och ska skaffa en hona till honom, då kommer han att vara nästan 6 mån och vi har tänkt att kastrera honom vid 6 mån. Kaninerna är halvsyskon från samma uppfödare! Är det bra att kastrera honan också, vid vilken ålder bör man göra det? När kan man sedan sätta ihop dem i samma bur? Tack på förhand!

Svar: Hej! Kaninerna kommer troligen komma bra överens oavsett om honan är kastrerad eller ej. Dock rekommenderas det att man kastrerar honor också om de bara ska användas som sällskap. Dels för att humöret brukar bli jämnare (brusten försvinner tex) samt att honan inte riskerar att drabbas av livmodercancer. Efter kastrering ska man vänta i ungefär en månad innan man sätter ihop kaninerna. // Fanny
Kanin Magazinet

2014-04-16 @ 18:54:52
Postat av: Therese

Hej!
Tack för hjälpen i svaret ovan, jag har en fråga gällande detta igen, om vår hankaniin är 6 mån och nykastrerad och honan är 2 mån kan man då sätta ihop kaninerna eftersom honan är så liten och ännu inte är könsmogen? Det kan väl inte hinna bli några kaninungar då honan är så liten och hanen nyligen är kastrerad när vi får hem honan?
Tack på förhand! MVH Therese

Svar: Hej!Nej vänta minst 5 veckor innan du sätter ihop dem. Dels för att hanen ska hinna läka och för att vara på den säkra sidan. MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-05-03 @ 19:54:09
Postat av: Mikaela

Hej!
Har lite funderingar som jag hoppas ni kan svara på.
Vi har två st kaninungar, honor som jag är osäker på om dom är kullsystrar. Dom är båda födda v 10 så nu e dom snart 10 veckor gamla. Dom sa i affären att det var dvärgvädurer båda två men den ena ser mer ut som en lejonhuvad. Hur som helst så verkar dom gå jätte bra ihop än så länge. Min fråga e om jag skulle kunna skaffa två hanar också och ha alla tillsammans, självklart så kastrerar jag hanarna först? Eller ska jag ha alls fyra separata i olika burar fast bredvid varandra? Eller två och två, hona + kastrerad hane? Ska ha dom ute så fort det blir varmare. Men undrar då hur jag ska lägga upp det med burarna och rasthagen. Kan man ha en gemensam stor rasthage men egna burar som dom kan gå in till men samtidigt se varandra från burarna?

Svar: Hej!Är kaninerna köpta i en djuraffär kan man aldrig lita på att dem är syskon eller hur gamla dem är.
När dem blir könsmogna kan dem börja bråka och då är det bra om du är beredd att sära på dem, med separata burar. vissa kan gå bra ihop när dem är små men inte alls när dem är stora.
Visst kan du köpa 2 hanar, då får du vänta med att sätta ihop kaninerna tills dem är kastrerade vilket inte bör göras förrens tidigast 6 månader + minst 1 månad efter kastrering. Att ha hanar ihop är väldigt riskabelt, även om dem är kastrerade vet man aldrig hur det går, så sätt hellre ihop dem hona+hane. Ska inte honorna användas i avel kastrera dem med för att minska komplikationerna i framtiden. Bor dem ihop så ska endast de kaninerna som bor ihop vara tillsammans, och de andra två ska vara tillsammans, alltså kan man inte låta alla fyra träffa varandra då och då. För då kommer det bli bråk , det blir stressigt med att göra upp rangordningen varje gång osv. kastrerad hona + kastrerad hane är alltid det bästa alternativet.

MVH
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-05-11 @ 17:41:03
Postat av: Josefin

Hej jag och min kompis har kaniner. Kan dom träffas?

Svar: Hej!Kaniner ska inte träffas och "leka". Eftersom kaninerna kommer börja bråka för att göra upp rangordningen, detta är stressande och kan skada kaninerna och ska inte göras om kaninerna inte ska bo tillsammans. Håll dem separata.
Kanin Magazinet

2014-05-19 @ 20:02:23
Postat av: Elin

Hej c:
Jag funderar på att skaffa en kanin och undrar om en kastrerad hane skulle klara av att bo själv, och om inte hur många timmar skulle den behöva ha sällskap isåfall? Jag tänkte ha honom i en bur ute, men när jag är i skolan är jag borta i cirka 6 timmar. Behöver kaninen ha en kompis?
Jag tänkte tävla i hoppning med den oxå, då undrar jag hur det blir om jag bara ska träna en mest och bara hoppa för att det är kul med den andra, eller måste jag träna båda lika mycket då?
Tacksam för svar :D

Svar: Hej! Visst kan kaniner bo själva, men har du möjlighet så är det klart att en kanin har mycket nytta av en kompis också, om du har tid och plats. Du behöver inte träna båda kaninerna, dem kan vara utan varandra en stund. Men ska du ha två ska dem bo tillsammans hela tiden, och inte bara träffas ibland.Lycka till!
Kanin Magazinet

2014-06-18 @ 16:34:02
Postat av: Emma

Hej! Jag har en Hona på 3 år och jag tycker att hon är lite ensam och vill skaffa en vuxen kastrerad hane till henne. Men jag vet inte om jag kan det för jag har varit på hoppträningar med henne och då har hon blivit rädd för dom andra kaninerna och sprungit iväg. Tror du att det är värt att köpa en kanin och sen kanske inte kan ha kvar den för att dom inte passar ihop? Väldigt tacksam för svar! MVH Emma

2014-06-19 @ 20:32:07
Postat av: Emma

Hej! Jag har en Hona på 3 år och jag tycker att hon är lite ensam och vill skaffa en vuxen kastrerad hane till henne. Men jag vet inte om jag kan det för jag har varit på hoppträningar med henne och då har hon blivit rädd för dom andra kaninerna och sprungit iväg. Tror du att det är värt att köpa en kanin och sen kanske inte kan ha kvar den för att dom inte passar ihop? Väldigt tacksam för svar! MVH Emma

2014-06-19 @ 21:02:25
Postat av: Jennifer

Hej!
I slutet av sommarlovet kommer en liten kaninunge (hona som då är 8 veckor) hem till mig. Tanken är att hon ska bo tillsammans med min kastrerade hane som är 1 år (kastrerades för ca 5 månader sen). Han är väldigt sällskapssjuk så därför tänkte vi skaffa en kompis till han. Min fråga är hur gammal honan bör vara när de kan träffas? Jag har tänkt att ställa hennes bur brevid hans hage så att de kan titta och lukta på varandra redan när hon kommer hem till oss så att hon vänjer sig vid han redan från början.

Jennifer

Svar: Hej!Ha honan separat tills hon blir runt halvåret, så hon kan försvara sig om dem skulle ryka ihop och ni har tid att lära känna henne och göra henne tam.
MVH
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-07-14 @ 16:16:34
Postat av: Linnea Maria

Hej!
Mina två kaninhonor har bott med varandra i 4 år sedan de var ungar. För ungefär två dagar sedan märkte jag att de slogs med varandra när de var ute och hoppade fritt i trädgården. Det är första gången jag ser detta hända och jag är rätt chockad eftersom det inte var något litet slagsmål; pälsen flög och den ena honan fick ett stort blödande jack i örat. Efter denna fight särade jag på dem och idag provade jag att släppa ihop dem igen, men så fort jag satte in den ena honan så rök de ihop! Jag tycker detta är jättekonstigt då de alltid verkat trivas bra ihop. De bor i en stor kaningård utomhus och har inte fått mindre mat än vanligt så jag förstår inte alls vad orsaken kan vara. Skulle bli väldigt tacksam för svar då jag är osäker på vad jag ska göra nu!

Svar: Hej! Kaniner kan bli ovänner, precis som vilka individer som helst. Vissa honor blir lite griniga vid brunst. Kanske kan du låta de bo bredvid varandra ett tag? Med galler i mellan så att de kan se och nosa på varandra. Titta gärna i våra artiklar om hur man för ihop kaniner så kanske du får lite tips. http://kaninmagazinet.se/2013/september/att-satta-ihop-kaniner.html
Kanin Magazinet

2014-07-24 @ 20:29:55
URL: http://neiaphoto.blogg.se
Postat av: Julia

Hejsan!
har en hona på snart 4 månader och en hane på 1 år som är kastrerad,kan sättas ihop 22 agusti då har det gått 6 veckor. De är redan i samma rum nyfikna och sitter ibland och äter hö och nosar genom bur gallret båda är jätte lugna mot varandra. Måste honan vara exakt 1/2 år, innan jag kan sätta ihop dem?

fungerar de att sätta ihop 2 kasterade hanar + 1 steril hona? Eller sitter instinkter fortfarande kvar hos hanarna?
(en fråga av ren nyfikenhet)
Mvh Julia

Svar: Hej!Du avgör själv om du vill sätta ihop tidigare, men det kommer ryka lite hår när dem ska göra upp rangordningen så ja det är bra om honan får växa till sig och bli lite större så hon har en chans att försvara sig.

Ja, du kan sätta hop 2 kastrerade hanar + kastrerad hona MEN det fungerar inte alltid med tanke på att i regel ska man inte ha hanar ihop. Eftersom de är kastrerade är det större chans att det går, så du kan alltid testa! Men ha dem noga under uppsikt och se till att dem har stor yta att vara på.

MVH
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-07-31 @ 10:53:15
Postat av: emmy

Hej! Jag har två dvärgkaniner som går tillsammans jämnt. En kastrerad dvärgvädur/lejonhuvad hane på 7 månader samt en hona vi fick av en bekant som inte visste hennes ålder, ras eller någonting. Men vi gissar att hon är en lejonhuvad/dvärghare på ca 2 år.
Dem två har gått superbra ihop sedan första stunden. Nu är dem bästa kompisar, när dem vilar så ligger dem tryckt mot varandra, är alltid inom en radie på 50 cm från varann, tvättar varandra, helt enkelt oskiljaktiga.
På somrarna bor dem ute i en hage på 3x2,5m med ett bohus i. På vintern har går dem lös dagtid i mitt rum (3x5m) med en tvåvåningsbur att gå in och ut i.

Jag har funderingar på att köpa en till kanin. Det skulle då bli en hona av rasen dvärgscheck eller dvärghare. Men är inte säker då jag isåfall skulle låta alla tre gå ilag. Men vill helst inte riskera att den ev. nya kaninen skulle göra att någon blev utstött. Min önskan är att alla tre blir en flock där alla är lika tajta.
Hur skulle ni ha gjort?

Svar: Hej!Det går aldrig att förutse hur det går men skaffa en ras som är jämnstor i storleken med dem du har och vänta med ihopsättningen tills den kaninen växt till sig lite.

MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-09-07 @ 10:56:04
Postat av: Josefin

Vi har 2 kastrerade hanar, 3år (de kunde tyvärr inte bo tillsammans). Men för ett tag sen köpte vi en kaninhona (är nu ca 5 månader). Tror ni att det skulle funka att låta en av hanarna och honan dela utehage? Alltså ha varsin bur fast dela hage? (De bor ute). Har ni några tips?

Svar: Hej!Om hanarna inte gick ihop förut är det inte säkert att dem går ihop nu heller. Är ytan större nu än den va när du testade första gången?
Du kan testa igen men var beredd på att sära på dem igen, / ta bort en hane och ha ensam.

/ Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-09-07 @ 16:07:19
URL: http://nattstad.se/kaninerupptilltaket
Postat av: Josefin

Vi har 2 kastrerade hanar, 3år (de kunde tyvärr inte bo tillsammans). Men för ett tag sen köpte vi en kaninhona (är nu ca 5 månader). Tror ni att det skulle funka att låta en av hanarna och honan dela utehage? Alltså ha varsin bur fast dela hage? (De bor ute). Har ni några tips?

Svar: När två kaniner möts så behöver de göra upp rang. Alltså kommer dina behöva göra upp rrang varje gång du släpper in dem i samma hage. Ibland gör de upp rangen på bara någon minut utan större konstigheter, men ibland kan det ta längre tid och vara lite våldsammare. Fundera på om det är värt det. Är det bara någon gång ibland eller är det lite då och då?
Mvh Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-09-07 @ 16:08:13
URL: http://nattstad.se/kaninerupptilltaket
Postat av: Josefin

Kanske borde skrivit att hagen sitter ihop med deras burar, så de kan gå ut och in som de vill. (Har självklart tak på). Så de kan vara tillsammans fast ändå ha varsit "kryp in". Tror ni det skulle funka?

2014-09-08 @ 15:10:44
Postat av: Charlotte

Hej
Vi har en kastrerad hane och har köpt en hona. Vi testade att sätt ihop dom i somras men honan blev så rädd och låg tryckt i hörnet så vi valde att avbryta och att vi ska prova när hon blivit större.
Nu är det nog dags. Hanen är ett år och honan 4 månader.
Uppfödaren tyckte vi bara skulle släppa in honan i hanens bur och låta dom vara inne i ett dygn. När man läser på nätet så skall man introducera dom försiktigt. Gör man det varje dag då till de slutat bråka? Uppfödaren sa till mig att kaniner inte minns sin kompis om den skulle åka bort tex en dag. Då tänker jag att vad är vitsen med att ta det lite varje dag. Snälla kom med tips hur vi skall göra. Just nu bor de i olika rum i vårt hus. Skall vi ha burarna brevid varann så de kan nosa genom gallret?
Vi hade det först men hanen bara morrade o ville bita henne igenom gallret.
Hur blir det med revir om de bor i samma rum i olika burar och man släpper ut en i taget för motion? Då är det ingen neutral plats när de skall ses?
Tacksam för svar o tips!
Tack
Kram Charlotte

Svar: Hej! Klokt av dig att vänta tills honan är lite äldre, så att hon kan försvara sig om det skulle behövas. Det är nämligen vanligt att kaninerna tjafsar en del i början när de gör upp rang.

Din uppfödare verkar tyvärr lite okunnig. Det absolut bästa är att släppa ihop kaninerna på en neutral plats, där ingen av dem har ett revir. Kaniner minns absolut sin kompis även om denne åker bort en dag! Men under introducering är det viktigt att man inte särar på kaninerna hela tiden, det leder till att de måste göra upp sin rang varje gång. Det du kan göra är att låta dem bo bredvid varandra i några dagar för att de ska lära känna varandra. Men se till att de inte kommer åt varandra, alltså att de inte kan bita varandra.

Släpp sedan ihop dem på en neutral plats med mycket utrymme och flera gömställen. Det är vanligt att kaninerna börjar tjafsa som sagt, de kan rida på varandra, jaga varandra och pälstussar kan flyga. Men det är fullt normalt och ingenting man ska bli orolig över. Hur lång denna process tar varierar. Börjar de däremot slåss rejält (med bett och hårda sparkar) så bör du avbryta dem. Därför är det viktigt att du är med och håller koll.

Om det funkar med att låta kaninerna bo i olika burar med motionera på samma golvyta, ja det kan fungera. Vad som kan hända är att det blir en del revirmarkeringar i form av kiss och bajs. Men det är ju värt att testa.

Följ gärna tipsen i våra artiklar. Och ha tålamod!

Mvh Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-09-16 @ 09:57:15
Postat av: Andrea

Hej.
Vi har två hanar ( pappa, son) tillsammans sedan 1 år tillbaka och det har fungerat alldeles utmärkt tills nu i veckan. Honan bor med sina två nya ungar i en angränsande bur. Emellan burarna sitter hönsnät och stängsel. Förra veckan öppnade jag upp stängslet så att alla kaniner kunde vara ihop när plötsligt hanarna började bråka. Nu kan dem inte ens ignorera varandra igenom galler utan biter och bråkar igenom det.
Kaninerna bor i olika plan och vi släpper inte ut dem tillsammans.
Kan detta vara beständigt eller kan lägga sig om vi rider ut stormen? Tips?
Tack på förhand Andrea

2014-10-10 @ 00:40:06
Postat av: Andrea

Hej.
Vi har två hanar ( pappa, son) tillsammans sedan 1 år tillbaka och det har fungerat alldeles utmärkt tills nu i veckan. Honan bor med sina två nya ungar i en angränsande bur. Emellan burarna sitter hönsnät och stängsel. Förra veckan öppnade jag upp stängslet så att alla kaniner kunde vara ihop när plötsligt hanarna började bråka. Nu kan dem inte ens ignorera varandra igenom galler utan biter och bråkar igenom det.
Kaninerna bor i olika plan och vi släpper inte ut dem tillsammans.
Kan detta vara beständigt eller kan lägga sig om vi rider ut stormen? Tips?
Tack på förhand Andrea

Svar: Hej! Jag rekommenderar dig att sära på pappa och son, speciellt nu när de har visat agressivitet mot varandra. Hanar slåss ofta tills någon dör och det kan gå väldigt fort. Så sära på dem!
Mvh Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-10-10 @ 00:40:08
Postat av: Sigrid S

Hej!
Jag har en kastrerad kaninhane och en hona, som har fått gå ihop i 3 år. Men jag har märkt att dom har börjat bråka med varandra väldigt mycket, dom biter varandra osv. Så nu har vi fixat så att dem har galler emellan sig och en dörr att öppna, så får dom vara med varandra varannan dag.
Är det bra att göra så, eller är det för förvirrande för dom?
Tack på förhand!

Svar: Hej!Fundera över varför problemet uppkommer istället!
Det finns studier som visar att kaniner som bara umgås via galler blir stressade av detta, men också de som upplever att det funkar. Så där har jag inget 100%ligt svar till dig.
Har de gått ihop i 3 år kan jag tänka mig att tex brunst, stress (pga. flytt? temperaturförändring? etc) kan ha orsakat det.
Om jag var du skulle jag se till att både hona och hane är kastrerade och sätta ihop dem igen, och om det behövs göra det enligt konstens alla regler från början.
Kanin Magazinet

2014-10-28 @ 11:01:28
Postat av: Elin

Hej

Jag har en kaninhona som är ett år och har nyligen köpt en kaninhona som är 6/7 månader och har försökt att få dem att hälsa men min äldsta kanin hon springer efter den lille och biter henne och biter av päls, den lille honan stampar i marken också ganska ofta . Men jag har särat dem nu och hoppas att jag kan låta dem va i samma bur snart.

2014-11-04 @ 18:27:48
Postat av: charlotte

hej
Om man sätter ihop två kaniner ( hona+kastrerad hane) och de går lösa i ett rum, kan de ha varsin bur att hoppa in i då eller skall de ha en tillsammans? De är ju lite små för en kanin kan jag tycka..
Vår hona är snart 7 månader och vi har inte märkt alls att hon blivit könsmogen. Inget revirtänkande alls. Kan det komma senare? Hon är extremt tam, kan ligga i timmar i knät. Underbart!
Hanen som hon skall bo med (när vi vågar para ihop dem :)) är lite mer revitänkande och rädd av sig. Vi tror han hör dåligt. Kommer de har svårt för varann då tro?

Svar: Hej, kaninerna måste bo tillsammans. Så har du två burar till dem måste dem vara öppna så de kan gå som de vill. När kastrerades hanen? Revirtänkandet brukar försvinna ett par månader efter kastreringen, så vänta gärna lite extra för att se om det avtar. Ett tips är att även kastrera honan, för att undvika risken för livmodercancer som är väldigt vanligt.
Lycka till!
Kanin Magazinet

2014-11-25 @ 08:39:02
Postat av: charlotte

Hej
Det var så jag tänkte, att de har ett rum med två öppna burar.. Eller är det ändå bäst att ha en bur som är öppen?
Jag vill inte kastrera honan. Ångrar mig så att vi kastrerade hanen.. När han blev könsmogen så blev han mer social och mer tuff, vågade springa ut till oss i huset. Men när vi kastrerade honom så gick han tillbaka till sitt forna rädda jag. Verkligen tråkigt att se. Ingen livsglädje alls..
kommer han få det jobbigt med en brunstig hona?

Svar: Hej! Skulle du ha kaninerna tillsammans var hanen tvungen att vara kastrerad,oavsett. I början kommer du märka stor skillnad då dem blir väldigt mycket lugnare, de är alltid jobbigt efter en operation. Nu vet jag ju inte hur länge sen det var, men det blir bättre. Hanen kommer vara lite seg ett par månader, men sen blir han piggare igen. Men kommer alltid vara lugnare.Du kan ha 2 burar öppna, det avgör du själv om du har plats. Ska dem vara frigående räcker det annars med en bur.
Är honan väldigt brunstig och juckar/jagar hanen kommer det bli jobbigt, även om hon är mån om reviret, beror på om hon är den dominanta eller inte,
Varför vill du inte kastrera honan? du och hanen slipper en brunstig sur hona som vaktar sitt revir och du får inga problem med livmodern i framtiden, finns bara fördelar, utom narkosen :)

MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-11-27 @ 14:34:37
Postat av: Malin

Hej
Jag har en hona som snart är 1 år. Och jag har fixat en kastrerad hane och min hona rider på honom och vad betyder det

2014-11-29 @ 12:48:04
Postat av: Hanna

Vad ska jag göra om kanin hona biter min kanin hane? (Ska para dom till våren..). P.S de bor ej i samma bur

2014-12-05 @ 23:12:50
Postat av: Cecilia

Hej,
Vår första underbara kanin Bosse (kastrerad hane) avled tyvärr i somras och lämnade hans flickvän Malva ensam, steriliserad på 4 år. Malva är en bestämd dam men var väldigt mysig mot Bosse.
Nu tittar vi efter en ny kanin till henne då vi märker att hon är understimulerad, trots lekar, utomhusaktiviteter.
Vad ska vi tänka på? Kan man ta in en unge till henne, hona som hane? Kastrerad/steriliserad eller inte?
Vi funderar på att hämta hem ungen efter nyår...
MVH Cecilia

Svar: Hej! Ja, det låter om en bra ide att köpa en ny kompis. Köper ni en hane måste han kastreras och då är det bäst att vänta med ihopsättningen tills efter kastreringen, för att slippa sära på dem.Köper ni en hona är det en chans att hon blir väldigt revirbenägen när hon blir könsmogen, eller att din nuvarande kanin är för aggresiv mot henne (om ni tar hem en bebis).
Det är alltid lite knepigare att sätta ihop honor, eftersom de är såpass revirbenägna.
Köper ni en hona är det bäst att kastrera henne som Malva är.
Du avgör vad som är smidigast, att köpa en unge som du kastrerar vid 6 månader och sen låter dem bo ihop, köper en redan kastrerad hane eller vuxen/ung hona.

MVH Kainmagazinet
Kanin Magazinet

2014-12-18 @ 18:41:47
Postat av: Tindra Brodin

Hejsan! Jag har då två hanar som har bott med varandra i ett helt år nu. Vi trodde då dock från början att ena var en kille. utan vi trodde då att det var en kille och tjej. men vi såg då nu alldeles nyss att de var kille å kille. och dom har då aldrig bråkat. utan dom parar sig bara för skoj. det är två tvillingar. alltså samma ras, samma ålder och samma kön. dom är goa mot varandra och gör inget annat än å skoj para säg. dom slickar å goar sig med varandra. så själv tycker då jag att vi bevisat att de går att dom bor ihop. frågan är om vi kan forsätta ha dom tillsammans eller måste sära på dom?

2014-12-23 @ 22:30:45
Postat av: Alma Hanson

Hej, jag har en hane och en hona, båda är okastrerade. Hanen har börjat slicka i honans ögon och kanske bita, vad betyder det?
Mvh Alma

Svar: Hej! Två okastrerade kaniner ska inte bo tillsammans. Sära på dem direkt och låt dem inte ha kontakt, då kommer du få kull efter kull.
MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2015-01-07 @ 19:04:06
Postat av: Johanna

Hej! Jag hade tänkt att skaffa kanin/kaniner. Hur är det bästa sättet att lägga upp det på, att först köpa en hane och kastrera, och sen köpa en hona efter ett tag? Eller köpa båda samtidigt, eller honan först?

Svar: Hej!Ska du ha en hona och hane tillsammans kan du köpa dem samtidigt, om du vill och ha dem separerade tills det är dags för kastrering (6månader). Sedan väntar du 5 veckor innan du sätter ihop dem.
MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2015-01-20 @ 12:36:08
Postat av: Katarina Brundell

Hej!
Jag har fyra honor och en hane. En av honorna är vuxen men de andra tre är mellan 3-4 månader. För att de ska få lite större utrymme tänkte jag att ungdomarna (honor) kanske kan bo ihop i en box. Vad händer om någon i gruppen får en kull så småningom?
Vänligen Katarina

2015-01-26 @ 09:20:27
Postat av: Axel

Hej!
Jag ska köpa en till kanin till min kanin hona jag undrar om jag köper en hona behöver jag inte kastrera någon... men
Annars har jag tänkt köpa en hane men när blir den könsmogen ?den jag vill köpa är född i november 2014.
Så om den är könsmogen kommer jag inte kunna ha dom separata har bara en bur!
Så jag vill nog ha en tjej bråkar alla tjej kaniner? är det värt att testa? Jag vill ha den så snabbt som möjligt! Mvh Axel

Svar: En hane som är född i november 2014 är nog redan könsmogen till en viss del. Tidigast om någon månad kan du kastrera honom isåfall, för att sedan vänta i en månad till om de kan bo ihop. Två honor kan absolut fungera det också. Läs gärna våra artiklar under "Beteende"
Kanin Magazinet

2015-02-15 @ 10:27:48
Postat av: Axel

Hej!
Jag ska köpa en till kanin till min kanin hona jag undrar om jag köper en hona behöver jag inte kastrera någon... men
Annars har jag tänkt köpa en hane men när blir den könsmogen ?den jag vill köpa är född i november 2014.
Så om den är könsmogen kommer jag inte kunna ha dom separata har bara en bur!
Så jag vill nog ha en tjej bråkar alla tjej kaniner? är det värt att testa? Jag vill ha den så snabbt som möjligt! Mvh Axel

2015-02-15 @ 10:27:48
Postat av: Axel

Tack så hemskt mycket:)

2015-02-15 @ 21:28:54
Postat av: Axel

Tack så hemskt mycket:)

2015-02-15 @ 21:29:22
Postat av: Anonym

kan man ha 2 hon kaniner om dom inte är samma ras ?

Svar: Ja det kan man! Tänk på att för stor storleksskillnad inte är så bra, ifall dem börjar bråka.
Kanin Magazinet

2015-02-27 @ 12:16:25
Postat av: Agnes

Ni kommer säkert säga nej men jag undrar om min ettåriga okastrerade hankanin kan bo tillsammans med en bebishane utan att bråka?Annars går det då att ha dom i olika burar och hagar fast bredvid varann?

Svar: Hej! Precis, du kan absolut inte ha en okastrerad hane tillsammans med en annan hane, och verkligen inte tillsammans med en bebis som inte kan försvara sig. det är även riskabelt att ha hagar brevid varandra, om det är tex kompostgaller. De kan lätt ryka ihop.
Kanin Magazinet

2015-03-19 @ 18:37:29
Postat av: Agnes

Ni kommer säkert säga nej men jag undrar om min ettåriga okastrerade hankanin kan bo tillsammans med en bebishane utan att bråka?Annars går det då att ha dom i olika burar och hagar fast bredvid varann?

Svar: Med tanke på att den ena hanen bara är en bebis så kan det nog gå bra. Men du kommer ju med allra största sannolikhet behöva sära på dem så fort ungen blir könsmogen. Så det känns ju inte så värt att sätta ihop dem om de ändå inte ska bo ihop. De kan bo bredvid varandra men se till att de inte kan komma åt varandra med bett osv :)
Kanin Magazinet

2015-03-19 @ 18:41:46
Postat av: jessica

Hej! Vi har en kastrerad hane o en hona. De är syskon o varit separerade ett tag i burar jämter varandra innqn hans kastrering o vi satte ihop dem igen 3veckor efter kastreringen enligt veterinärens rekommendation. Funkade finfint i 2 veckor o visst gruffades det första dagarna men sen har det varit lugnt. För några dagar sen började honan bli sur, rider hannen hela tiden, rycker päls från sig själv mm. Kan hon vara skendräktig? Vi har nu separerat dem igen. Nån som vet om det kanvaraövergående? De var så mysiga mot varandra innan....

2015-04-09 @ 21:19:12
Postat av: jessica

Hej! Vi har en kastrerad hane o en hona. De är syskon o varit separerade ett tag i burar jämter varandra innqn hans kastrering o vi satte ihop dem igen 3veckor efter kastreringen enligt veterinärens rekommendation. Funkade finfint i 2 veckor o visst gruffades det första dagarna men sen har det varit lugnt. För några dagar sen började honan bli sur, rider hannen hela tiden, rycker päls från sig själv mm. Kan hon vara skendräktig? Vi har nu separerat dem igen. Nån som vet om det kanvaraövergående? De var så mysiga mot varandra innan....

Svar: Hej! Kan det kanske vara så att honan är brunstig? Då kan de bli lite extra griniga. Nu när det är vår är det inte ovanligt att hormonerna spökar en del.
Kanin Magazinet

2015-04-09 @ 21:24:58
Postat av: Tilde

Hej jag har en kastrerad hane och en 5 1/2 årig hona som bor ihop. Tyvär måste jag avliva hanen om några få dagar pga att han har allvarliga problem med sin rygg. Honan är och har alltid vart otroligt social och har blivit deppig när hon inte haft sällskap. Hur ska jag göra nu när hon blir ensam igen, jag är rädd för att hon kommer äta mindre eller liknande. Ska jag se om hon kan få sällskap Av en annan kastrerad hane? Har du några tips?

2015-04-11 @ 17:15:08
Postat av: Jenny

Hej, vi står i begrepp att införskaffa kaniner och har bestämt att det blir 3 till antalet då jag förstått att kaniner trivs bäst med sällskap. En vän till mig fick en kull för snart 2 mån sedan och vi ska hämta dem om två dagar. Jag hade hoppats att det skulle bli två honor och en hane (som vi kastrerar innan de släpps ihop för gott). Men det blev bara en hona så nu blir det alltså två hanar och en hona. Skulle det kunna fungera att ha dem tillsammans då de ändå vuxit upp tillsammans? Vi har köpt en 1,2 * 0,6 bur och satt ihop med en tvåvåningsbur med samma mått, de kommer alltså ha varsin bur med hus och sittplatser och allt för att minska konkurrensen. Alla burar kan delas av så vi skulle kunna ha 3 separata burar om de blir osams. Vad jag vill höra är om det finns någon som hört om hanar som faktiskt gått bra ihop? Finns det någon chans?

Svar: Hej! Hanar kan fungera ihop, väldigt väldigt sällsynt. För att öka chanserna ska dem kastreras innan dem sätts ihop. Men chansen är väldigt liten. Vi rekommenderar inte att ha kanar tillsammans, det kan sluta väldigt illa väldigt fort. Men det är upp till dig om du vågar testa.MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2015-04-22 @ 20:56:51
Postat av: Matilda

Hej
Jag har haft två kanin honor (systrar) varav den ena bröt bak benet, så hon var tvungen att somna in.
Jag undrar vad man ska göra med den andra honan, ifall man ska skaffa en ny kompis eller om man ska låta det vara som det är?
Tack på förhand!

2015-04-26 @ 12:56:52
Postat av: Matilda

Hej
Jag har haft två kanin honor (systrar) varav den ena bröt bak benet, så hon var tvungen att somna in.
Jag undrar vad man ska göra med den andra honan, ifall man ska skaffa en ny kompis eller om man ska låta det vara som det är?
Tack på förhand!

2015-04-26 @ 12:57:29
Postat av: Matilda

Hej
Jag har haft två kanin honor (systrar) varav den ena bröt bak benet, så hon var tvungen att somna in.
Jag undrar vad man ska göra med den andra honan, ifall man ska skaffa en ny kompis eller om man ska låta det vara som det är?
Tack på förhand!

Svar: Hej! Vill du ha en till kanin är det enklast att köpa en kastrerad hane. Det kan funka med en ny hona men är alltid lättast med kastrerad hane.
Kanin Magazinet

2015-04-26 @ 18:33:45
Postat av: Kaninenbella

Hej!
Jag vill para min hona. Men jag vet inte ifall hon är för gammal. Hon är två år och hanen är 2-3 månader. Funkar det? Vad är riskerna?
Tack i förhand!

2015-04-29 @ 16:48:40
Postat av: Edit

hej, jag har en hane på ca 1 år som är kastrerad,för ca 5 veckor sen köpte jag en liten hona. dom har nosat på varandra och han vill gärna på henne, problemet är att jag inte har låtit bara dom två träffats för att jag är rädd att han ska göra henne illa eller nått, men jag vill ju så gärna ha dom ihop!hur ska jag göra? törs jag låta dom träffas? kan han skada henne?

2015-05-22 @ 14:31:38
Postat av: sara

jag har en han kanin som är ca. 2 år och kastrerad, jag undrar om jag kan flytta ihop honom med en bebis han kanin.

2015-06-01 @ 20:36:26
Postat av: sara

jag har en han kanin som är ca. 2 år och kastrerad, jag undrar om jag kan flytta ihop honom med en bebis han kanin.

Svar: Nej, det är inte lämpligt.
Kanin Magazinet

2015-06-01 @ 20:37:18
Postat av: Ellen

Hej!
Jag har en kaninhane (kastrerad) och en kaninhona som lever tillsammans dom har gjort det i 1,5 år och det funkar jätte bra. Jag skulle vilja sätta in min andra kaninhona Mini till dom Hanen accepterar det men inte honan när jag testade sätta in henne bett den andra honan mini. Så hon fick ett sår! Hur ska jag göra för att sätta ihop dom?

Min kastrerade kaninhane försöker fortfarande göra barn med honan vi kastrerade honom för länge sen är detta normalt?

2015-06-02 @ 21:29:34
Postat av: Linda

Hej vi ha köpt två hanar som är två år gamla. Dom sitter i var sin bur. Dom har ute hage sidan om varandra.Den ena vill rymma in till den anda. Hur kan vi undvika att det händer utan att behöva ha dom i varsin del av trädgården.Eller doften av den andra hannen kommer att göra att problemet kvarstår.

2015-06-04 @ 19:33:08
Postat av: Terese

Hej, jag har 2 kaninhonor som är kullsystrar de är ca 4,5 månader Och de bor ihop, de funkar jätte bra men jag funderar på att sätta ihop de med en 3 mån kaninhona till, tror ni att det går? Och kan man ha alla 3 tillfälligt i 160x60 kaninbur (innermått, vi ska bygga ut den)?

2015-06-07 @ 22:37:14
Postat av: Terese

Hej, jag har 2 kaninhonor som är kullsystrar de är ca 4,5 månader Och de bor ihop, de funkar jätte bra men jag funderar på att sätta ihop de med en 3 mån kaninhona till, tror ni att det går? Och kan man ha alla 3 tillfälligt i 160x60 kaninbur (innermått, vi ska bygga ut den)?

2015-06-07 @ 22:38:13
Postat av: Terese

Hej, jag har 2 kaninhonor som är kullsystrar de är ca 4,5 månader Och de bor ihop, de funkar jätte bra men jag funderar på att sätta ihop de med en 3 mån kaninhona till, tror ni att det går? Och kan man ha alla 3 tillfälligt i 160x60 kaninbur (innermått, vi ska bygga ut den)?

2015-06-07 @ 22:38:16
Postat av: malin

Hej, Vi har en kaninhona, okastrerad, som är ca 7 månader, nu vill vi hitta en kompis till henne. för närvarande har hon en bur som står öppen i ett rum där hon springer som hon vill. Hon har inte visat något revirbeteende ännu och är väldigt mysig och snäll. Hur ska man tänka kring kompis, en äldre kastrerad hane känns bäst men svårt att hitta, man ser mest kaninungar i annonser såhär års. Att köpa en okastrerad hane och kastrera och vänta har vi inte riktigt plats med. Är det idé att istället köpa en liten kaninhona eller ska man bida sin tid och vänta på "den rätta"?

Svar: Hör med omplaceringshem tex tigerharen, varglyan, cassis omplaceringar eller djurens vänner. De har ofta äldre kaniner och de flesta kastrerar dem.Värt att veta är att det aldrig är säkert att två individer går ihop. Det är precis som med vilka andra djur som helst, "kaninkemin" måste stämma. Därför måste ni ha en en plan för hur ni gör om det inte fungerar. Två kaniner behöver dessutom extra mycket plats (något vi på kaninmagazinet såklart tycker alla behöver) och lite extra gömställen. Läs alla våra artiklar om ämnet och förbered er!
Det är även bra att kastrera er hona så slipper ni bråk pga hormoner och såklart den vanliga livmodercancern.
Kanin Magazinet

2015-06-09 @ 12:55:23
Postat av: Elsa

Hej! Jag har två kaninhonor som är systrar, jag har avlat på den ena. Nu har dom inte träffast på ett år typ! Jag skulle gärna vilja sätta ihop dom. Men dom bråkar! hur ska jag göra????
Tacksam för svar!

2015-07-09 @ 10:38:33
Postat av: Elsa

Hej! Jag har två kaninhonor som är systrar, jag har avlat på den ena. Nu har dom inte träffast på ett år typ! Jag skulle gärna vilja sätta ihop dom. Men dom bråkar! hur ska jag göra????
Tacksam för svar!

2015-07-09 @ 10:38:41
Postat av: Nina

Jag ska få ta över två dräktiga honor som är jättebra kompisar. Jag skulle ev vilja spara två hanar och kastrera dem och ha alla fyra ihop. Är det troligt att det fungerar? De kommer att ha stora ytor (hönsgård på ca 20 m2 dagligen och trädgård på 1700 m2 de flesta dagar. Undrar även om de 6 veckorna man ska vänta efter kastrering även gäller ungar?

Svar: Hej!
Det kan absolut fungera att ha alla fyra ihop, speciellt med den ytan du erbjuder. Jag vet inte riktigt vad du menar med att kastrera ungarna, du kan kastrera dem tidigast vid 4-6 månaders ålder (det varierar lite beroende på ras och vid vilken ålder veterinären tar emot dem). Vid den åldern är de ju fullt könsmogna och därmed måste de vänta i 4-5 veckor innan de sätts ihop med honorna.
Kanin Magazinet

2015-08-19 @ 16:03:10
Postat av: Linnéa o Tina

Hej! Har en "gammal" kanin på 5 år som levt ensam men är väldigt lugn och snäll med oss människor. Han är kastrerad. Skulle det fungera att sätt ihop honom med en annan yngre kanin? Måste den nya i så fall vara kastrerad?
Tack!

2015-09-10 @ 18:08:06
Postat av: Sara Malm

Hej tänkte höra jag har två kaninhonor som gått ihop sedan födseln som inte är riktigt könsmogna än, men jag fick nyss en kaninhane lite oväntat och har honom i en egen bur i ett annat rum. Men Nu tänkte jag att det kanske kan bli konflikt mellan honorna om dom känner av hanen och dom börja slåss, eller tror du det går bra iallafall?

2015-09-22 @ 07:30:56
Postat av: Linnea

Hej
Jag har en hona och en kastrerad som går tillsammans.
För en vecka sen köpte jag en till hona och hon är 12 v medans min äldre hona är nästan två år. Jag satt den nya honan i en stor bur bredvid dom andra kaninerna. Den nya honan är väldigt nyfiken på dom andra två kaninerna men då kommer den andra honan och försöker bita henne genom galret och då kommer hanen och jagar bort den honan som försöker bita kaninungen.hannen är väldigt snäll mot kaninungen.vill gärna behålla alla tre kaniner. Vad ska jag göra för att alla blir samms PS första gången dom ser varandra

2015-10-29 @ 09:31:12
Postat av: Moa

Hej
Jag har två kanin honor som är syskon. Dom är båda 5 månader gamla. Men nu så har den ena kanin honan börjat jucka på sin syster. Varför gör den så? Är det normalt? Vad ska jag göra?

2015-11-16 @ 15:21:01
Postat av: leia

Hej
Mina två kaniner (semlan och mona) försöker göra barn typ. Är det normalt att en tjej(är inte helt säker om det är en tejej) "rider" en annan tjej?
Förlåt om texten var lite otydlig.
Skulle bli glad för svar.

2015-11-22 @ 18:15:43
Postat av: Linda

Jag har haft två kullsystrar som har trivts jättebra ihop. De bor ute på vår stora altan. Vi fick avliva den ena för tre veckor sedan. Hon som är kvar är den dominanta. Men vi märkte ju väldigt mycket i början att hon saknade sällskap....... Vi ville absolut inte ha henne ensam. Nu sedan en vecka tillbaka så har hennes kullbror som är kastrerad, men alltid varit ensam, varit här och "hälsat på". På dagarna har de varit i kompostgaller, med galler emellan. Första dagen försökte de bitas och ställde sig upp

2015-12-16 @ 15:57:46
Postat av: Linda

Jag har haft två kullsystrar som har trivts jättebra ihop. De bor ute på vår stora altan. Vi fick avliva den ena för tre veckor sedan. Hon som är kvar är den dominanta. Men vi märkte ju väldigt mycket i början att hon saknade sällskap....... Vi ville absolut inte ha henne ensam. Nu sedan en vecka tillbaka så har hennes kullbror som är kastrerad, men alltid varit ensam, varit här och "hälsat på". På dagarna har de varit i kompostgaller, med galler emellan. Första dagen försökte de bitas och ställde sig upp och höll på, men de andra dagarna har varit lugna. De har hållt sig nära varandra, ibland legat tätt intill med gallret emellan.
Sedan har han fått vara på hennes revir i några dagar och nätter nu. De har fått byta plats. Han i hennes bur, och hon precis utanför på altanen och så tvärtom. De har inte visat någon aggresivitet.
Idag skulle vi prova att sätta ihop dem. Vi hade ett kompostgaller och var med. De började bråka direkt, några sekunder rullade de runt och pälsen flög.... Vi separerade dem. Vi gjorde ett till försök, och samma då. De flög ihop direkt!! Jag förstod att så skulle ske, men det såg väldigt hemskt ut..... Vi vågade inte fortsätta, även om jag vet att de måste göra upp...... Han är kvar här...... Strax efter bråket hoppade honan fram till honom och så nosade de på varann genom gallret. Vi vill ju så gärna detta...... Jag har så svårt att se bråk, djur som slåss!!

2015-12-16 @ 16:06:28
Postat av: Dina

hej jag heter Dina jag är 10 år jag undrar hur många år kan vädur leva i

2015-12-26 @ 10:37:39
Postat av: Hanni

Hej! Jag har en kastrerad hermelinkaninhane på snart två år, men trots rasen är han ganska stor (dock inte fet). Den äldre hona han tidigare bodde med har tyvärr avlidit, så vi vill skaffa en ny burkompis åt honom, då jag sett att kaniner mår så mycket bättre av det. Jag undrar om han kan bo tillsammans med en lejonhuvad dvärgkaninhona, eller om det är någon betydande storleksskillnad mella raserna? Såklart ska de sättas ihop på "rätt sätt".

2016-01-08 @ 20:09:04
Postat av: en osäker och orolig ägare!

hej! min kanin är lite deppig tror jag. För han är inte lika social som förut. Han sitter på samma ställe hela tiden. Och han är mer olydig och bits. Han är inte ensam kanin han får bo själv för han bråkar. Han ska snart få en kompis från hanns släckt. Har ni något tips på hur ska göra honom glad och lycklig? Jag har köpt äpple och morot pellets som jag blandat ut med hans vanliga. Ska jag göra buren större?

Svar: Se till att han bor i en miljö med mycket sysselsättning. Grävmöjligheter, tunnlar, pinnar, gömställen, hyllor, små leksaker.. och såklart så stor yta som möjligt. Bra att han ska få en kompis, det tror jag kommer göra mycket! Du ska se att han blir en glad kanin.
Kanin Magazinet

2016-01-10 @ 19:01:15
Postat av: Moa

Hej, jag har två honor som bor i samma bur, den ena är dotter till den andra.
Jag undrar om det skulle gå att få en kull på dottern, men jag antar att man måste sära på dem under en tid när ungarna är små.
Men kommer det gå att "behålla" en kaninunge (hona)
Och flytta ihop mormor kaninen, dotter kaninen och barnbarns Kaninen? Kommer det bli bråk? Kommer mormorn bli agresiv?
Tacksam för svar!!
// Moa

2016-01-31 @ 09:51:59
Postat av: Ulrica Öst- Enlund

Hej ! Vi har ett syskonpar kaniner som efter nyår visade sig vara en hane & hona (trots veterinär könsbedömn vid 5-6 mån )! Första kullen överraskade oss när det var som kallast. De frös ihjäl pga mammans dåliga omsorg ! Vi kastrerade hanen ca1,5 vecka efter,men han var snabb och honan väntade sin 2:a kull igen !Nu har vi 4st ungar 1 vecka o. 2 dagar gamla. Honan sköter fint och hanen kastrerad. Kan vi nu ha Alla i samma bur eller vad göra ? Mvh Ica

2016-02-19 @ 12:27:38
Postat av: Ida

Hej! Jag har en kanin hane på 4 år som snart ska bli pappa. Vi hade nu tänkt köpa en av honorna från kullen. Hanen ska kastreras innan honan kommer. Skulle det fungera att ha dem tillsammans? Är det värt att prova? Jätte tacksam för svar!

Svar: Hej,

Det är absolut värt att prova! Tänk på att hanen måste gå själv en tid efter kastreringen för att alla spermier ska hinna dö.

Vänliga hälsningar,
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2016-03-21 @ 16:42:42
Postat av: Elsa

JAg har en hona som snart är 2 år och en kastrerad hane som snart 4 år. Kan jag sätta ihop dem?

2016-03-30 @ 21:22:28
Postat av: Karin

Hej! Vi har två kaniner som är systrar och har bott ihop hela tiden tills för ett par veckor sedan då den ena verkade väldigt stressad av ständiga maktkamper. Som vi förstår det har ledarskapet skiftat ett par gånger. Nu har vi delat på dem, och den som var stressad förut verkar trivas med livet. Nu verkar den andra jättestressad istället, och hugger efter sin syster genom staketet som delar deras hage. Vi har tänkt att de ska få bo i varsin bur med ett nät emellan så de kan se varandra. På sikt hoppas vi att de ska kunna vara ute tillsammans. Tänker vi rätt eller fel? Vi vill att de ska må så bra som möjligt och vill inte att de ska skada varandra. Tacksam för svar! Hälsningar Karin

2016-04-04 @ 16:27:35
Postat av: Lotta

Hej,
Vi är en familj som skaffade oss två kaninungar förra sommaren. Två honor som var 12 veckor vardera, men från olika kullar. Båda är dvärjvädurar men den ena är ett kilo större än den andra!😊 Båda bor ute i en bur med två våningar och två krypin i. På dagarna har de tillgång till ett utehägn 4kvm med grävmöjligheter. På helgerna och eftermiddagarna är de i en stor gräshage. Nu till problemet.... De senaste veckorna har den större kaninen börjat jaga och nafsa den lilla inne i buren och i grushägnet. Den lilla är verkligen vettskrämdskrämd och låter. När de är i gräshagen är det den lilla som är tuff och de jagar och slickar varandra om varannat. Vi har tagit illa vid oss och låtit kastrera båda i förra veckan då vi sett att den lilla tappat i vikt (gissar att det är stressrelaterat). Vad göra? Lika väl som de slickas och myser så får den lilla stryk allt som oftast..

2016-04-24 @ 21:46:57
Postat av: Lotta

Hej,
Vi är en familj som skaffade oss två kaninungar förra sommaren. Två honor som var 12 veckor vardera, men från olika kullar. Båda är dvärjvädurar men den ena är ett kilo större än den andra!😊 Båda bor ute i en bur med två våningar och två krypin i. På dagarna har de tillgång till ett utehägn 4kvm med grävmöjligheter. På helgerna och eftermiddagarna är de i en stor gräshage. Nu till problemet.... De senaste veckorna har den större kaninen börjat jaga och nafsa den lilla inne i buren och i grushägnet. Den lilla är verkligen vettskrämdskrämd och låter. När de är i gräshagen är det den lilla som är tuff och de jagar och slickar varandra om varannat. Vi har tagit illa vid oss och låtit kastrera båda i förra veckan då vi sett att den lilla tappat i vikt (gissar att det är stressrelaterat). Vad göra? Lika väl som de slickas och myser så får den lilla stryk allt som oftast..

2016-04-24 @ 21:49:16
Postat av: Hannah

Hej!
Vi har haft två honor som har bott i en bur och en okastrerad hane som bott i en annan. Igår gick den yngre honan bort 8 år gammal och det känns så ledsamt att den andra honan nu bor själv i en stor bur. Finns det någon möjlighet att sätta ihop dessa två vi har kvar även fast ingen är kastrerad? Dom har träffats hela sitt liv och även fått ungar i tidig ålder ihop, båda är nio år. Om det inte är möjligt att sätta ihop kaninerna skulle dom må bra av att dela en bur fast med nät emellan så att de iaf kan se varandra?
Mvh Hannah

2016-05-17 @ 19:41:01
Postat av: Emilja

Hej!
Jag undrar om det går bra att låta två "kaninsyskon" bo i samma bur? Oavsett om det skulle vara två honor, två hanar eller hona + hane (kastrerad). Tänker att det borde gå om syskonen ändå bott tillsammans sedan dem föddes och därför redan "känner" varandra.

Svar: Hej! Två honor eller kastrerad hane+hona kan bo tillsammans. Det spelar inte så stor roll om det är kullsyskon utan det är mer personkemi som är viktigt. Hanen kan inte bo med en hona förens han är kastrerad.
Kanin Magazinet

2016-06-29 @ 16:22:17
Postat av: Marie

Hej!
Vi har en snart ettårig hane och väntar nu på en hon-kompis till honom. Han skall kastreras efter somamaren så till en början skall de bo separat. När de sätts ihop, kan de bo tillsammans i hanens befintliga bur eller måste vi skaffa en till. Hanen har nu en tvåvåningsbur med en avdelad bo-del i garaget. Nu på somaren står dörren till garaget öppen och han kan springa som han vill. Ut till gräsmattan som är inhägnad och även in i huset. Så reviret är stort, det minskar dock på vintern då vi måste stänga dörrarna. Men behöver de var sitt kryp-in?
Mvh Marie

Svar: Hej!Ja det är bra med minst varsitt krypin så inte den ena kaninen vaktar, då får inte den andra kaninen något krypin.
Kanin Magazinet

2016-07-07 @ 23:14:04
Postat av: Sanna

Hej! Min familj funderar på att skaffa kaniner! Kan två kastrerade hanar gå ihop eller blir det mycket bråk? Dom är från samma kull!

Svar: Hej! Rekommenderar istället kastrerad hane + hona :)
Kanin Magazinet

2016-09-01 @ 20:45:26
Postat av: Deliah

Hej!
Jag har/hade 2 kaniner, Yatzzie och Kiwi. Dem har bott ihop i ca 3,5 år men i förrgår så dog min kanin (den yngre) bara sådär och nu är den andra kaninen själv i deras stora bur, hon ser så ensam ut och jag hatar att se det. Jag tänkte kanske köpa/hyra en ny kanin, helst lite äldre som Kiwi då hon är 4 år. Problemet är att hon kan morra och vakta sitt revir lite, hon bråkade mycket med Yatzzie när jag köpte henne, men efter nån vecka vart de bästa vänner. Är det värt att köpa/hyra en kastrerad hane till henne? MVH Deliah!

Svar: Hej! Så tråkigt att höra. Beklagar. Det är helt klart värt att försöka hitta en ny kompis till henne. Du har större chans att det går bra med en kastrerad hane.
Kaninmagazinet

2016-12-23 @ 14:41:45
Postat av: Johab

Hej! Jag och min fru har idag skaffat kanin nummer två, en ung herre på 6 veckor. Han kommer bo med vår (tror vi, vi adopterade honom så exakt ålder är ovisst. Han är dock kastrerad) vi undrar nu vad som är viktigt att tänka på när den unga krabaten börjar bli könsmogen, föreligger stora attack risker? Buren är stor med flera vattenflaskor och hösäckar/högsr

Svar: Hej! Uppfattar jag sig rätt att det är två hanar du ska ha tillsammans? Även om de är kastrerade så är det ingenting vi rekommenderar. Det är för stor risk att det blir bråk och då blir det en kamp om livet. En kastrerad hane med en hona är ett mycket bättre alternativ.
Kaninmagazinet

2017-01-14 @ 21:55:14
Postat av: Linnea

Hej jag har en Lejonhuvad dvärgvädurs hane som är mellan 3-4 år och är kastrerad som jag håller att leta en kompis till och jag undrar kan jag skaffa en till hane som är unge? Har försökt hitta info om ihopsättning av vuxen hane med unghane men har inte hittat någon info så skulle vara väldigt tacksam om någon visste.

Svar: Hej! Vi rekommenderar aldrig att ha två hanar tillsammans. Satsa på en hona istället som du kastrerar när hon blir könsmogen :)
Mvh Kaninmagazinet
Kaninmagazinet

2017-03-26 @ 09:39:30
Postat av: Marie

Hej!
Vi har en kastrerad hane (2 år till sommaren) och en okastrerad hona (1 år till sommaren) tillsammans. De bor i garaget med fri tillgång till hela utrymmet samt en stor utehage.
Honan rymmer tyvärr mycket ute och har nu börjat rida hanen väldigt mycket samt dra av pälsen på honom. Är det något vi skall oroa oss för?
MVH Marie

Svar: Hej! Det låter som att hon är brunstig och beter sig helt normalt. Detta kan försvinna med kastrering, då blir det lugnt o skönt för både hanen och honan igen. Mvh Kaninmagazinet
Kaninmagazinet

2017-04-17 @ 15:29:00
Postat av: Maja Olsson

Hej!
Jag har två honor (en som är tre år och en som är 9 veckor) och vi tänkte sätta ihop dom två när kaninungen har vuxit till sig lite. Men vi har deras burar brevid varandra så att dom ska lära känna varandra. Fast vi har sett att så fort deb lilla kommer nära den äldre så börjar båda morra och rivas. Är det ett dåligt tecken? Finns det någonting jag kan göra åt sakdb? Tacksam för svar. :)

Svar: Hej! Är den äldre kastrerad? Annars kan ni börja med det och även kastrera den lilla när hon blir tillräckligt gammal. Då har ni de bästa förutsättningarna för att det ska funka mellan dem, men det är alltid individer. Ingen garanti på att de ska gilla varandra. Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-05-28 @ 13:39:38
Postat av: Åsa

Hej, jag har två kaninhanar som är syskon. De är nu två månader gamla. De lever i hop och är samns. Jag planerar att det ska bo i hop framöver också. Och jag ska kastrera dom vid 6 månaders ålder.
Är risken stor att de trots att det känner varandra och trots att de är kastrerade, kommer att slåss och bråka?

Svar: Hej! Vi rekommenderar aldrig två hanar ihop, trots att de är kullsyskon och kastrerade. Redan om ett par veckor kommer de troligtvis börja bråka med varandra. Hanar ska bo isär och vill man att de ska ha sällskap så är kastrerade honor bästa alternativet :)
Kaninmagazinet

2017-05-31 @ 10:06:12
Postat av: Nadine

Hej! Vi får vår första kanin om tre veckor. Vi har skaffat en stor två våningsbur och det finns plats för flera kaniner. Kaninen vi får är en hane. Vi funderar på att skaffa ytterligare en kanin till så de får sällskap. Den andra kaninen är en hona och kan hämtas även den om tre veckor. De är inte från samma uppfödare, dvs inte släkt med varandra. Kan man låta två små kaniner flytta ihop så? Kommer det fungera?

Svar: Hej! Nej, de kan med stora fördelar bo ihop efter 6 månaders ålder när de är kastrerade. Innan dess bör de vara isär.
Kaninmagazinet

2017-06-03 @ 18:32:45
Postat av: Filippa

Hej! Min kanin är just nu 6 månader gammal och bor på en 4H-klubb. Han är en okastrerad hane. Vi har hittat ett lugn och söt kanin som har ungefär samma personlighet som min nuvarande kanin. Den nya kanin är dock också en hane, men han är kastrerad. Mina kompisar har två okastrerade hanar och det funkar toppen, men rikserna finns ju att det inte funkar lika bra för mig. Är det värt att testa?

Svar: Nej det är inte värt att testa! Det är mycket sällan det funkar mellan 2 hanar.
Kaninmagazinet

2017-08-15 @ 19:33:19
Postat av: Miriam

Hej!
Jag funderar på att skaffa en lejonhuvad/hermelin blandning (hane, kastrerad) och en holländare (hona,fertil). Är det för stor storleksskillnad eller borde det gå bra?

Svar: Storleken har mindre betydelse utan det är personkemin och miljön som ska fungera :) Det kan vi inte svara på utan att ha sett kaninerna/boendet/rutinerna, men i de flesta fall så fungerar kastrerade hanar med honor. Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-10-11 @ 23:24:08
Postat av: Felicia karlsson

Hej jag undra om en kanin hon/mamma kan bo ihop med sin kanin unge som e hona?

Svar: Ja har de bra med plats så brukar det gå jättebra :)
Kaninmagazinet

2018-01-27 @ 20:20:56
Postat av: Anonym

Hej jag har en hona som är 3 månader jag skulle vilja skaffa en kommpis till henne spelar det någon roll vilken ålder den andra kaniner e

Svar: Nej det spelar inte så stor roll, det är ofta lättare med en unge men temperamentet har större betydelse :) Lycka till!
Kaninmagazinet

2018-04-08 @ 21:47:54
Postat av: Anonym

Hej, jag satte nygligen ihop min kastrerade hane (9 månader) med min nya hona (3 månader) och det uppstod inget bråk. De vilar, äter och leker tillsammans och det ser ut som om de har känt varandra i hela sina liv. Är det normalt?

Svar: Ja Grattis till en mycket lyckad ihopsättning :) Bara att bara glad!
Kaninmagazinet

2018-07-03 @ 21:55:13
Postat av: Alexandra krook

Hej!
Vi funderar på att kastrera en av våra kaniner (hane) så att han kunde få bo med sin mamma. hanen är 6 månader och honan 1,5 år. Går det?

Svar: Hej!Det brukar gå bra, men det beror på hur kaninerna bor och vilka personligheter de har :)
Kaninmagazinet

2018-12-15 @ 12:01:15
Postat av: Loppan

Hej, jag tänker skaffa kaniner snart, två stycken. Men hur är det med raser? Vilka kan bo ihop? Kan en dvärgvädur och en rhinsk scheck bo tillsammans eller kommer dvärgväduren tex bli nertrampad? Båda ska såklart kastreras och de ska bo i ett eget rum i huset med även två burar ifall de behöver skiljas någon gång.

Svar: Ofta kan olika raser bo ihop, det handlar mer om personligheterna än om raserna :)
Kaninmagazinet

2019-01-06 @ 08:38:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback