bloglovin

Leklåda

Kaniner älskar att gräva, gömma sig och gnaga på saker. Som kaninägare vill man såklart aktivera sin kanin på ett sätt som den tycker är roligt och som underhåller den ett bra tag. Sådana leksaker kan dock vara svåra att hitta, har man en inomhuskanin kan det vara ännu svårare. 
 
En leklåda är en leksak som kaninen kan ha roligt länge med och som aktiverar kaninen på alla de sätt som står beskrivna ovan. Det enda du behöver är en flyttkartong (eller annan stor papplåda), en filt, lite söndrig kartong/papp, kanske en papperspåse eller två, hö och godsaker. 
 
Filten som lades i botten på denna leklåda finns bara där för att skydda lådan från eventuella kissolyckor. Alltså är den inte ett måste, men kan vara bra för lådans hållbarhet.
 
 
 
Sedan lägger man i ihopskrynklade papperspåsar, pappbitar, hö och tex morotsblast, persilja osv. Tänk på att torkat är bäst så att inget ligger o möglar. I lådan har man då skapat en miljö där kaninen kan rota runt efter godsaker genom att gräva och flytta på saker.
 
För att kaninen ska komma in måste man göra ett hål i lådan. Hålet får anpassas efter kaninens storlek, gör det dock inte för stort, då förstörs "gömställekänslan".
 
Därefter stänger man lådan och ställer fram den där kaninen/-erna brukar hoppa runt. I början kan lådan verka väldigt läskig, den prasslar ju om man sätter in tassarna i den. Men när godsakerna upptäcks brukar nyfikenheten och suget efter mer ta över och sen är lådan en rolig leksak!
 
(OBS! Glöm inte att ta bort all tejp som sitter på lådan, om det finns någon. Tejp är farligt för kaninen att tugga i sig.)
 
 
 
OBS! Se till att din kanin inte äter lådan. Stora mänder papp kan orsaka förstoppning. Små mängder och lite gnagande gör inget :)
 
 
 
 
Efter detta tillfälle har Molly besökt lådan nästan varje dag och letat efter godsaker eller bara grävt runt lite. :) 

 
Text, film och bild: Emma Almquist

Kommentarer
Postat av: Malin

Vilken rolig idé!! Den måste testas :)

2012-11-05 @ 14:27:52
Postat av: Anonym

Det här måste jag prova :-D

2012-12-07 @ 17:43:54
Postat av: Clara

Ska testas:D

2012-12-31 @ 21:24:46
URL: http://viibymossenskaniner.blogg.se
Postat av: Anonym

tack!

2015-06-10 @ 07:15:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback