bloglovin

Fota kaniner - ute

Internet är fullt av personer som tar riktigt bra bilder på kaniner, vad är egentligen kaninfotografiets hemlighet? I denna artikel ska vi reda ut några av grunderna till hur man tar bra bilder på kaniner utomhus. Artikeln är anpassad för alla sorters kameror.

 

För det första bör du lägga dig ner, eller huka dig med din kamera. Detta ska du göra för att komma ner på kaninens nivå och göra bilden intressantare, perspektivet gör att kaninen blir mer levande för dem som ska titta på din bild. En kanin ovanifrån är något vi ser varje dag när vi står upp med kaninerna i koppel eller i hage, men öga mot öga står vi sällan ute i naturen. När ögon nämnts så bör det även påpekas att de är lättare att få med ögonen i bilden när du fotograferar i kaninens egen levnadshöjd, vilket är väldigt viktigt när man fotar såväl kaniner som andra djur. Det bidrar också till att fånga en levande bild som tilltalar och får åskådaren att stanna upp.

 

 Foto: Emma Almquist

 

Ljuset utomhus går inte att bestämma, vilket gör denna sortens fotografering ganska okontrollerbar och ibland lite svår för dig som fotograf. Om solen lyser för starkt kan det bildas många skarpa färger och skuggor, vilket kan göra bilden förvirrande och hysterisk. En mörk himmel kan skapa det motsatta, matta färger vilket kan göra att bilden blir tråkig. Inga av dessa är helt idealiska, men inte nödvändigtvis omöjliga. Trots allt tror vi att vad du vill göra är att fånga en dag, eller en tid på dygnet, då solen skiner lagom starkt. Morgon och sen eftermiddag brukar vara bra tider att fotografera, eller dagar med lätta moln på himlen.

 

Foto: Malin Hultman
 

Så till bilden kärna; det som fastnar och blir själva bilden. Men räcker det att bara lägga dig ner på marken på morgonen och knäppa iväg en bild på din kanin? Det beror såklart på smak och tycke, men många av de riktigt bra bilderna har något intressant som pågår i bilden. Kanske har kaninen ett roligt uttryck, kanske fotar du ur ett roligt perspektiv eller medan kaninen gör något bus. Eftersom att vi fotograferar levande varelser så är det viktigt att vi för in livet i bildernas värld också för att intressera människor. En helt stillasittande kanin på ett neutralt bord kan vara vacker, men bilden är inte intressant. Se till att fota din kanin medan den äter gräs, när den hoppar, när den tvättar sig eller vad som helst! Ska du fotografera den neutralt stillasittande så bör du fokusera på ögonkontakt.

 

Foto: Emma Almquist

 

Men, kort sagt, släpp ut kaninen på morgonen, ner på marken och fokusera på kaninens ögon. Ofta krävs det ånga bilder för att få till just den där bilden där kaninen faktiskt gör något spännande, men det är lite av tjusningen. Djur är inget man kan bestämma över på samma sätt som en mänsklig modell, och därför bör vi beundra alla som lyckats få till en fin bild på en. Ut i naturen nu och bli nästa person vi kan beundra!

 

Text: Emma Almquist


Kommentarer
Postat av: pau

Bilderna var såå fina!!

2013-11-16 @ 14:38:55
Postat av: sara

den dvärgväduren ser ut som min kanin doris ^-^

2017-09-14 @ 12:08:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback