bloglovin

Om Påskharen

Påsken brukar förknippas med lammungar, målade ägg, fjuniga kycklingar, Jesu död och uppståndelse, videkissar, godis... och påskharen. En salig blandning. Men vad har egentligen harar med påsken att göra? Varifrån kommer denna vårens jultomte?
 
 
Foto: Okänd bok från 1937
 
 
 
Ett antal luddiga teorier finns och det är lite otydligt hur det egentligen började. Förmodligen har traditionen med påskharen mycket gamla anor som härrör ur den symboliska betydelse som både haren och kaninen har för fruktbarhet och återfödelse. Att våren, när naturen åter vaknar till liv blir fruktsamhetssymbolernas forum är rätt logiskt.
 
Ett exempel är "de tre hararna" som bland annat finns i ett flertal medeltida kyrkor i England. Harens goda reproduktionsförmåga gjorde att man på vissa ställen trodde att den var en hermafrodit vilket ledde till asossiationer med Jungfru Maria. Inom kristendomen firas påskhögtiden till minne av hur Marias son, Jesus dog och återuppstod. Med tiden har de äldre traditionerna kommit att blandas med de nyare, kristna, och firas nu jämte varandra.
 
 
 

En gammal tysk legend berättar om hur fruktbarhetsgudinnan Eostre (easter = påsk) fann en liten fågel som låg döende ute i den kalla vinterskogen. Eostre lyfte upp fågeln i sin famn och värmde den till liv igen. Tyvärr kunde hon inte ta den med sig så hon beslöt att förvandla fågeln till en hare. Tack vare sin välisolerande päls och sina starka tassar som den kunnat gräva fram mat ur snön med, överlevde haren vintern. När våren kom fyllde haren sitt bo med ägg, den var ju ursprungligen en fågel. Haren dekorerade äggen och lämnade dessa i gåva till Eostre som tack för att hon räddat dess liv.

 
 
 
Påskharen som sådan omnämns först i 1600-talets Tyskland. Barnen byggde små bon av sina hattar och om de varit snälla kunde "påskharen" lämna färgade ägg där under natten. Traditionen spred sig vidare ut i världen med tyska emigranter. Diverse kommersiella produkter som leksaksharar och kaninformad choklad började tillverkas och säljas. Hararna blev vanligt förekommande motiv på korten som folk skrev sina påskhälsningar på. Det var inte ovanligt att påskhararna avbildades med människokläder på. I Nordamerika blev påskharen till en väldigt populär kanin - the Easter Bunny. Nere i Australien har den dock av förståeliga skäl ej haft några större framgångar utan har här ersatts av punggrävlingen.
 
Idag är det många familjer som har som påsktradition att barnen får leta efter äggformade pappägg fyllda med godis som "påskharen" varit och gömt.
 
 
Text: Anita Ekman 
 
 
 
 
 
  
     
   
 
Miniatyrer av viktorianska påskkort: Klicka för bildkällor
 
 
 
  
                                                                
 
Källförteckning: 
 
easyholidayideas.com 26/3-13
en.wikipedia.org/wiki/Easter_Bunny  23/3-13
- http://illvet.se/fraga-oss/varifran-kommer-paskharen 26/3-13

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback