bloglovin

Vikten av utrymme och motion

En vild kanin lever på enorma slätter och i långa hålor i marken, den måste ofta rusa i hög hastighet ner i sina gömmor för att skydda sig och hela mornarna skuttar de runt och betar. Såklart innebär detta att djuret rör sig massor och bygger upp en stark kropp, hur blir det då när vi sätter dem i små burar?

 

Om kaninen bor i en liten bur är det extra viktigt att den får komma ut och springa!
 

Kaniner är djur som många oinvigda ser som små, tråkiga saker som kan sitta i buren utan speciellt mycket aktivering. Denna bild är fantastiskt fel och tråkigt nog gör den att många nybörjare tror att en kanin kan bo i en minimal bur med knappt någon aktivering alls. Men, varför kan man inte bara sätta en kanin i en bur och låta den vara där? Vad händer egentligen?

 

För det första så kommer din kanin troligen bli väldigt uttråkad. Detta i sin tur leder till stereotypi och beteenderubbningar, vilket är tecken på dålig djurskötsel. Kaninen lär även utveckla stress från tristessen vilken leder till att kaninen mår dåligt. I en liten bur kommer kaninen inte att kunna skutta, inte kunna gräva och det finns inte plats för mycket berikning att stimulera den med. Detta skulle kunna ersättas med en miljö där kaninen har tunnlar, grenar, bra grävmöjligheter och där den skutta mer än ett skutt.

 

I boxar med mycket att göra kan kaninen springa, gräva och många fler saker som är svårt i en liten bur.
Foto: Annika Helgesson

 

Därefter kommer två sjukdomstillstånd din kanin kan drabbas av när den inte får röra sig; fetma och benbrott. Fettman kommer från bristen på bränd energi och benbrotten från muskelbrist, benskörhet och eventuellt den tunga kroppen om kaninen redan drabbats av fetma. De flesta kaniner får idag en hel del mer kraftfoder än de behöver, vilket bara spär på sjukdomarna. Om kaninen istället får utrymme att röra sig, gärna med ojämnheter (så som tex tunnlar och hus att hoppa över/på eller varierande natur) och lagom mycket foder så kommer den bränna energi som den ska och bygga en stark kropp som skyddar det tunna skelettet.

 

En sista, mindre vetenskaplig, anledning vi tar upp att ha stor boyta till din kanin är att det sägs minska aggressivitet. Detta rön skulle kunna härledas till kaninens instinkt att skydda sina tillgångar i sitt revir. Om kaninen då har ett mycket litet utrymme att bo på så finns det väldigt lite resurser, och kaninen måste såklart försvara dessa från inkräktare! Om kaninen däremot bor i en stor bur finns det ett plats nog, och resurser nog, för att du ska få komma in och ta del av det goda. Vissa hävdar dock att det är bra med begränsad yta tills kaninen känner sig trygg, då den kanske kan känna sig oskyddad och kaxig med för mycket plats. Känn av din kanin!

 

Motion är viktigt för kaninens fysiska och psykiska hälsa 

 

Alltså, för din kanins välmåendes skull bör du ha en bur som är väl över minimimått och gärna låta den springa utanför buren flera timmar per dag. En kanin är inget ”lätt” husdjur som bara ska sitta i en liten, behändig bur och sköta sig själv. En kanin är ett djur med stort behov av stimulans och motion för att må riktigt bra, något du som ägare är skyldig att ge den!

 

Källor: SLU studentarbeten 1, 2
Text och övrigt Foto: Emma Almquist


Kommentarer
Postat av: Sofia

Hej. Jag har en fransk vädur som jag låter gå fritt inne i min lägenhet på 65kvm. Men skulle ändå vilja låta henne få komma ut lite. Hur funkar de när det är så kallt ute? Klara hon av det när hon är en inne kanin eller ska jag vänta tills det blir varmare ute?/ Sofia

Svar: Hej!Så länge det är plusgrader ute, minst 5 plus så kan du låta henne vara ute i max 15 minuter och skutta.

/Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2013-12-04 @ 09:39:39
Postat av: Anonym

Hej! ha en kanin som varit ute hela sommar perioden och kom in först när det började bli kallt vi har haft som kallast 10 minusgrader här nu, är det okej att ta ut honom nu? tänker att han kanske borde ha en liite tjockare vinterpäls än en kanin som är inne året om? :)

Svar: Hej! Nej, troligen har han isåfall hunnit fälla den vinterpäls han hann få. Låt honom vara inne och ta ut honom i vår när det börjat bli varmare.
Kanin Magazinet

2014-12-29 @ 23:47:31
Postat av: Emelie

Hej! Jag har en hane (hermelinblandras) som bor ute. Han har en hage runt buren. Han får tillgång till den nästan varje dag men han är aldrig där. Jag vet ju att kaniner behöver mycket motion och jag flrsöker att motionera honom mycket och låta honom springa i hagen men han bara springer upp för stegen till buren och sätter sig i buren igen. Han tar liksom inte vara på den tiden han får vara ute så jag vet inte hur jag ska göra så att han får motion. Tycker han det är för tråkigt att vara i helgen tro? Vill ju att han ska vara som alla andra kaniner som älskar att komma ut!

Tack/ emelie och molle!

Svar: Hej, vad har du på golvet i hagen? Många kaniner tycker det är väldigt obehagligt att gå på golv så matta eller filtar rekommenderas :)
Kanin Magazinet

2015-01-02 @ 12:58:28
Postat av: Nils

Gillar dina inlägg.

Svar: Tack!
Kaninmagazinet

2017-02-14 @ 12:40:45
URL: http://hemmetochvardagen.tumblr.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback