bloglovin

Bygg unika kaninhinder

I denna artikel ska vi ”pyssla” ihop unika hinder. Såklart finns det många sätt att gå tillväga, denna artikel förklarar ett sätt. Först och främst läs artiklarna om bestämmelser/tips kring hopphinder (denna och denna). Även när man låter fantasin bestämma måste/bör man hålla sig till vissa riktlinjer för kaninens skull.

 

Börja med att skissa dina idéer och fundera på om de är rimliga. Kommer kaninen att förstå hindret? Är det rimligt att bygga med de mått du tänker dig? Vad är din kanin i behov av att träna? Sortera bland dina idéer och bestäm vilka mått du ska ha på dina hinder. Det kan vara bra att anpassa dina hinder efter hoppklasserna, och såklart bestämmelserna kring mått.

 

 

 

När du samlat ihop material och färg är det dags att börja teckna upp dina hinder på träet. Börja gärna med att mäta ut måtten så att det blir små boxar att rita i, det blir lättare att anpassa figurerna du vill ha till rätt mått då. När du fått till dina hinder som du vill ha dem så bör du förstärka linjerna så att de blir lättare att såga senare.

 

Börja med att såga ut ”boxarna” som är ritade kring dina hinder, eller bara såga grovt kring hindren. Detta gör det lättare att sedan såga ut dina hinder med en liten sticksåg så att du kan röra dig i rundningar och skarvar. Be gärna någon erfaren om hjälp med sågningen, det är farliga maskiner! Glöm inte att mäta ut och såga stadiga bottendelar till dina hinder så att de kan stå upp. Dessa gjorde jag i ett billigare material.

 

 

 

Kanterna på dina figurer är nu vassa och ev stickiga. För att det senare ska vara skönt att hålla i hindren så bör du fila och slipa dessa så att de blir rundade. Därefter är det dags för grundmålning så att de håller längre. När denna färg torkat så kommer vi till den roligaste delen; måla med vanlig färg. Kom ihåg vad det står i reglerna om att färgen inte får lukta starkt osv.

 

 

 

När du målat tillräckligt många lager och allt ser ut som du vill så är det dags att spika i märlor. Speciella märlor som passar till hopphinder kan köpas hos de flesta hoppföreningar, kom ihåg att titta på reglerna och förborra+limma innan du spikar fast dem. Använd inte spik/liknande, det är förbjudet eftersom att det kan skada kaninen om den hoppar fel. Finns historier om kaniner som slitit sönder näsor och blivit blinda av spik-hinder...

 

Det sista som ska göras innan dina hinder är klara är att förborra igen, men denna gången i hindrets botten, och sedan limma och skruva fast figurerna på stabila stöd.

 

 

Det var det som skulle göras vad gäller byggande, nu måste vi ha pinnar! Elrör passar superbra till detta, och kring dem bör du sätta tejp i olika färger. Vissa hoppare hävdar att det är bättre ju fler färger man har på pinnarna till sina olika hinder, ett grönt, ett blått osv. De menar att kaniner kan reagera negativt på nya färger de inte träffat på, något man inte vill ska hända på tävlingar.

 

  
 
 
 

Lycka till med byggandet!

 

Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014


Kommentarer
Postat av: Maha

Hej hej jag undrar om man kan använda nåt annat än trä!?

Svar: absolut
Kanin Magazinet

2013-10-06 @ 13:02:23
Postat av: frida

Hej!
Supper snygga hinnder, jag ska göra några på våren/sommaren.
Vet inte riktigt hur det ska se ut bara?
Tack!

2013-11-08 @ 23:59:33
Postat av: greta

jag tittar på er blogg HELA tiden det är så söta bilder! jag är 10 år men jag har ingen kanin, jag får kanske en när jag fyller tolv!! men jag skulle jätte gärna bygga sådant hinder...

Svar: Hej!Jättebra att du visar intresse redan nu och läser på om kaniner, det visar att du är redo att ta ett sådant stort ansvar. Lycka till :)
Kanin Magazinet

2014-04-26 @ 09:29:22
Postat av: Hanna Victoria Sahlqvist

Jag har gjort det där trädhindret faktiskt! Blev så himla fint :D

2014-06-23 @ 18:53:46
URL: http://hannizons.blogg.se/
Postat av: vill bara ha lite tips!:-)

hej! jag har ingen kanin men skulle vela ha. då ska det vara en dvärgvädur/så söta!! men vi kan inte ha en för: mamma jobbar vardagar till fem,
ja går slutar skolan 3 vissa dagar,
pappa är ledig ibland men annars jobbar han dag o natt. det är problemet! kaninen blir så ensam vad ska jag göra?

Svar: Hej! Tycker du ska skaffa två stycken (två honor eller hona + kastrerad hane). Problemet blir då att du måste ha utrymme till en hyfsat stor bur, alternativt ha de frigående. Det är jättebra att du frågar och funderar innan kaninköpet. Läs gärna våra artiklar om att ha kaniner i grupp samt hur det fungerar med burstorlekar.
Mvh Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-08-17 @ 14:11:35
Postat av: Sara

Hej!
Innan vi skaffade kanin så läste jag er sida. Från början sa mina föräldrar ett stort NEJ... Men sen hittade jag eran sida och började läsa på. Jag visade att jag kunde mycket och att jag verkligen skulle kunna klara av att ha en kanin. Så nu har vi en. Och vi håller på Att bygga hinder nu. Ni har än väldigt bra sida, varje gång det är något jag undrar om kaninen så går jag in och kollar här:)

2014-09-03 @ 17:55:53
Postat av: klara

hej jag undrar vad jag ska göra när min första kanin (som kommer heta Ludde) när han kommer hem det är en dvärgvädur ska han va i buren/ute hagen?
eller något annat

2015-07-19 @ 19:39:13
Postat av: Ester

Hej!

Tack för tipset! Jag har en tre årig kanin hane som heter Oliver och är är en hopp kanin och har vunnit många första priser. Skulle ni kunna skicka mer
åt
Kanin hinder pyssel?

2016-02-27 @ 22:29:08
Postat av: Izza

Hej jag undrar vilket material till hindret ni använder?❤ (alltså till trät) älskar eran blogg😊❤

Svar: Hej! I just denna artikeln ser det ut att vara någon tätare spånskiva, men du kan använda vilket trä du vill!
Kaninmagazinet

2017-02-09 @ 21:17:37
Postat av: Anonym

Hej!! Jag undrar om man kan göra egna märlor av ex ståltråd som man sen lindar in i något mjukt, ex) ngt mjukt tyg...

Svar: Hej! Sålänge kaninen inte kan skada sig på något vis så kan det nog funka som träningshinder. Ståltråd kanske är för mjukt, du får prova!
Kaninmagazinet

2017-07-01 @ 16:37:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback