bloglovin

Depression och Självskadebeteende

Känsliga läsare varnas för otrevlig bild!
 
 
Trodde du att kaniner var okomplicerade djur som inte kunde känna känslor? Då har du fel, kaniner kan känna hopplöshet, tristess och sorg till den grad att de blir deprimerade. Hur kan du förebygga detta? Vilka är tecknen på en riktig depression hos kaninen? Hur kan man hjälpa en deprimerad kanin? Detta och lite till finner du i denna artikel.
 
 
En deprimerad kanin är inte intresserad av sådant som annars gör ett kaninliv glatt, så som spring, lek, godsaker osv. Den sitter ofta still länge och gör ingenting alls under långa perioder. I vissa fall går det så långt att kaninen börjar skada sig själv genom att tex bita av klorna eller tugga på olika ställen på kroppen in till huden, eller igenom huden.
 
 
Denna kanin förlorade sin livskamrat och började gnaga sönder sin svans
Foto: Johanna Orsholm
 
 
Att kaninen blir deprimerad kan ha många orsaker, helt vanliga ting som ett väldigt enformigt liv kan leda till denna diagnos. Dock kan även andra saker leda till denna sjukdom, så som vanvård, förlorat en livskamrat och stress/jobbig levnadsmiljö. Innan man ställer diagnosen att kaninen har ett psykiskt problem måste andra sjukdomar uteslutas, kanske sitter kaninen still pga fysik smärta? Kanske har den magproblem? Om kaninen har börjat skada sig själv bör man kolla upp parasiter och infektioner. Först när allt annat uteslutits kan den psykiska diagnosen ställas, detta eftersom att kaniners psyke är svårt att diagnostisera. Tyvärr kan vi ju inte kommunicera med dem på samma sätt som med andra människor.
 
 
Att behandla en deprimerad kanin kan vara mycket svårt eftersom att kaninen är inne i ett psykiskt tillstånd där den inte är intresserad av något. Din uppgift är ofta i första hand att få kaninen intresserad av livet igen. Mycket sällskap, kanske en kaninkompis, många godbitar och annat som uppmuntrar till att väcka kaninens intresse. Stora ytor så att kaninen kan röra sig om den vill är också viktigt. Har kaninen börjat skada sig är det ännu svårare att få rätt på situationen, rådgör med kaninkunnig veterinär om vad som passar att göra för att förhindra att kaninen fortsätter med just hens problembeteende.
 
 
Som du förstår är det mycket svårt att behandla en kanin som väl hamnat i depressionens mörker. Därför är det viktigt med förebyggande vård, något som tack o lov inte är lika svårt. Du kan åstadkomma en bra förebyggande vård genom att helt enkelt ge din kanin ett bra liv, mycket aktivering, stort levandsutrymme och mycket social stimulans.
 
 
 
Text: Emma Almquist

Kommentarer
Postat av: Johanna

Tungt att läsa... Dock väldigt viktigt att ta upp.

2013-08-24 @ 11:18:46
Postat av: Linn

Gud så hemskt...!

2014-06-14 @ 19:59:20
Postat av: Anonym

Hej, prova byt matta. Det har vi gjort och det hjälpte. Lifes husse

2015-03-10 @ 21:36:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback