bloglovin

En duktig hoppare del 2 - beteende

Hur ska en hoppkanin bete sig?

Vad gör att en kanin blir en duktig hoppare? vilka egenskaper hos en kaninunge ska jag se till då jag vill köpa en hoppkanin? hur ska en hoppkanin se ut och hur ska den bete sig?

 

Utseendet – inte allt

Föregående artikel ”En duktig hoppkanin del 1” tog upp lite skillnaden i utseende mellan en vädurskorsning jämfört med en renrasig dvärgvädur samt skillnaden rent kroppsmässigt mellan en belgisk hare och en harkorsning. I artikeln nämndes att det man rent kroppsmässigt strävar efter hos en hoppkanin är en större kanin än dvärgkaninen (2-3 kg) med långa och starka ben samt en lång och stark rygg.

 

Lilla Wlmer bevisar att man inte alls behöver se ut som en "hoppare" för att vara en.
Foto: Emilia Elgh
 
 

Denna artikel fokuserar på det som är än viktigare än hur kaninen ser ut, nämligen kaninens inställning till hoppning. Det är inställningen som till största bestämmer hur långt en kanin kan komma att gå på hoppbanan. Därför kan en duktig hoppkanin se ut i princip hur som helst, liten som stor, slank som grov, långbent eller inte.

 

Ett hett temperament

Många hoppuppfödare vill idag avla in ett lite hetare temperament hos hoppkaninerna. Det är därför viktigt som ny inom hoppningen att höra sig för när man ska köpa sin första hoppkanin. Fråga hur föräldrarna är och om du har möjlighet be att få träffa honan och hanen som är föräldrar till din nya hoppkompis.

Hoppning ska vara en rolig sport men alla kaniner passar inte alla. Får du en för tuff kanin att hantera så blir kanske inte denna sport så rolig som du tänkt dig. Så var noga vid ditt val och be uppfödaren om råd när du ska välja.

 

Vilja – inte att förknippa med temperament

Många vill som sagt avla in ett hetare temperament då de anser att kaninerna då ”taggar till” på banan och hoppar bättre. Det är viktigt att inte förknippa ett hett temperament med vilja hos kaninen. Det finns idag kaniner som är världens snällaste i alla lägen och som ändå når de högre klasserna och plockar meriter. De kaninerna ”taggar till” utan att bli aggressiva (hett temperament) och hoppar fantastiskt ändå. Något som bevisar att ett hett tempermanet inte spelar roll.

 

 

 

Glädje – kanske det viktigaste

Det viktigaste hos din hoppkanin är ändå kaninens inställning till hoppning. Tycker kaninen att det är roligt att hoppa och älskar det kommer detta ta kaninen långt. Se till att inte döda kaninens glädje till hoppningen genom att hoppa allt för mycket och ofta och genom att inte sätta för stor press på din kanin.

Kom ihåg, ni ska ju tycka det är roligt båda två!

 

Vaken, nyfiken och pigg

Det är tre saker som beskriver hur man vill en hoppkanin ska vara. Den ska vara alert och vaken på sin omgivning utan att vara nervös. Nyfikenhet är viktigt då en nyfiken kanin vill upptäcka och lära sig nya saker. En kanin som inte är nyfiken bryr sig säkert inte så mycket om ”de där hinderna” heller. Pigg är ju såklart ett tecken på att kaninen är frisk. Lite fart under tassarna underlättar mycket för en kanin när den ska hoppa stora hinder.

 

Text och bild: Sandra Magnusson


Kommentarer
Postat av: Clara

Superbra artikel!! Era artiklar om hoppning/hoppkaniner är verkligen jättebra och intressanta att läsa! :)

2013-08-28 @ 07:54:39
URL: http://kanintjej.blogspot.com
Postat av: Emelii

Viktigast är kanske att fråga var och en vad de menar med hett temperament då en del, bland annat jag själv menar att hett temperament och aggrisivitet inte är samma sak :)

2014-07-28 @ 22:36:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback