bloglovin

Gjut egna skålar av betong

Det är inte så svårt som man kanske kan tro att tillverka personliga (och i princip ovältbara) foderskålar. Att gjuta i betong är lite smutsigt och det tar ett par dagar innan man får se på resultatet men det är det värt! 

 

 
 
   

Material & verktyg:

 • Lättbetong
 • Vatten
 • Betongblandare eller stor hink + något att röra om med
 • Lämpliga plastförpackningar att göra former av
 • Armering om du vill göra väldigt tunna väggar (hönsnät funkar bra)
 • Rapsolja eller annan matolja
 • Grus/sand att använda som tyngd
 • Dekor (porslinsskärvor, glitter, blad från trädgården, knappar...)
 • Plastfolie eller plastpåse att klippa sönder
 • Munskydd eller sjal att knyta för näsa och mun
 • Plasthandskar

 

Oavsett vad man går in för kommer det att bli smutsigt så bär oömma kläder och skydda underlaget och håll till på en ”oöm” plats. Det dammar väldigt mycket när betongen blandas så var utomhus åtminstone vid det momentet.

 

 

Form

Planering är halva jobbet vid gjutning! Fundera riktigt noga hur du vill att resultatet ska bli och välj ut lämpliga plastförpackningar att tillverka former av (i exemplet har yoghurthink + crème fraîcheburk använts). Fäst eventuell dekor med spraylim eller dubbelhäftande tejp. Det gäller att tänka sig för när man fäster dekoren så att den inte blir felvänd eller begravs i betong. 

 

För att den färdiga skålen skall vara lättare att få loss kan du smörja betongsidorna av formerna med rapsolja (använd en bakpensel eller liknande).

 

 

Gjut 

Blanda till önskad mängd betong enligt instruktionerna på förpackningen. Använd munskydd så att du inte andas in det dammet!

 

Ta på dig plasthandskar och fyll önskad mängd betong i formerna. Tryck sedan ned ”innerskålen” (det som blir själva urgröpningen) och fyll den med t.ex. grus som hindrar den från att flyta upp under torkningen. Skaka formerna och klappa dem ordentligt på sidorna för att bli av med de värsta luftbubblorna. Luftbubblor gör betongen mer porös och därmed svagare.

 

 

Härda

När du känner dig nöjd med ditt arbete ställer du formerna på plant underlag där de får vara ifred ett par dagar.  Täck över med plast för att hindra härdningsprocessen att gå för fort (risk för sprickor). Vattna betongen ca 2 ggr/dag. 

 

Efter 3-4 dagar är det helt klart och du kan avtäcka dina egentillverkade skålar. Diska ordentligt och låt torka. Redo för utfodring!

 

  

 
 
 
Om du vill ha en mer lättrengjord skål (eller bättre möjlighet att ha vatten i) så går det att gjuta fast innerskålen istället för att bryta loss den.

 

 

Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2013


Senast uppdaterad: Januari 2015 av Anita Ekman

 


Kommentarer
Postat av: Stephie

Kan kaniner äta jordgubbar? Jag åt på en jordgubb här om dagen och gav en bit till min kanin han tyckte det var jätte gott och det såg nämligen ut som om han letade efter fler. förresten så tycker jag att den här bloggen/hemsidan är sjukt bra har läst den under hela dagen från igår till idag, ni har jätte bra tips och ni hjälper mig jätte mycket, jag har tagit några kort igår på min kanin, skickar kanske in dem om ni vill. Min kanin har rymt flera gånger men alltid kommit tillbaka eller så är det grannen som kommer tillbaks med den, hehe. Dessutom har den hoppat över vår grind som är över 1 meter men den är inte hopptränad. Har ni några tips på hur jag kan lära honom hoppa hemma ? ( rockring ? ) och hur kan jag göra så att min kanin inte sprattlar lika mycket? Han rivs och sprattlar hur kan jag lära honom att vara lugn när han är med mig ? Hoppas ni kan svara på dessa frågor vill verkligen ha svar på dem :) mvh: Stephie

Svar: Hej!Vad roligt att du gillar vår hemsida!
Kaniner kan äta jordgubbar, det är helt ofarligt.
Det bästa sättet att lära en kanin att hoppa är att bygga hinder, kika på våra artiklar under kaninhoppning. Vissa kaniner gillar inte heller att hoppa på kommando, då får man acceptera det. Eftersom han kan hoppa över din grind har han iallafall potential.
Vissa kaniner lär sig aldrig att bli burna, men det är bara att träna och träna.
Träna på upplyft och nedsläpt. Ge beröm och en godbit när kaninen är duktig.
Prata lugnt med honom och var lugn själv.
Börja med att lyfta upp han i knäet och öka sedan till högre höjder, det kan vara så att han tycker höjderna är läskiga.

Lycka till!
Kanin Magazinet

2013-08-27 @ 14:20:50
URL: http://nattstad.se/tetehpink
Postat av: Clara Sundqvist

Hej!
Jag tycker att eran blogg är jättebra och jag har fått många nya bra tips till mina 2 utekaniner!:)
Kan kaniner äta melon?? På sommaren ibland brukar vi ge dem och de verkar tycka det är väldigt gott och svalkande.
Glada Hälsningar Clara 12 år :)

Svar: Ja, de kan äta melon och som du säger kan det vara uppskattat under varma sommardagar då de innehåller mycket vatten (speciellt vattenmelon). Däremot innehåller det även en del socker, något man bör ha i åtanke. Men skalet kan du undvika.
Kanin Magazinet

2014-12-29 @ 21:36:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback