bloglovin

Konsekvenser av kanin i bur

Kanin som husdjur blir allt mer vanligt. Många lever ett lyckligt och hälsosamt liv med möjligheter att få utlopp för sina naturliga beteenden, medan allt för många sitter instängda i en liten bur, dag ut och dag in, år efter år.

 

Kaninen är ett djur som i det vilda lever i grupper på stora ytor där de betar gräs och annan lågt växande grönska. De lever i hålor och gångar i marken som de enkelt gräver själva tack vare sina klor. Som många andra djur har kaninen domesticerats (tämjts) och på så vis anpassat sig efter människan. 
Idag finns det otroligt många olika burar och sätt att hålla sin kanin i, beroende på om man har den ute eller inne, hur mycket plats man har, om man köper bur eller bygger själv.
Kaninen har många behov som de behöver få utlopp för. Deras slanka kropp med långa ben behöver skutta runt och röra på sig flera timmar om dagen för att muskler ska byggas upp, likaväl som de mår psykiskt bra av det också. De behöver aktivering där de får använda huvudet, såsom att leta efter mat, ha saker att hoppa upp på & krypa igenom, gräva osv. Många av dessa naturliga beenden kan inte tillfredsställas i en bur och konsekvenserna av ett liv i enbart bur är förödande för en kanin.

 

Marit Emelie Buseth, författare av den norska boken Den Store Kaninboka, har erfarat vad som händer med en kanin som bott i bur i alldeles för många år.
Erling, en söt liten kaningrabb, bodde hos en familj där barnen tröttnade på honom och han blev snart bortglömd ute i sin bur i trädgården. Där satt han i 10 år innan han fick en ny ägare. Han var efter så lång tid i bur i sånt illa skick att han knappt kunde gå.
På röntgenbilden nedan syns hans buk som pga avsaknaden av muskler inte hålls på plats.

 

Röntgenbilden ovan visar hur Erling såg ut efter 10 år sittande i en bur.
 

 

Denna röntgenbild visar hur en frisk kanin ser ut
 


Eftersom kaniner är byggda för att röra mycket på sig kan de utveckla benskörhet och förkalkningsgikt av alltför mycket stillasittande. En kanin som lever med möjligheten att skutta fritt på stor yta har starkare kropp och ben.
Fler röntgenbilder på Erling visade att han hade början till artros och spondylos  (när kotornas kanter blir kantiga och knöliga), vilket också innebär att Erling säkerligen fått utstå en hel del smärta. Erling hade oturen att hamna i fel händer, och tyvärr finns det fler kaniner där ute som utsätts för samma sak och går samma öde till mötes. Det här hände inte bara Erling utan dagligen glöms någon bort och lämnas i sin bur med mat och vatten i tron att det räcker!

 

Många vill ge sin kanin ett bra och värdigt liv, men inser inte innan de skaffar kanin hur mycket jobb och resurser det behövs  för att ge den det den behöver för att må bra.
Så mitt tips till er som funderar på att skaffa kanin: läs på, fråga de som redan har kanin, prata med en veterinär innan du beslutar dig för att ta dig an en individ som kan leva i drygt 10 år.


Text: Linda Gustavsson
Källor:
http://www.dagbladet.no/2013/02/19/nyheter/innenriks/dyrehold/kanin/dyrenes_nyheter/25816514/

http://maritemilie.com/2013/02/12/ti-ar-i-bur-og-effektene-av-et-stillesittende-liv/

http://maritemilie.com/2013/03/16/oppdatering-om-erling-samt-to-kaniner-med-skader-etter-7-ar-i-bur/


Kommentarer
Postat av: DuckYeahDebbie

Min dvärgvädur/lejonhuvade kanin bor i en två-våningsbur (112x60+95x55 cm)
Jag brukar ta ut honom ca. 4-5 timmar varje dag, är det länge nog?
Snälla svara :)

Svar: Hej!Så länge du aktiverar kaninen och han får komma ut och röra sig är det bra. 5 timmar är väldigt bra! Tycker du att det räcker, och kaninen mår bra så är det bra! Sträva alltid efter att ha kaninen ute så länge du kan.
Kanin Magazinet

2014-08-23 @ 09:25:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback