bloglovin

Mutationer - fördel eller nackdel?

I föregående artikel nämndes den första färgmutationen som uppstod hos kaniner, nämligen albino eller vit rödögd som färgen på kaninspråk ofta kallas.

 

Fördel eller nackdel?
Nästan alla mutationer som uppstår är till nackdel för individen (90-95% av alla mutationer är negativa, och resterande 5-10% är ofta neutrala). Många mutationer leder oftast till att individen inte överlever. Detta trots att mutationen kan vara väldigt liten. Även om det endast är en kvävebas i DNA't som felkopieras kan detta få stora konsekvenser för individen. Så när man hör mutation är det därför oftast med en negativ betoning.

 

 

Svaret på frågan i föregående artikel visas lite av bilden:
En albinokanin i det vilda syns väldigt tydligt (undantag under vinterhalvåret med snö). En albinokanin har därför svårare att smällta in i omgivningen (kamoflera sig). Detta är för kaniner livsavgörande att de smällter in i omgivningen då de annars blir ett enkelt byte för rovdjur.

 


När det kommer till mutationer finns det dock ett fåtal undantag där en mutation kan visa sig ha en fördel. Kanske har du någon gång hört ordet evolution? Evolution kan man litegrann beskriva som en arts anpassning till den miljön den lever i. Anledningen till att våra vilda djur ser ut som de gör är just för att de är anpassade till sin miljö. Ett exempel har du ovan. Anledningen till att vildkaninen är just viltgrå är för att smällta in. Ett sätt att överleva från rovdjur och också en anpassning till sin miljö.

 

Exempel på fördelaktiga mutationer:

 • Resistens hos bakterier & virus mot antibiotika/läkemedel
  Detta är kanske något som vi inte anser positivt men för organismen som bär mutationen (i det här fallet bakterien elelr viruset är det till fördel
 • Resistenta växter
  Inom växtförädligen har man fått fram vbäxter som är resistenta mot vissa skadliga bakterier och parasiter som annars skadar växten.

Genetiska defekter - negativa mutationer
Andelen negativa mutationer är som sagt många fler. Ett exempel är ärftliga sjukdomar eller defekter som det ofta kallas. Många defekter beror på recessiva gener. Vad en recessiv gen är ska vi gå närmare in på senare men det du behöver veta nu är att för att en recessiv gen ska drabba individen måste individen ha genen i dubbel uppsättning (ex. aa hos albinokanin, a är en recessiv gen). Detta innebär att båda individens föräldrar måste bära den recessiva genen. Sålänge endast ett a finns i genparet, ex. Aa blir ju inte kaninen albiono (samma gäller gör alla recessiva gener).

 

Den viltgråfägren hos vildkaninen är ett resultat av evolution, artens anpassning till sin miljö.
 

Att båda föräldrarna till en sjuk individ måste bära den recessiva genen är anledningen till att man då en genetisk sjukdom uppstår ska ta samtliga släktingar ur avel. Vad har då mutationer att göra med ärfliga sjukdomar? Jo, som för albinofärgen så har en gång en frisk gen muterat (genomgått en mutation), felkopierats och blivit er gen som styr en helt annan egenskap. En defekt är ju negativ så således har den nya genen som uppståt genom mutation fått en egenskap som inte är gynnsam för individen (är negativ för individen).

 

Exempel på negativa mutationer
Ex.genetiska sjukdomar/defekter som är ärftliga:

 • Bettfel
 • Dvärgväxt / muppar
 • Megacolon
 • Max factor
 • Hippos
 
Text: Sandra Magnusson
Bilder: från wikimedia commons
Albinokanin, Flemish Giant
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flemish_Giant_2.jpg
Vildkanin, rabbit in fields between Portscatho and St Just, Cornwall
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Young_wild_rabbit.JPG

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback