bloglovin

Två förbund

Det finns två förbund i Sverige som håller på med kaniner i någon form, Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund, SKAF och Sveriges Kaninhoppares Riksförbund, SKHRF. Vill man börja med kaninhoppning finns det verksamhet för detta i båda förbunden, men viktigt att komma ihåg är att de är just två förbund.

 
 

SKAF Kaninhoppare

Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund, SKAF är det förbund som sysslar med utställning av raskaniner. Det finns även en hoppsektion inom SKAF, kallad SKAF kaninhoppare, SKAF KH. Du blir automatiskt medlem i SKAF KH när du blir medlem i en lokalförening tillhörande Sveriges Kaninhoppares Riksförbund. Många lokalföreningar har hoppning, men det är inta alla.

Du hittar lokalföreningar under Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund på SKAF's hemsida: www.skaf.info
Ta kontakt med en lokalförening nära dig och hör om de har kaninhoppning.

 

 

SKHRF

1994 gick några kaninhoppare samman och bildade ett eget förbund, Sveriges Kaninhoppares Riksförbund. Detta är helt skilt från SKAF till skillnad från tidigare då hoppningen låg under SKAF och det inte fanns något annat förbund.

Sveriges Kaninhoppares Riksförbund sysslar enbart med kaninhoppning och har alltså ingen utställningsverksamhet. Mer information samt klkubbar hittar du på: www.skhrf.com

 

 

Vilket förbund ska jag välja?

Vilket förbund man väljer är upp till en själv. Vill man kombinera utställning med kaninhoppning så är SKAF KH ett bra alternativ då de ofta har hopptävlingar i samband med utställningar.

SKHRF sysslar dock enbart som sagt med kaninhoppning och är det endast detta man är intresserad av så har SKHRF (vad jag anser) kommit något längre i utvecklingen, och det anordnas fler tävlingar i hela landet över lag av klubbar under SKHRF.

 

 

Får jag vara medlem i båda?

Självklart får du vara medlem i båda. Dock måste man veta att reglerna i de båda förbunden skiljer sig lite åt.  Så kallade uppflyttningspinnar t.ex. som kaninen tagit på en tävling annordnad av klubb ansluten till SKHRF får kaninen även tillgodoräkna sig i SKAF KH. Alltså tar din kaninen en pinne i t.ex. Skånes Kaninhoppare räknas denna pinne även när kaninen tävlar under en SKAF förening.
Detta system gäler dock inte tvärtom. Pinnar tagna i SKAF KH får alltså inte tillgodoräknas i SKHRF.

förbund2.jpg

Kaninen kan alltså vara klassad olika i SKAF KH och i SKHRF.

Det finns även en del andra skillnader mellan förbunden. Vad gäller kaninhanteringen och utformning av reglerna är förbunden rörande överens - reglerna är gjorda utifrån vad som är bäst för kaninen!

Många av artiklarna här på kaninmagazinet.se när det kommer till kaninhoppning innehåller ofta regler som gäller för SKHRF. Visst finns det skillnader mellan förbunden men det finns desto fler likheter. Finns det någon uppenbar skillnad kommer detta nämnas. 

 

Text: Sandra Magnusson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback