bloglovin

Urin

Kaninens urin kan se ut precis som "vanligt" människo urin, ljus eller märkare gulfärgad. Det kan även vara helt genomskinligt. Ibland kan det vara lite avvikande och det kan vara bra att känna till.

 
 
Ibland är det en röd/orange färg på kaninens urin och för den oerfarne kan detta betyda "panik" och tror att kaninen blöder. Men detta är relativt vanligt, urinen rödfärgas av ett färgämne som heter porfyrin. Det är helt ofarligt och hör ihop med vad kaninen äter, det är kan även dyka upp då och då utan någon speciell anledning. Morot, maskrosblad och maskrosblommor är exempel på godsaker som utlöser poryfin. Dock kan det vara väldigt svårt att skilja mellan porfyrin eller blod i urinen, misstänker man blod eller är orolig kan man lämna ett urinprov till en veterinär, det är lätt att med en urinsticka få besked om det är blod eller inte.
 
 
 
 
Kaninens urin kan även vara grumlig, även detta utan att det är någon sjukdom. Det kan bero på att kaninen får i sig för lite vatten eller att den får en för kalkrik kost. Kalköverskottet blir då vitgrumligt och väldigt koncentrerat. Ser man detta hos kaninen allt för ofta är det viktigt att ta reda på vart kalköverskottet kommer ifrån då det kan leda till problem i längden, det kan bildas grus i blåsan eller urinstenar. Detta är en av anledningarna till varför man inte ska ha kalksten till kanin och inte utfodra med allt för mycket kalkrik kost.


 
 
 
Text och Foto: Nathalie Månsén

Kommentarer
Postat av: Matilda

Hur "länge" kan kaninen ha rött urin?
Mvh Matilda

Svar: Hej!Ger du kaninen foder som kan färga urinen kommer det alltid vara lite oranga toner i det. Men om du bara gett det en dag så sitter det i sig max ett par dagar. innan det blir normalfärgat igen.
Kanin Magazinet

2014-08-20 @ 16:28:06
Postat av: Felicia

Idag såg jag att min snart 3-åriga kanin hade orange/rött urin. Jag läste texten här ovan, jag ger min kanin (Vita Special Regular från Vitacraft). Jag vet inte om det innhåller porfyrin, har kollat runt på olika sidor men jag har inte hittat något om att det ska innehålla detta. Har min kanin panik? Isåfall vet du varför?

2015-04-25 @ 12:37:55
Postat av: Anonym

Vet du hur man får bort kaninurin från täcken?

2015-08-07 @ 23:40:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback