bloglovin

Vid vilken ålder?

Inom kaninhoppning finns det en rad olika regler när det kommer till kaninens ålder.När får kaninen börjar tävla? Får den vara på tävling innan dess? Är det någon skillnad på 16veckor och 4månader? Denna artikel är för att förhoppningsvis klara ut alla frågetecken.

 
 

Vid vilken ålder?

 
> 8 veckor
Vara på tävling - Detta är den lägsta ålder på kanin (kaninungar) som det är tillåtet att kaninen vistas (är med) på tävling. Inga ungar under 8veckor får finnas på tävlingsplatsen. Detta är således indirekt en regel som visar på att SKHRF inte vill att ungar säljs förrän tidigast vid 8veckor.
 
Kaninungar som är 8veckor får vistas på tävling i transportbur eller i hage.
 
 
> 3 månader
Sele på tävling - Detta är nästa milstolpe när det kommer till ålder på kanin (kaninungar). En kanin som fyllt 3 månader får man gå i sele med på tävling. Kaninungar som är mellan 8veckor och 3månader får som det nämns ovan endast vistas på tävling i transportbur, i hage, eller såklart i din famn. Men ungen får inte under några omständigheter ha sele på sig innan 3månaders ålder.
 
 
> 4 månader
Träning. Du och din kanin får nu vara med träningar som anordnas av klubben. Tänk på att varje kanin är individuell och även om reglerna säger en viss ålder är det inte alla kaniner som är redo att börja vid denna ålder.

 
> 5 månader
Börja tävla - När din kanin fyllt 5 månader får den börja tävla samt vara med på uppvisningar som annordnas av en klubb ansluten till SKHRF. Denna regel är till för kaninens skull. Tänk på att alla kaniner är olika och bara för att kaninen får börja tävla vid denna ålder är det inte säkert att den är redo för det.
 
 
> 1 år
Elit - Detta är lägsta tillåtna ålder på kanin som ska starta elitklass i bana (rak eller krok). Denna gräns är som övriga regler som nämns i denna artikel till för att kaninerna inte skall fara illa. En kanin som är elit vid 8månader har trots allt gått väldigt fort upp i klasserna på endast 4månader.
Höjd & Längd - Endast kaniner som fyllt 1år får tävla i höjdhopp och längdhopp. Denna gräns är lite olika för olika länder men här i Sverige har vi satt tidigast vid 1år. Kaninen börjar då tävla i ej elitklass (höjd ej elit, längd ej elit). Återigen är det viktigt att se till sin kanin och fatta beslut utifrån vad man tror ens kanin är redo för. 
 
 
> 6 år
Veteranklassning - Förhoppningsvis får du ha din kanin som tävlingskompis i många år. Äldre kaniner tycker oftast kaninhoppningen är minst lika kul som när de var små. Dock märks det på en del "gamlingar" att de inte orkar lika mycket. Därför kan man vid 6år få klassa ner den till veteranklass.
 
 

Veckor & månader - inte samma sak!

Det är viktigt att komma lära sig att veckor och månader inte är samma sak. T.ex.
 
Chivas är född 22maj 2013.
Han är 8veckor den 17juli och får alltså då vistas på tävling. Vid 3 månader får han gå i sele på tävling. Det lättaste är enkelt att räkna datumet han är född, 22maj och 3månader framåt juni, juli, augusti. Den 22augusti är Chivas 3månader och får vistas i sele på tävling. Vi räknar på samma sätt för 4månader 22maj och fyra månader framåt: juni, juli, augusti, september. Den 22oktober får Chivas börja tävla då han är fem månader. 
 
I de fall det står månader räknar man som är beskrivet ovan. Man skulle kunna tycka 20veckor är det samma som 5månader men det är det inte i detta fall. Chivas är 20veckor den 9oktober, nästan 2 veckor tidigare än hans 5månaders dag. Står det 5månader räknar man 5månader och inte 20veckor!
 
 
Text & foto: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ni kanske ska skriva att det gäller hoppning :)

2013-08-21 @ 18:26:46
Postat av: Hanna Victoria Sahlqvist

Det om 8v och 3månader visste jag faktiskt inte, bra tips! :D

2014-06-15 @ 11:45:49
URL: http://hannizons.blogg.se/
Postat av: Stillestorps Kaniner

Jättebra inlägg, jag fick faktiskt svar på alla mina frågor när det gäller kaninhoppning!Tackar för det!

2015-04-03 @ 22:00:36
URL: http://stillestorpskaniner.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback