bloglovin

inavel I - vikten att veta vad som sker

Inavel är ett ämne där åsikterna om vad som är ok och inte tycks gå i vågor. Artikelserien kommer inte gå in på vad som anses är rätt och fel utan förhoppningen med denna artikelserie är att ge lite mer inblick i vad inavel är. Alla kanske inte riktigt vet vad inavel innebär och vilken påverkan det kan komma att ha på djuren.

 

Inavel – avel av besläktade djur

Inavel är säkert ett uttryck du hört några gånger. Kanske vet du då också vad det är?

 

Inavel

Inavel uppstår när man   parar två kaniner som är släkt med varandra (har gemensamma släktingar).   Ungarna blir då inavlade.

 

Detta visste du säkert redan. Men för att förstå mer ingående vad inavel faktiskt är och vilken påverkan det har på djuren är det viktigt att förstå vad ”släktskap” innebär.

 

 

 

Släktskap

Vi vet alltså nu att inavel uppstår när föräldrarna till en unge är släkt med varandra. Då blir ungen inavlad. Att föräldradjuren är släkt med varandra menas att de delar en del gener, alltså att föräldrarna har en del gener som kommer från samma släkting. Dessa gener har samma ursprung (kommer från samma anfader(släkting)) och det är det som gör att inavel uppstår.

 

Gen

Gen = anlag. Vi är alla   uppbyggda av celler. Varje cell innehåller DNA (= en sorts mall för hur   cellen ska fungera). DNA i sin tur består av flertalet gener. Hur kroppen ska   se ut och fungera bestäms således av gener. Ex. ögonfärg, pälsfärg, öronlängd   även funktion av immunförsvaret, bildandet av antikroppar mm.

Detta är en väldigt enkel förklaring av ordet gen, men mer behöver ni inte veta för att förstå vad jag kommer ta upp i denna artikelserie.

 

 

Text och foto: Sandra Magnusson


Kommentarer
Postat av: pau

Hej! Jag tror faktist att mina kaniner kan vara inavlade. Jag har två kaninsyskon. Min ena hona kastrerades för ca 1,5 år sen och då sa vetrinären att hon hade väldigt väldigt liten livmoder och att hon inte hade kunnat få ungar (mem jag ju vill inte använda henne i/till avel). Mina kaniner klipper klorna hos en annan och tjejen som gör de sa att min hane har väldigt små "kulor". Jag köpte dem hos en stor uppfödare.

2014-01-20 @ 16:37:53
Postat av: Oskar

Hej! Kul att du ville göra det!

2016-02-27 @ 17:19:54
URL: http://autechre.nu/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback