bloglovin

Inavel II - Nedärvning

Detta är andra delen i artikelserien om inavel. I första delen gick vi snabbt igenom vad som menas med inavel och släktskap. I efterföljande delar visar vi på gennivå vad som sker då man parar två besläktade individer.

 

Nedärvning

Det som är speciellt med våra gener är att vi alla ärver dem. Med ärver menas att vi får våra gener från… ja från vem får vi våra gener egentligen?

 

Svaret – från våra föräldrar

 

Det kan du nog förstå själv. För visst är vi alla lite lika våra föräldrar och det beror på att vi delar samma gener. Det är ju generna som bestämmer hur vi ser ut (se ordlistan ovan) och om du och din mamma delar samma gener så är det ju logiskt att ni därför ser lite lika ut.

 

Hälften från mamma, hälften från pappa

Hur stor andel av generna får vi (ärver vi) från våra föräldrar? Svaret står i rubriken. Vi ärver hälften av våra gener från mamma, och andra hälften från pappa. Din pappa i sin tur har fått hälften av sina gener från sin pappa (din farfar) och andra hälften från sin mamma (din farmor). Din farfar har i sin tur fått sina gener från sin mamma och pappa och så vidare. Så en del av dina gener kommer alltså från din farfar och en liten del av de generna kommer från din farfars far och även din farfars farfar och så vidare. Att ni är släkt betyder just att en liten andel av era gener är gemensamma.

 

 
Tänk dig att de olika ”färgkulorna” under varje kanin i bilden ovan är olika slags gener. Som du kan se ärver ungen hälften av sina gener (2 av kulorna/generna) från sin pappa och de andra två generna kommer från mamman. I verkligheten är det miljoner gener det handlar om, men denna enkla bild visar nedärvningen.
 
 
Text och foto: Sandra Magnusson

Kommentarer
Postat av: Monica

I teorin kan två syskon vara helt obeslöjade med varandra. Det kan så klart hända på riktigt också, men är väl inte sannolikt.

2014-01-27 @ 18:23:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback