bloglovin

Bitskador

Kaniner kan råka ut för slagsmål eller attacker och bli bitna. Hur man kan undvika detta eller vad man ska göra om det inträffar får du läsa om i denna artikel.

 

Kanin med bitjack i örat
Foto: Annika Helgesson

 

Vid bitskador av andra djur handlar det oftast om olyckor, att kaninen av misstag blivit utsatt för dessa djur, dvs. vilda djur eller ett annat husdjur.

 

En bitskada kan variera mycket, allt från ett litet sår till invärtes krosskador. Kaniner är mycket känsliga för stress och kan lätt hamna i chock, framför allt om de blivit bitna av ett rovdjur. Om kaninen hamnat i chock märker du det genom att den sitter ihopkrupen och vill inte röra sig, äter inte och bajsar inte. Kaniner är mycket uthålliga djur och visar sällan tecken på smärta.

 

Hane som fått en bettskada av hona vid parning
Foto: Lotta Nilsson

 

Har man en kanin som blivit biten illa ska man besöka veterinär för att få en undersökning och eventuellt sy. Misstänker man invärtes skador bör en röntgen ske.

 

Är kaninen i chock ska den behandlas mot detta innan eller samtidigt som man tar hand om såren. Om kaninen inte äter eller bajsar måste man genast få igång tarmmotoriken, då ges smärtstillande, dropp och mag-tarmmotoriksstimulerande preparat och man får även stödmata kaninen.
Har det blivit stora sårskador kan man behöva rengöra och sy dem först, handlar det om slagsmål kaniner emellan brukar det inte bli större skador. Har en hankanin blivit biten i testiklarna kan man behöva operera bort en eller båda.

 

Foto: Maria Fryksted

 

Vid mindre skador brukar man inte ge antibiotika eftersom kaniner inte har så mycket bakterier i munnen som kan orsaka infektioner. Har kaninen blivit biten av en hund eller katt sätter man in antibiotika direkt. Katter har framför allt mycket bakterier i munnen som kan orsaka livshotande infektioner på kanin.

 

Förebyggande
Ska man sätta ihop två vuxna kaniner bör man vara medveten om att slagsmål kan uppstå, likaså bitskador. De ska alltid träffas på neutral mark och ha gott om utrymme och vara övervakade.

 

Foto: Frida Åkersson
 

Kaniner som vuxit upp tillsammans kan börja slåss när de blir könsmogna, man kan minska denna risk om man kastrerar djuren innan de har blivit fiender. Detta gäller både hanar och honor.

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

Källa: Veterinären.nu
Text: Nathalie Månsén

 

 


Kommentarer
Postat av: Rebecka

Min halvvuxna hankanin bet den lilla nykomlingen, en hona på 14 veckor så att hon behövdes sys på tre ställen över munnen och halsen! Dom hade setts ett par gånger innan och det hade gått smärtfritt! Har inte en aning om vad som flög i min annars så snälla och rara kille! Dom träffades på neutral mark vid alla tillfällen!

2014-11-03 @ 23:59:13
Postat av: tommy

söt kanin

2015-03-15 @ 15:41:23
URL: http://investerasmart.blogg.se
Postat av: selma

jag testade att sätta ihop mina två hankaniner igår. Det blev slagsmål och ena kaninen blev biten på två ställen i ansiktet. jag vet inte riktigt vad jag ska göra om jag förstår rätt så ofta blir det inga stora skador men jag är inte säker på om det är en så kallad liten eller stor skada. vad ska jag göra?

Svar: Du ska absolut inte ha två okastrerade hanar ihop, de kan ha ihjäl varandra!

Är du det minsta orolig ska ni till veterinären!
Kanin Magazinet

2015-05-03 @ 20:36:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback