bloglovin

Frostskador

Kaniner som bor utomhus utsätts för kalla vintrar och sträng kyla. De behöver inga uppvärmda utrymmen om de bor i bra burar som är dragfria och har gott om isolerande strö i sina krypin.
De är mycket mer härdigare mot kyla än mot värme. Om kaninen är sjuk eller det händer en olyckshändelse med vattnet kan kaninen lätt få frostskador.
Frostskador uppstår när en utekanin kommer i kontakt med vatten under riktigt kalla dagar. Vädurskaniner kan lätt råka doppa öronen i dricksvattnet om de finns skål. örontopparna kan då förfrysa, likaså om andra kroppsdelar blir blöta. Det är mycket sällsynd att en kanin fryser ihjäl.
 
 


Om ytterörat är frostskadat kommer huden att mörkna och torka ihop. Misstänker man frostskada ska man kontakta veterinär för en undersökning. Om det visar sig att det är en frostskada är det oftast försent att rädda. Då måste man operera bort den skadade vävnaden. Misstänker man en frostskada vid ett tidigt stadium är det viktigt att man inte värmer upp den för snabbt.

Har skadorna blivit infekterade brukar veterinären sätta in antibiotika och smärtstillande.
 
 


För att se till att detta inte händer är att ha kaninen i rätt typ av utebur och se till att den alltid har det torrt och rent i hela buren. Hålla koll runt vattenskålen och se till att den är konstruerad så att kaninen inte blöter ner sig när den dricker.
 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!Text: Nathalie Månsén
Foto: Aynas BassiriKommentarer
Postat av: Lina

Hej!

Stort tack för bra info! enkelt, kortfattat och tydligt (bra med bilder, även om denna inte visade själva skadan?) Vilken underbar hemsida/blogg detta är! love it!

Min rexkanin lever inomhus i min lgh. Men jag tar ut henne minst varannan dag ca 30 min. Nu ha hon fått något som liknar det du beskriver som frostskada. Hon var ute ca 1 timme och 45 min i söndags, varav 1 timme i koppel på gräsmatta ( det var ca 3-5 minusgrader) och sedan 45 min i transportbur (med en handduk att sitta på) i en bil som inte var uppvärmd. i tisdags var jag ute med henne ca 30 min och det regnade lite, det var ca 2 plusgrader.

Kan detta ha orsakat frostskada eller ska det vara värre klimat och längre tid? Hon är pigg och busig som vanligt, så vi avvaktar med veterinärbesök... eller??

Svar: Hej!Ta inte ut kaninen när det är minus grader, nu under vintertid kan du ta ut kaninen när det är 5 grader som kallast i MAX 15 minuter.
Frostskada brukar uppstå om tex ett öra blivit blött, men är du osäker kontakta veterinären.
Och håll din kanin inne under vintern.

/Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2013-11-29 @ 23:47:00
URL: http://www.spelspektrum.se
Postat av: Anonym

Hej hej! Min kanin har fått en liten skorpa på örat, inte jätte allvarligt och det har börjat läka lite nu. Men vad ska man göra när kaninen har fått skorpan, ska man lägga bandage eller något?

Några andra frågor:

Hur många gånger om året ska man till veterinären bara för att undersöka (kolla hur mycket den väger och kolla pälsen och så) kaninen?

Min kanin har något brunt precis vid kanten av ögon locket, vad är det? Något allvarligt och vad ska jag göra?

Min kanin la sig på ryggen igår bara av sig själv, jag blev ganska orolig. Men är det nåt tecken på tröttsamhet eller något annat?

När vi släpper ut henne hemma och vi vill "fånga" henne igen så blir hon galen (springer runt och nästan halkar och har risk att skada sig) vi får ju in henne i buren till slut men vi vill ju inte att hon skadar sig. Något tips om hur hon kan bli lite lugnare?

Tack så mycket för all bra information, ÄLSKAR eran blogg! Hoppas det inte var för mycket frågor!

Svar: Hej,
Frågorna om ögonen är väldigt svåra att svara på utan att ha sett kaninen i fråga. Det är alltid bäst att rådfråga en kunnig veterinär när man är orolig för kaninens hälsa. Ring och förklara läget. Sårskorpor vid ögat beror väldigt ofta på att det rinner/runnit från ögat, rinnande ögon kan i sin tur orsakas av en massa olika saker (mer eller mindre allvarliga) så fråga veterinären! Lägg inte på bandage.

Svar på övriga frågor:

Det finns inga krav på att göra regelbundna hälsokontroller hos veterinär utan att man misstänker att något är fel, sådär "bara-för-att".

Däremot är det bra att lära sig av en kaninkunnig person (veterinär, uppfödare eller annan entusiast) hur en välmående kanin ska se ut/kännas/bete sig. Så att man själv i den dagliga vården kan märka när allt inte är som det ska. Så om ni nu åker till veterinären för undersökning av ögonen - passa på att fråga hur kaninen ska kännas och bete sig när den är i sin bästa form.

Det händer att kaniner lägger sig på rygg helt enkelt för att det är bekvämt just då eller för att de känner för att rulla sig. Vissa gör så när de blir stressade, lite som en spela-död-skyddsmekanism. Det märks om det är ett avslappnat, bekvämt ryggliggande eller ett stelt gör-mig-osynlig.

Svårigheter att fånga in sin kanin är ganska vanligt. Ofta har det att göra med att kaninen förknippar hela processen med obehag; att bli jagad, fasthållen, obekvämt upplyft och buren. Försök att umgås med henne så mycket som möjligt i trevliga sammanhang, låt henne skutta omkring för sig själv och bli nyfiken och söka kontakt med dig/er på eget bevåg utan att tvinga på henne kontakten. Bjud på godbitar, stryk henne över huvudet, sitt med henne i soffan när du kollar på film, låt henne undersöka och lära känna er. Självklart måste man också ta upp och hantera sin kanin, men vitsen är att det inte BARA ska vara hemskt att bli hanterad. Försök att göra det utan att jaga henne och öva upptagande (så att det blir bekvämt för kaninen och ergonomiskt rätt för dig) och hantering under lugna förhållanden. Kom ihåg att detta tar tid, men tålamodet brukar löna sig! Mattor med halkskydd under är najs för halkiga golv - ordentligt fäste gör att kaniner känner sig tryggare och vågar röra sig inomhus.

Vi har en frågelåda här i högra spalten, det är lättare för oss att svara när frågorna ställs där :)

Hoppas att du blev hjälpt av något av detta! Lycka till!

Anita/Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2013-12-01 @ 22:25:32
Postat av: Anonym

Tack så hemskt mycket! Ska tänka på allt och från och med nu ställer jag frågor där istället!

2013-12-02 @ 09:29:02
Postat av: Lina Strindlund

Men här i Umeå och norrland är det sällan så varmt som 5 plusgrader på vintern... :( Men vi ska försöka ha hoppträning inomhus och då blir det nog varmare än 5 plusgrader. :) Annars får de ju väldigt lite motion under den kalla årstiden, alltså november-april. :(

2013-12-03 @ 01:13:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback