bloglovin

Grundkurs i kanin

Många är de nyblivna kaninintresserade som går vilse i djungeln av fakta, eller helt enkelt inte ser något slut på det hela och ger upp innan de ens startat. Det är dock din skyldighet att veta en hel del om djuret du ska äga/äger för att ge den ett så bra liv som möjligt! Här följer en kortare samanfattning av kaninkunskap, med länkar till längre texter.
 
 
Innan köpet
 
Innan man köper en kanin bör man såklart läsa på om det som står i denna artikel (kanske till och med fördjupa sig?), men även om fundera lite över om kanin verkligen är djuret för dig. Har du tillräkligt med tid och pengar för att ge kaninen ett bra liv? Kaninen ska inte behöva sitta i sin bur hela dynget, minst en timme måste de få vara ute och springa av sig ordentligt varje dag. Skulle din kanin av någon anledning bli sjuk kan veterinärvård bli riktigt dyrt, har du funderat över sådana situationer? En kanin lever ofta i 7-10 år, kan du så gott det går garantera kaninen ett bra liv, hela livet?
Vill du läsa mer om det ekonomiska kan du göra det här, och lite mer om att köpa kanin kan du läsa här.
 
Foder
 
Hur man utfodrar sin kanin är jätteviktigt för kaninens hälsa. Den absolut vanligaste dödsorsaken för en modern sällskapskanin är felutfodring, vilket är sorgligt då det är otroligt lätt att förbättra kaninens kost. Stryk allt vad gnagar-/kaninblandning heter från kaninens diet, ge fri tillgång till ett grovt, bra hö och minimalt med pellets (1-2 msk/kilo kroppsvikt) så har du gjort något av det bästa du kan göra för din kanins hälsa. Pelletsen ska dessutom vara fiberrik (gärna upp mot 18% och över), fettsnål (ca 3%) och innehålla så mycket gräs- och bladprodukter som möjligt.
Vill du lära dig mer om foder, för din kanins hälsas skull? Här och här finns information om foder, olika sorter och lite om hur mycket man bör ge. Under foderspalten till vänster hittar du även artiklar om olika sorters godsaker man kan ge sin kanin, örter, bladgrönt osv. Det du inte ska ge är som sagt gnagarblandning, det kan leda till alla möjliga, riktigt farliga hälsoproblem. Mer om varför detta är farligt kan du läsa här.
 
 
Lagar och regler
 
Allt för många kaniner bor på för små ytor, vilket är helt absurt då till och med de minsta lagliga ytorna är pyttesmå. Nu ska en del ändras vad gäller minsta burstorlekarna, de blir större, men så länge kan man ju se till att man i alla fall har koll på allt annat, så som sitthyllan, veterinärvården osv. Köp en mycket större bur så är du säker på att den är laglig i framtiden också! Kaniner som sitter i små burar stösta delen av sina liv har lätt att bli sjuka.
Här kan du läsa lite om djurskyddslagar, annars hänvisar vi till jordbruksverkets hemsida som du hittar här.
 
Hur man skapar en bra miljö
 
Vi har valt att sätta djur i bur, alltså är det vår skyldighet att göra burmiljön så bra för djuret som vi någonsin kan. Detta innebär dels att följa lagarna som du kan läsa om ovan men också så otroligt mycket mer. Du kan för det första låta din kanin bo i en hel drös olika varianter av burar, läs mer om dem här. Sen kan du fylla burarna med olika sorters bottenmaterial, inredning osv. Vi har faktiskt haft en tävlig om just burinreding, den hittar du här. Vill du så behöver du inte ens ha din kanin i bur, vissa har frigående kaniner i huset likt katter! Dessutom bör du fundera på om du ska ha två kaniner ihop, eller en ensam.
 
 
Aktivering
 
När man berättar för sina arbets-/skolkompisar om att man har kanin märker man ofta att folks bild av kaniner är stillasittande, söta saker i bur. Detta är sorgligt då kaniner är i stort behov av stimulans och rörelse för att må bra. Det finns massor att göra med din kanin som ger både muskel- och hjärngympa. Aktiterar man sin kanin mycket är chansen för ett långt, friskt liv mycket större och dessutom är det troligare att din kanin blir lugn och harmonisk. En understimulerad kanin kan ta ut sin frustration i aggression eller andra otrevliga beteenden. Något av det enklaste är att gå ut o gå i koppel med din kanin, vill man utveckla det lite mer kan man träna sin kanin i hoppning. Klickerträning med kaninen gör att du kan lära din vän att stå på två ben, snurra runt, hoppa genom ringar och mycket mer, det kan dessutom hjäla mot problembeteenden. När kaninen måste vara själv kan det vara bra med lite leksaker, så som höboll, tunlar och hus, toarullar, grenar osv. Det finns tusentals sätt att aktivera din kanin, så gör det! 
 
Vill du tävla med din kanin kan du göra det inom hoppning och utställning. För utställning krävs att din kanin är renrasig och har stamtavla (om du inte vill ställa i keldjursklass). Mer om att tävla inom hoppning kan du läsa om här, och utställning här.
 
 
 
 
Baskunskaper om sjukdomar
 
De vanligaste sjukomarna hos tamkaniner är problem med magen, tänderna, ögonen och, för honor, cancer i livmodern.
 
Eftersom att kaniner är betande djur så är deras magtarmkanal (från munn till analöppning) uppbyggd för att ständigt ta hand om fettsnål och fiberrik föda. Får den inte göra det kan mycket gå snett. Tandfel är mycket vanligt då kaninens tänder växer hela tiden, så om den inte får slita ner dem så kommer de växa sig långa och skada kaninen. Då är det direkt till veterinären som gäller för slipning eller i värsta fall så får man låta kaninen somna in. "En gång tandfel, alltid tandfel" är tyvärr det som är allra vanligast. Se till att din kanin aldrig behöver hamna där! Förstoppning är en annan vanlig, matrelaterad sjukdom. Kommer det ingen mat till magen kan tarmarna skadas, så har din kanin inte ätit/bajsat/druckit/kissat på ett dygn så är det också direkt till veterinären som gäller! Fel utfodring är orsaken till båda dessa sjukdomar och är också vanligaste dödsorsaken för tamkaniner idag.
 
Ögonen på kaninen kan lätt börja rinna. Ibland är det något ofarligt som ett litet hår i ögat vid fällning, men det kan också vara något så allvarligt som ögoninflammation eller tandrötter som växer fel. Börja med att tvätta kaninens ögon med koksaltlösning i en vecka, hjälper inte det bör du prata med en veterinär.
 
Hos honor över 3 år är en av de vanligaste dödsorsakerna cancer i livmodern. Denna kan sen spridas till dottertumörer i lungorna vilket gör kaninen mycket sjuk och svår att rädda. Ska du inte avla på din kanin så rekommenderar därför många kaninspecialicerade veterinärer att du kastrerar din honkanin.
 
Text och foto: Emma Almquist och hela kaninmagazinet

Kommentarer
Postat av: Lina Strindlund

Vilken bra sammanfattning!
Verkligen sant att många inte vet vad en kanin behöver, och vad kaninen kan ge oss som sällskapsdjur!
Jag visste inte mkt när jag fick min flrsta kanin när jag var runt 9 år gammal. suck nu skäms jag och gör mitt bästa för att min nya kanin (kom hit i somras) ska få ett så bra liv som möjligt. (nu är jag 29 år så borde ju veta bättre)
Jag undrar när de nya reglerna träder i kraft, och hoppas ni skriver en artikel om det!
Min kanin Gertrud har en bur som är 100 cm bred, 52 cm djup och 70 cm hög. Hon väger 2,5 kg och är 7 månader gammal. Kommer jag behöva köpa en ny bur? hon är större delen av dygnet lös i rummet där buren står, vilket gör att det känns ok att ha henne i en liten bur. Även ute varannan dag 30 min (under den kalla årstiden) i koppel.
Alla som skaffar kanin borde gå en grundkurs, och avlägga ett prov. :) Tänk om folk gick kurs med sina kaniner lika ofta som med sina hundar, det vore nåt! :D

Svar: Hej! Roligt att höra.Den buren du har är inte laglig för din kanin, höjden är bra men inte bredden. Du kommer absolut behöva ha en ny bur! Är hon frigående hela tiden skulle jag säga att det räcker med en bur som är 120x60cm, men som sagt ju större desto bättre. Finns även burar som är 150x70x70, dem är riktigt bra!Det vore så mycket bättre om kaninens status i samhället ökades, det håller jag med dig om! Men dem skäller inte eller gör oväsen ifrån sig om en hund gör, därför tror nog många att det är okej att ha dem instängda i små burar, för hur vi ser det , kräver dem inte mycket, fast dem egentligen behöver det.


EDIT: såg nu att du hade en rexkanin. Jag (Nathalie ) hade en 120x60 till min rexkanin men den växte han ur vid 6 månader, bytte sedan till en 150 cm lång bur som han skulle kunna bo i. Men nu har han en bur som är 170 cm lång och den stortrivs han i.
Så Minst 140x70cm bur till en rex blir nog super
Kanin Magazinet

2013-11-29 @ 23:58:59
Postat av: hej hej

hur många kaniner kan man ha i samma

2014-09-18 @ 18:29:06
Postat av: Alma

Hej min kanin är såå rädd för selen om man försöker knäppa en på henne så springer hon iväg och hon är två år finns det något sätt att kunna ta på selen på ett lättare sätt (är även svår att lyfta upp) vill så gärna att min tjej ska få springa av sig mer!!

2014-10-09 @ 22:00:37
Postat av: Alma

Hej min kanin är såå rädd för selen om man försöker knäppa en på henne så springer hon iväg och hon är två år finns det något sätt att kunna ta på selen på ett lättare sätt (är även svår att lyfta upp) vill så gärna att min tjej ska få springa av sig mer!!

2014-10-10 @ 18:03:26
Postat av: Nadine

Hej!
Jag undrar ifall det är bäst att ha två kaniner så de kan göra varandra sällskap eller ifall det är bättre att ha en kanin. Jag vill helst bara ha en kanin så att jag kan ge just den kaninen extra mycket kärlek, men jag vill ju att kaninen ska ha det så bra som möjligt, därför undrar jag om kaninen mår bättre av att ha en kaninkompis.
Ifall man har två mellan stora kaniner i en bur hur stor ska buren då vara?
Tacksam för svar!

Svar: Hej! Kaniner är flockdjur och mycket forskning visar att kaniner mår bra av sällskap. Du kan ju absolut satsa på att ge ensam kanin mycket kärlek men det blir aldrig samma sak som en kaninkompis. Har du utrymme och tid för två kaniner så tycker jag absolut du ska skaffa det. Jag vet inte vad "mellanstora" kaniner är för dig men för två kaniner runt 3-4 kg (tex Rex, som är poppis) skulle jag rekommendera minst 2.5kvm, helst mer. Beror även på hur mycket rastning du har att erbjuda.
Kanin Magazinet

2015-04-24 @ 14:10:44
Postat av: Nadine

Tack för svaret.
Med mellanstora menade jag 3-4 kg.
Jag kommer nog satsa på två kaniner då jag har tid och utrymme.
Vid vilken ålder kan man börja träna kaninen att gå selen? Är det från 4 månader?

Kaninmagazinet.se är en jätte bra sida, man lär sig så mycket av att läsa era artiklar! Ni är supet duktiga!!!

2015-04-28 @ 18:21:43
Postat av: Nadine

Tack för svaret.
Med mellanstora menade jag 3-4 kg.
Jag kommer nog satsa på två kaniner då jag har tid och utrymme.
Vid vilken ålder kan man börja träna kaninen att gå selen? Är det från 4 månader?

Kaninmagazinet.se är en jätte bra sida, man lär sig så mycket av att läsa era artiklar! Ni är supet duktiga!!!

2015-04-28 @ 18:21:46
Postat av: Anonym

Hej! Jag är en 12-årig tjej som vill skaffa kanin. Jag har läst jättemånga artiklar här på er hemsida (superbra info!) men har några frågor:

*Kan kaninen bo i min gamla lekstuga? Det ska vara en utekanin för mina föräldrar är lite allergiska, men jag tänkte att det kanske gick bra att ha den i lekstugan. Den är ca 2 x 1,5 meter. Är det bra tror du? (den kommer självklart också ha en hage eller liknande så att den får komma ut mycket!)

*Jag tänkte som sagt ha en hage till den, men jag hade lite funderingar på olika växter som kan finnas där, jag tänkte om någon är giftig eller farlig för kaninen på något sätt. Där kommer troligen finnas vinka, ormbunke och kanske något litet träd (björk/asp/rönn/ek)och självklart också gräs. Är någon av de giftiga för kaniner?

*Är det bäst att ha en eller två kaniner? I så fall; ska det vara 2 honor, 2 hanar eller 1 hane och 1 hona?

Jättetacksam för svar! Hoppas att det inte var för mycket frågor...

P.S. Jättebra hemsida!

Svar: Hej! Så bra att du läser på innan du skaffar kanin :D Det gillar vi!Kaninen kan absolut bo i din lekstuga om du inreder den så att det blir roligt för din kanin. Lite hyllor, lådor med strö, gömställen och annat är sådant som kaniner uppskattar. Vi har inredningstips på hemsidan :)
Gällande växter och kompis har vi bra artiklar om det. De bör ligga under Foder och Beteende :) Om du inte hittar svaren där så skriv till oss igen
Lycka till med kaninen/kaninerna!
Kanin Magazinet

2015-06-15 @ 23:00:54
Postat av: Anonym

Tack så jättemycket för svaret! Jag ska kolla om jag hittar informationen! Bra att det gick att ha kaninen i lekstugan. Jag har bara en snabb fråga till:

*Det är ganska mörkt i lekstugan (det finns två fönster, men det blir ju ändå lite mörkt). Går det bra, eller ska jag försöka få det ljusare på något sätt? jag undrade också om det är dåligt att väggarna är målade? Jag tänkte att det kanske inte är bra om kaninen gnager på det? Ska jag i så fall sätta upp galler eller liknande på väggarna?

Tacksam för svar! :D

Svar: Enligt djurskyddslagen ska kaninen ha tillgång till dagsljus eller belysning som motsvarar en naturlig dygnsrythm för dem. Jag skulle alltså rekommendera dig att du gör det såpass ljust dagtid så de blir så likt dagsljus som möjligt. Ang färg så beror det lite på vad för typ av färg väggarna är målade med. Jag skulle i vilket fall rekommendera dig att behandla träytan med ladugårdslack eller liknande för att skydda mot urin osv.
Kanin Magazinet

2015-06-15 @ 23:13:10
Postat av: Ewa

Hej och tack för en fantastiskt bra sida! Familjen överväger kanin men bor rätt trångt och jag skulle behöva veta minimimått på burar för att veta om kaninen (1-2) kan få det bra hos oss. Jag tänker att de som regel ska vara i innebur på natten och utebur på dan (dygnet runt i uteburen under sommarhalvåret). Så vilken är minimistorleken på de två burarna för att max två kaniner (gemensam bur både inne och ute) ska ha det bra vad beträffar utrymme? Tack snälla för svar!

Svar: Hej! Du hittar minimimåtten på Jordbruksverkets hemsida, http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/kaninersomsallskapsdjur.4.62af51191240430af4d80002643.html följ helst de nya måtten så slipper du byta upp dig sen!
Kanin Magazinet

2015-08-23 @ 09:35:29
Postat av: Alva

Hej! mina föräldrar är skilda, kan jag ta med min kanin varje vecka?
Tacksam för svar

2015-11-15 @ 21:11:11
URL: http://alvaring.blogg.se
Postat av: Tina

Hej.

Vi blev med kanin lite hastigare än planerat och åkte därför till djuraffär och köpte bur. Vi köpte den största uteburen de hade och tänkte ha den inne. Det är en tvåvånings. Måtten är 116x53 och 53 i höjd. Nu när jag börja läsa på undrR jG om den ens är laglig. Vi har en dvärgväxur på mindre än två kilo. Visst ytan är ju bra mycket mer än en halv kvadratmeter men är den för smal och för låg?

Kanin är bara i buren när ingen är hemma. Så fort vi är hemma är han lös i minst hela köket och matsalen. Ofta är han lös i hela övervåningen minst en timme om dagen men då måste vi vara med för vi har inte koll på om han gnager på sladdar och sånt än. Vi har haft honom en månad.


Svar: Hej,
Buren just så pass över lagligt minimimått så länge kaninen är lättare än 2 kg. Antar då att 53 cm höjd betyder att planen var för sig har 53 cm från golv till tak? Jordbruksverkets bestämmelser om kaniner hittar du här: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/kaninersomsallskapsdjur.4.62af51191240430af4d80002643.html Rekommenderar att utgå ifrån de nya måtten som träder i kraft den 15 juli 2019. Bra att ni har honom lös så mycket ni kan!

Med detta sagt så skulle vi ändå rekommendera att investera i en större bur. Det gör väldigt stor skillnad för kaninens välmående att kunna röra sig obehindrat oavsett tid på dygnet. En annan lösning är att avgränsa en större yta till hage med buren som hus i hagen. På det viset får han en stor och stimulerade yta utan att kunna komma åt sladdar.

Lycka till med kaninlivet!
Vänliga hälsningar,
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2016-01-31 @ 21:48:55
Postat av: Doris

Hej!

Ursäkta att detta inte har med saken att att göra.. Men min kanin parade jag igår med min hane. Hon är en utekanin, men jag undrar kan jag ha henne i koppel och bära henne? Isåfall hur länge? Jag vill absolut inte skada henne på något sätt eller stressa upp henne. Och hur lång tid kan man hålla henne under magen? Skulle vara jätte tacksamt om du kunde svara på detta för jag undrar verkligen. Jag vill ju att hon ska få komma ut och springa.

Svar: Hej! Behandla henne som vanlig och tänk på att aldrig bära bara runt magen. Sista veckan kommer hon bli lite rund men det går fortfarande att bära och ha i koppel. När det är några dagar kvar bör hon få vara ifred, man vet inte exakt när ungarna kommer så hon behöver vara hemma och bygga sitt bo. Lycka till!
Kanin Magazinet

2016-09-19 @ 17:09:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback