bloglovin

Nordisk Kaninstandard

Har du någon gång undrat hur alla domare på utställningar kan ha koll på alla raser, eller hur uppfödare vet precis hur en teckning ska se ut eller ej? Svaren finns i Nordisk Kaninstandard, den bok som utställningsvärlden här uppe i Europas norra del har som referensverk och som bestämmer vad som är godkänt och inte.

 

Standarden ges ut av Nordiska standardkommittén. Nya versioner skrivs efterhand när de gamla går ur tiden, när allt för många nya raser tillkommit och flera ändringar gjorts. Meningen med standarden är att hela Norden ska ha en enhetlig bedömningsgrund att stå på så att alla kaninerna bedöms efter så lika villkor som möjligt.

 

 

 

Standarden är alltid med när domarna bedömer på utställningar (nere till höger).
Foto: Emma Almquist

 

 

 

1930 skrevs den första standarden. 1950, 1986 och 1998 gavs det ut nya versioner av standarden i ett samarbete mellan Danmark, Norge och Sverige. Sedan år 1998 deltar även Finland i samarbetet. Trots samarbetet finns det ändå vissa skillnader på ländernas standarder. Bestämmelser för prislista, stambokförning och mer detaljerade utställningsbestämmelser kan variera mellan länderna, men rasbestämmelserna är alltid konstanta. Bilder till raserna står varje land för i sin standard. Den senaste versionen gavs ut 2010.

 

 

 

För att få en ny ras/färg/päls upptagen i standarden måste den sedan 2010 års upplaga först visas upp på en landsutställning. På så vis kan Nordiska Standardkommittén se nyheten innan den behandlas för eventuellt upptagande.

 

 

 

I boken finns utöver rasbeskrivningar även mängder av information om utställningar, klasser och en del om avel. Nordisk Kaninstandard är en fantastiskt bra bok att ha i hyllan som aktiv utställare eller uppfödare.

 

 

 

Du kan beställa den senaste svenska versionen från SKAFs materiallager. Mer information finns i medlemstidningen Kaninuppfödaren.

 

 

 

 

 

 

Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet  
Källa: Nordisk Kaninstandard och föreläsning av Åke Johansson


Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback