bloglovin

Domare - del 1

Har du varit på en hopptävling har du säkert stött på en och annan domare. Domaren har på tävling en viktig uppgift och när det gäller tävlingsbanan är det domaren som bestämmer och har yttersta ansvaret.

 

Vad gör en domare?

En domare har flera uppgifter. Huvuduppgiften är att döma ekipagen på banan och se till att regler följs. Domaren dömer utifrån ett regelverk som finns samlat i ett så kallat ”Reglemente”. Reglementet kan du ladda ner hos riksförbundets hemsida (SKHRF/SKAF KH). Reglementet skiljer sig något åt mellan förbunden.

 

Räknar samman tid och fel

Domaren sitter/står vid banan och när ekipagen tävlar följer hon/han ekipagen noga. Domaren räknar sedan samman felen som ett ekipage får om de river ett hinder + eventuella korrigeringsfel. Domaren tar också oftast tid och har ett tidtagarur i ena handen som visar hur lång tid ekipaget tar på sig på banan. Det finns alltid minst en tidtagare förutom domaren som också tar tid. Tid och fel som ett ekipage får antecknas sedan på ett protokoll.

 

Domare och tidtagare under koncentration
 

Protokoll?

Protokoll är ett papper där domaren antecknar varje ekipages fel och tid. Beroende på bedömningsform, läs artikeln ”Bedömning” så räknar man ut totala felen och total tiden efter (oftast) 2st omgångar (grundomgång + final). Sedan räknar domaren ut vem som har minst antal fel och bäst tid och ger sedan varje ekipage en placering i klassen. Utifrån kaninens placering i klassen har sedan kaninen chans att få en så kallad ”uppflyttningspinne” eller om det är elit, ett certifikat ”cert”.

 

Beroende på gren och bedömning så kan protokollet se ut på lite olika sätt. När domaren sedan har räknat ut protokollet (varje ekipage i klassen har fått en placering) så skriver domaren och tiditagaren under protokollet. Sedan ska alla tävlingsprotokoll arkiveras hos klubben. Innan dess så fyller man i kaninens placering som står på protokollet i kaninens tävlingsbok.

 

 

Hur blir man domare?

Inom SKHRF (Sveriges Kaninhoppares Riksförbund) så utser klubben de personer som de vill ska bli domare. Dessa personer får då göra ett antal ”uppgifter”. Uppgifterna består av att bygga bana samt prova på att döma. En utbildad domare sitter då alltid med. Efter detta skickas personerna på ett domarläger som varar i 4 dagar. Detta domarläger anordnas 1ggr/år. Klarar man av proven på lägret får man en ”aspirantlicens”. Med denna licens får man ytterligare ett par uppgifter (döma olika klasser) med övervakande domare. När dessa apirantuppgifter är klara ch inlämnade får personen äntligen sin domarlicens.

 

Är du intresserad/sugen på att bli domare så prata med ansvarig i din klubb. 

 

 

Text och bild: Sandra Magnusson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback