bloglovin

Domare - del 2

Har du varit på en hopptävling har du säkert stött på en och annan domare. Domaren har på tävling en viktig uppgift och när det gäller tävlingsbanan är det domaren som bestämmer och har yttersta ansvaret.

 

Ansvar för banan

Förutom uppgiften med att anteckna fel, tid och placering av ekipagen i klassen har domaren andra uppgifter. Domaren är den som har yttersta ansvaret för tävlingsbanan. Det är hon/han som bestämmer hur banan ska se ut, vilka hinder och kombinationer som ska finnas med, antalet hinder, avstånd mellan hinder och höjden på hinderna som sätts efter respektive klass. Domaren kontrollerar även banan noga så att hinderna är rivbara åt båda hållen och att bommarna ligger bra på kramporna/märlorna (inte för hårt ”klämmer” och inte för löst ”hänger”).

 

Domaren bestämmer även maxtid och innan en klass drar igång nämner ofta domaren:

  • Sitt namn
  • Klass (vilken klass som ska startas)
  • Maxtid
  • Bedömning (bedömningsform)
  • Antal till final (om bed C)

 

Domaren kontrollmäter hinderna så att de inte är för höga
för aktuell klass
(medelsvår klass)
 

Framhoppning

Domaren har även ansvar för framhoppningen vilken också måste följa en del regler.

 

Under loppet

Under varje lopp som ett ekipage gör så följer domaren varje ekipage. Han/hon håller koll på antalet fel (rivna hinder/ev. korrigeringsfel) och tid. När det återstår 30sekunder av maxtiden säger domaren detta högt för att du som förare ska höra ”30 sekunder kvar”. Likaså när det återstår 10sekunder av maxtiden.

 

En viktig del under loppet är att domaren håller koll på hur ekipaget samspelar. Idealet är att du som förare ska gå bakom kaninen och att kaninen ska röra sig framåt av egen fri vilja. Det finns saker som domaren kanske påpekar för dig och som hon/han vill du ska ändra på. Ibland kan man vara nervös och då kanske det visar sig genom att man petar för mycket på kaninen. Kanske smackar du omedvetet på kaninen inför varje hinder. Det finns som sagt en massa saker som är mindre önskvärda.

 

Ibland behöver man fundera. Ibland räcker det inte ens med 6st domare för att komma fram till en lösning.
Foto: Linnea Jansson

 

Viktigt!

Om du inte förstår vad domaren menar när du får en tillsägelse under ditt lopp så gå direkt fram till domaren efter att du gått i mål/tiden gått ut. Be domaren att förklara en gång till. Ibland är det inte lätt att förstå vad domaren menar. Inte helt sällan är det så att som domare är det inte alldeles enkelt att förklara en del saker kortfattat så då kan det vara bra för er båda att du kommer fram.

 

 

Text och bild: Sandra Magnusson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback