bloglovin

Framhoppning

När du är på tävling så finns det alltid en framhoppning. Den är till för att kaninen ska få chansen att få ta några språng och bli lite uppvärmd innan det är dags att gå in och hoppa på banan.

 

Uppvärmning

Framhoppningen är till för att värma upp din kanin lite. Innan du går in på framhoppningen och ska hoppa fram är det bra om kaninen fått springa i sele lite innan. Detta för att kaninen kan vara lite stel efter att ha suttit i transporten. Är det kallt ute kan det vara viktigt att ta ut kaninen lite längre tid i sele så att kaninen blir lite mjuk i kroppen (musklerna). Kaniner kan precis som oss människor sträcka sig om de inte fått värma upp ordentligt.  Så uppvärmningen är viktig!

 

Foto: Linnea Cedstedt

 

På framhoppningen gäller vissa regler

På framhoppningen såväl som på banan gäller en del regler. Ser du något eller någon som bryter mot dessa regler så ska du säga till en ansvarig för tävlingen.

  • Du får inte gå in på framhoppningen och hoppa fram innan domaren har ropat upp dig till framhoppingen. Om du ser någon annan göra detta så säg till personen.
  • Det ska finnas minst 3st hinder på framhoppningen att hoppa fram på.
  • Det ska vara samma avstånd mellan hinderna som det är mellan hinderna på banan.
  • Hindren på framhoppningen får inte vara högre än maxhöjden för aktuell klass (inte hellre längre). Ex. gäller för lättklass en maxhöjd på 30cm och maxlängd på 45cm.
  • Hindren måste hoppas åt rätt håll på framhoppningen.

 

 

Mer tid på framhoppningen

Ibland händer det att du inte känner dig klar på framhoppnigen när domaren ropar upp nästa som ska in på framhoppningen. Du har inte obegränsat med tid på framhoppningen men känner du dig inte klar så be domaren om mer tid. Var noga med att när du säger till att domaren hör dig. Han/hon bestämmer sedan om du får mer tid på framhoppningen eller inte.

 

Foto: Liv Kristoffersson
 

Hoppa inte för mycket

Framhoppningen är som sagt till för att värma upp kaninen. Hoppar du flera gånger på framhoppningen kan det hända att kaninen sen är trött när den väl ska hoppa på banan. Så se till att kaninen har ork kvar till banan.

 

Ibland vill man hoppa flera gånger för det kanske inte går så bra. Tänk då att det antagligen inte kommer gå bättre inne på banan ifall kaninen hunnit bli trött efter framhoppningen.

 

 

Text: Sandra Magnusson

Bilder lånade med tillstånd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback