bloglovin

Hö är kaninens viktigaste och naturligaste föda. Det är inte många nybörjade som vet att det faktiskt är livsviktigt.Innan man är insatt i kaninernas liv och föda är det lätt att man ger dem fri tillgång till pellets och för lite hö. Det är ett vanligt misstag. Kaninen ska ha fri tillgång till hö och mycket begränsad tillgång till pellets. Inget hö alls eller för lite hö kan leda till döden och till vissa sjukdomar, här är de tre vanligaste:


- Fetma, äter kaninen för lite hö och mycket pellets är det lätt att de blir för överviktiga. En kanin kan klara sig på enbart hö (ett bra hö med bra analysvärden).
- Bettfel, tänderna slutar aldrig att växa. Hö sliper ner tänderna på rätt sätt.
- Tarmarna slutar att fungera, det är viktigt att det alltid finns hö så att kaninerna kan hålla tarmarna igång. Detta är viktigt på natten när man inte alltid har uppsyn. Får inte tarmarna arbeta så kollapsar dem, se förstoppning.

 

 

Vart köper jag hö?
Hö finns i bland annat att köpa i mataffär, men det är inte att rekommendera. Det höet är oftast dammigt, hårt pressat, för tunnt och har varit paketerat länge, det är deusstom inte ofta kaninerna äter det. Priset ligger mellan 20-40 kr.
Man kan även köpa det i djuraffärer, där kostar det mellan 30-60 kr. Det finns en del djuraffärer som ständigt köper in hö från bönder och ser till att de är färskt och nyttigt, sedan finns det dem som har dammigt hö och inte alls är bra för kaninerna. Man får lära känna sin djuraffär. De flesta brukar inte rekommendera att köpa där ifrån medan andra tycker att deras lokala affär är toppen.
Att köpa hö från en bonde är det säkraste kortet, de är lätt att hitta annonser på blocket. Priserna per kilo brukar variera mellan 1-3 kr. Köp gärna ett lite grövre hö, kaninerna älskar det och det motverkar tand- och tarmsjukdomar.

 

Analys
Vill man bara säker på att man ger sin kanin det allra bästa höet ska man köpa det som är analyserat. Analysen går till så att bonden eller köparen tar prov på 5-6 olika ställen och i olika balar, sedan klipper man av höstråna så de blir 1 cm långa. En analys kostar mellan 200-600 kr. Vissa bönder alltid utför alltid en analys och delar sedan upp  kostnaden på försäljningspriset. På analyspappret ska det finnas ett analyssigill, samt att de ska stå "analyscertifikat". Kräv en analys när du köper hö, det ger dig det exakta näringsinnehållet, din utfodring blir säkrare och dina kaniner mår bättre.

 

Normalvärden på en analys:
Smb rp 80-90g/kg TS (ej över 120) 
Energi 10 MJ/kg TS (ej över 11)

 

Förklaring:
Smb rp = Smältbart råprotein, dvs. det protein som kaninen kan tillgodogöra sig.
MJ = J står för Joule, som är en energienhet. M står för Mega, vilket betyder miljoner.MJ = Megajoule.
TS = torrsubstans, det i fodret som inte är vatten.

 

 

Övriga intressanta höfakta:

Vitaminerna stannar i höet i ett helt år, om det förvaras mörkt och torrt. 

Första skörden hö är ofta för näringsrik för kaninerna, de kan få en näringsshock och bli dåliga i magen. Så pass näringsrikt hö kan även vara dåligt för kaninerna i det långa loppet, de kan bli feta eller sjuka på andra sätt. I värsta fall kan man heldre ta ett hö som är äldre än ett år, hellre än ett för näringsrikt. Vitaminerna som höet har förlorat kan ersättas av vitaminerna i kraftfodret, det innehåller oftast mer än tillräckligt.

 Över 25% klöver i höet kan påverka honornas brunst så att de blir kraftigare och inträffar ofta. Har du en sur hona hemma så kan du ta en titt på vad ditt hö innehåller, eller dina beteshagar. Kanske finns en lösning på problemet där?

 

 

 Text och Foto: Nathalie Månsén

 


Kommentarer
Postat av: Anna Lena

Har begränsat pelletsen och givit mina dvärgvädurar/lejonhuvude/ hermelin mer hö. Men det vägrar äta. Gräs äter det inte så mycket av, Men till och från äter det mycket gräs, klöver, maskrosblad, groblad och persilja är det galna i. Men jag vill att det ska äta hö också. Kaninerna slipar ju tänderna på det och vill inte att det ska bli överviktiga. Så hur ska jag få dem att äta hö? Varför äter det inte?;)

Svar: Vissa kaniner är lite kräsna. Vad har du för hö? Färskt hö från en bonde är det absolut bästa. Hur mycket pellets ger du?
Kanin Magazinet

2014-07-24 @ 22:08:26
Postat av: Filippa

Jag ger mina kaniner 3 msk per dag

2018-07-04 @ 16:44:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback