bloglovin

Mutationer - när det blir fel

Jag har tidigare bara snabbt nämnt vad mutationer är. Mutationer uppstår när det blir fel i kopieringen av DNA till den nya cellen (vid celldelning).

 

 

Mutationer – fel i kopieringen

Mutationer uppstår vid celldelningen. När den ursprungliga cellens DNA ska kopieras för att skapa den nya cellen (dottercell) så kan det hända att det blir fel vid kopieringen. En liten förändring i DNA mallen (arvsmassan) kan få stora konsekvenser för individen. Varför sker då dessa misstag vid kopieringen? Det enklaste svaret på den frågan är att ingen är perfekt. Det är miljontals kvävebaser (DNA består av kvävebaser) som ska kopieras (skrivas av) och då kanske du lättare kan förstå att det ibland blir fel.

 

 
 

Mutationer – ofta negativa

Mutationer på ett tidigt fosterstadium får ofta den följden att fostret inte överlever. Detta låter kanske hårt men naturen är just hård.

 

De allra flesta mutationer är negativa för individen. Mutationer kan visa sig på många olika sätt beroende på vilka gener som drabbas (skrivs av fel). Exempel på mutationer hos kanin som har genetisk bakgrund är bettfel, max factor, dvärgväxt, megacolon m.fl. Dessa sjukdomar gör att individen som de drabbar mår sämre och ibland är enda utvägen avlivning.

 

Man brukar säga att mutationer är negativa för individen men positiva för den genetiska variatioen hos en art. Mutationer är ju förändring i arvsmassan (DNA) vilket gör att det felaktiga DNA’t kodar för helt nya funktioner/egenskaper hos en individ. En genvariant (allel, se tidigare artikel här) bildas vid mutationer.

 

 

Genetisk variation

Är det ord man använder för en hel populations genetiska arvsmassa tillsammans. En population kan t.ex. vara en grupp av kaniner, t.ex. alla kaniner av samma ras eller alla vildkaniner som lever i ett visst område.

 

Vi ska gå närmare in på vad genetisk variation är senare. Men kom ihåg att en stor genetisk variation är bra.

 

 

Text och bild: Sandra Magnusson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback