bloglovin

Tumörsjukdomar

 

Kaninen kan drabbas av alla typer av tumörsjukdomar i alla organ, vissa tumörtyper uppstår lättare.

 

Tumörer är liksom på människan en gåta. Det som är säkert är att livmodertumörer och juvertumörer hör samman med hormonerna. Kastrerade honor får inte alls lika ofta juvertumörer och om man tar bort äggstockarna är det mindre risk för livmodertumörer. Det är sannolikt att det finns genetiska och miljömässiga faktorer till att tumörer uppkommer, men även många fler faktorer kan påverka detta.

 

Livmodertumör

Den vanligaste tumörformen på kaniner. Mer än hälften av honor som är över 4 år har vävnadsförändringar på olika stadier i livmodern, i de flesta fall är tumören elakartad.

 

Eftersom det är ett organ kan det vara svårt att veta om det sker några förändringar eller om den blir förstorad. Symptom man kan märka är avmagring, skendräktighet, täta brunster, tung andning eller blödningar från vulva. Har kaninen tung andning är det ett tecken på att tumören spridit sig till lungorna vilket gjort att lungfunktionen blivit försämrad.
Uppstår det blödningar ska man uppsöka veterinär direkt.

 

Att operera bort livmoder och äggstockar på en frisk hona brukar vara att rekommendera. Opererar man en hona med tumör och den inte spridit sig brukar tumören inte återkomma senare. Normalt brukar kaninen klara ingreppet bra och tillfrisknar efter bara någon vecka.

 

Det stora problemet är sövning av kaniner, att magtarmfunktionen försämras eller upphör. Det är viktigt att ge smärtstillande och se till att kaninen äter och bajsar/kissar som normalt efter ingreppet.

 

Läs mer om livmodercancer här.

 

 

Juvertumör

Denna tumör är inte lika vanlig som livmodertumörer men den är lite lättare att upptäcka, förutsatt att man hanterar sin kanin ofta. Den visar sig som knölar på buken eller bröstet. Kaniner har många juver så knölarna kan hittas ända från mellan frambenen till in i ljumskarna. Det är vanligt att juvertumörer är elakartade, vilket gör att de kan sprida sig till lungorna och det medför andningsbesvär.

 

Juvertumörer bör även dessa opereras bort med hela juvret. Ibland kan det dessutom finnas anledning att ta bort även det framförvarande och bakomvarande juvret.

 

Om kaninen kastreras i anslutning till juveroperationen blir risken mindre att nya tumörer uppstår i kvarvarande juver.

 

Testikeltumör

Dessa är vanligtvis godartade och drabbar äldre kaniner. Symptomet är att ena testikeln blir större än den andra, men även båda kan bli större men det är inte vanligt att dem växer lika fort så asymmetrin brukar vara uppenbar.

 

Även om tumörerna inte är elakartade på hankaniner bör man överväga att operera bort dem om kaninen inte är allt för gammal eller har någon annan sjukdom. Den angripna testikeln kan bli väldigt stor och släpa i marken.

 

 

Hudtumör

Lätta att upptäcka när dem blir stora nog. Kan ibland bara kännas som en liten svullnad, dem kan vara ojämna i formen och öppna sig som sår. Det finns flera olika typer av tumörer som kan bildas i huden, det går inte att beskriva en typisk hudtumör och det är svårt att veta om den är god eller elakartad.

 

Sällan problem att ta bort men man ska inte vänta för länge med själva ingreppet eftersom det finns en spridningsrisk och även att det är lättare att ta bort en liten knöl än en stor.

 

Thymon

Denna tumörform är ovanligare än resterande i denna artikel. Det är en tumör som uppstår i thymus framför hjärtat, uppstår på både unga och gamla kaniner. Symptomen är att kaninen får utstående ögon, ibland med ett ”tredje ögonlock” - en hinna som kommer fram ur främre ögonvinkeln.
Tumören trycker på de stora blodkärlen runt hjärtat vilket för utstående ögon och blir tumören för stor börjar den trycka på lungorna vilket för andningssvårigheter.

 

Att operera bort thymon är en väldigt besvärlig operation med större komplikationsrisker, kaninen måste vara inskriver på kliniken 2-3 dagar efter operationen. Är operationen lyckad blir det en snabb förbättring om tumören inte spridit sig.

 

Diagnosera

Diagnosen ställas vid en klinisk undersökning, det kan vara bra att göra en röntgen för att bekräfta eller utesluta livmoderstumörer eller andra invärtes tumörer.

 

För att få reda på om tumören är godartad eller elakartad kan man komplettera undersökningen med en biopsitagning, då skickar man in en liten bit av tumören på histologisk analys. Man kan även skicka in vävnaden på analys efter avlägsnade av hela tumören. I många fall kan detta vara befogat att ta bort hela tumören direkt istället för att först ta en biopsi eftersom det krävs sövning och det är alltid en risk.

 

Behandling av tumör

I de flesta fall är dem kirurgiska, man opererar bort hela tumören eller hela tumöromvandlande organet. Finns det misstanke om spridning gör man en röntgenundersökning av lungorna innan operationen. Till exempel, har en kanin med livmodertumör även cancer i lungorna kommer inte en operation genomföras.

 

I Sverige har vi inte hittills börjat behandla kaniner med strålbehandling eller kemoterapi.

 

Förebyggade

För att utesluta livmodertumörer och juvertumörer kastrerar man en honkanin när hon är ung.  Operationen ska göras innan kaninen blivit ett år, ju längre tid som gått desto större än risken. Men det är inte heller försent att kastrera en hon kanin på 3 år om hon inte visar tecken på sjukdom.

 

För att utesluta testikeltumörer kastrerar man hankaniner.

 

Thymon kan inte förebyggas eftersom man inte ska ta bort thymus.

 

Att förebygga hudtumörer är svårt, håll utkik efter knölar på kaninen och uppsök veterinär för tips, råd och hjälp om man hittar en förändring eller misstänker någonting. Tidig behandling är alltid det bästa.

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär! 

 

Text: Nathalie Månsén


Kommentarer
Postat av: Simone

jag har börjat att misstänka att min kanin har två Hudtumörer. men jag tror bara det. jag undrar kan dom ha två för en är lite större än den andra och dom sitter på varsin sida vid framtassarna vid axlarna.... :( men jag undrar kan man dra runt dom, typ dom sitter inutti skinet så man kan dra runt dom... eller är en hudtumör bara en bula som ser ut som ett mygbet? snälla Hjälp miiiig :(:(:(

Svar: Kan du röra på knölarna är det inte tumörer.Troligtvis fettknölar/varbölder
Kanin Magazinet

2013-02-25 @ 20:24:41
Postat av: Lilly

Min kanin har en väldigt liten, hård knöl under huden vid skulderbladet. Den går att ''flytta'' om man drar runt huden. Vad kan detta vara?

Svar: Kontakta veterinär. Kan inte ge råd om sjukdomar utan att se och känna.
Kaninmagazinet

2017-02-06 @ 15:51:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback