bloglovin

Vinteraktivering

Under vinterhalvåret är det mycket kallare ute och blir mörkt fort vilket kanske leder till att kaninen får spendera mycket tid inne i buren. Därför är det bra att aktivera sin kanin så mycket som möjligt under dagen.

 

 

 

Låt din kanin både klättra och gräva i snö högar.
Klättring är jättebra träning för muskler och kondition. Har snöplogen precis åkt förbi och gjort ett snöberg i slutet av gatan eller vid en park? Perfekt att ta sin kanin på en liten promenad för att klättra i snöhögen. Eller var kreativ och skotta upp ett litet berg själv. Är du utanför tomten tänk på att det inte är bra om det kommer massa bilar och åker förbi då det lätt skrämmer kaninen.

 

Att få klättra i snöhögar är uppskattat hos de flesta kaniner.

 

Låt även kaninen få gräva, busa runt i snön samt bygga gångar. Ha kaninen under uppsikt så ingenting rasar eller att det händer någonting annat som gör att den snabbt kan behöva din hjälp.

 

 

 

Träna kondition
Spring mycket med din kanin då den kan bli mycket stillasittande under vintertiden, när den springer tränar den konditionen. För att ge kaninen lite motstånd kan man låta den springa på ett snötäckt fält eller en åker. Har man inte en åker/fält i närheten går det bra att ta det som passar, en större gräsmatta eller en skog.

 

Är det väldigt djup snö kan man själv göra ett litet spår åt kaninen.


Tips: Varför inte göra lite hinder i springspåret? Till exempel en tunnel, hopphinder, en grop, snökulle etc.

 

 

 

Foto: Matilda Lindström

 

 

 

Efter aktiveringen är det viktigt att du torkar av kaninen med en handduk då de inte får bli kalla, mycket viktigt för utekaniner. Sedan efter ett sådant jobbigt pass ute i snön kanske kaninen förtjänar en liten extra godsak som belöning.

 

Man kan träna kaninen sinnen genom att gömma favorit frukten/grönsaken i snön/konditionsspåret/buren/hagen. Det gör utfodringen lite roligare för kaninen.

 

 

 

Det viktigaste är att både du och kaninen framför allt har roligt. Vissa aktiveringstips fungerar inte på alla kaniner, man får testa sig fram och hitta det som passar sin kanin. Bara din fantasi sätter gränserna.

 

 

 

Lycka till!

 

Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Jessica

Hej! jätte bra artiklar ni lägger ut! det hjälper verkligen!
men jag har en fråga.. mina två kaniner bor inomhus åretom (dom är såklart ute i beteshagar nästan hela dagarna på sommaren & får gå i koppel och så) men är det okej att ha dom ute i snön så att dom får den aktiveringen och motionen därifrån fast att dom bor inne och inte får någon vinter päls? hade varit jätte kul att få släppa ut dom och låta dom leka i snön, dom har väldigt mycket energi båda två och behöver verkligen bli aktiverade!
Tack på förhand! :-)

Svar: Hej!Är det över 5 plus grader ute är det okej att ha dem utomhus i max 15 minuter, dock inte i snön. Honor får väldigt lätt urinvägsinfektion så för att vara på den säkra sidan rekommenderar jag inte att du tar ut dina innekaniner i vintervädret utan väntar till våren.
Kanin Magazinet

2013-12-06 @ 13:44:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback