bloglovin

Uppfödarintervju: Affe Hedlund

Namn: Affe Hedlund
Ålder: 41
Bor: Vårgårda
Lokalförening: Alingsåsortens KAF(medlem sedan 1984)
Uppfödarnummer: A54

 

Alfred ”Affe” Hedlund är prisdomare, vinnare av LU och en mycket duktig uppfödare. Han har vunnit LU 1997(Alaska 96p) och LU 2009(Alaska 287,5p). På LU i Eksjö 2009 fick han två djur på 96p, för övrigt utställningens enda 96-poängare.

”Det året hade mina djur varit väldigt ”sega” med att bli färdiga i pälsen men eftersom LU var i mars den gången passade det mina djur perfekt, jag hade en fantastisk rad med Alaska den gången. Honan som blev BIS (Best in Show) i Eksjö 2009 har jag kvar och hon är fortfarande så fin att hon faktiskt skall med till LU i Norrköping 2012, det blir hennes fjärde Landsutställning.”

Affe syns ofta i SKAF’s medlemstidning kaninuppfödaren och är en uppfödare som många i hela Sverige känner till och beundrar, men den berömmelsen är inte något som har stigit honom över huvudet.

”Det viktigaste för mig är att det är en fantastisk hobby att få pyssla med vackra raskaniner en stund varje kväll. Att sedan sikta in sig på någon utställning med sina ungdjur är både spännande, lärorikt och väldigt socialt. Slutmålet är att kunna visa ett antal kvalitetsdjur på årets Landsutställning!”


Affe Hedlund kanin
Avelshona, 3 år gammal, 95,5p
och ett antal pokaler

 

Affe har alltid haft ett stort djurintresse, men eftersom flera i familjen var allergiska så fick det bli djur som man kunde ha utomhus. När han var barn så lånade han och syskonen årligen 2-3 sommarkaniner(Fransk Vädur) av en slaktdjursuppfödare. Intresset växte och till slut fick han köpa en egen kanin.

”Min första egna kanin var en Tan-hona som hette Agnes (vö 84-3). Det var 1984 och hon kostade 40kr, på sommaren ställde jag ut henne och fick 93p. Eftersom hon var renrasig ville jag bedöma henne och sedan ta en kull. Sedan var jag fast i denna trevliga hobby! På en utställning något år senare fick jag se Lilla Silver(viltgul), dessa tyckte jag var fantastiska och de blev min ”huvudras” under mina ungdomsår.”

Det var just med en Lilla Silver som Affe vann sin första stora utställning, detta är fortfarande ett av hans bästa utställningsminnen.

”Första gången jag vann en stor utställning var i Skara 1988, med Lilla Silver(viltgul). Jag hade en liten kaningård hemma hos mina föräldrar och tog kanske bara 1-3 kullar per år. Den vinsten var speciell!”

 

Affe Hedlund kaninstall
Affes kaninstall

I dagsläget har Affe ca 40 djur i sitt kaninstall på 47 burfack+3 stora utomhusfack. Dessa är fördelade på raserna Tysk Jättescheck, Alaska, Lilla Silver samt några dvärgvädurar och hermeliner som är hans dotters. Varje år tar Affe ca 20 kullar. Såhär beskriver Affe sina kaninraser:
Tysk Jättecheck(svart/vit) - Världens vackraste, coolaste och svåraste ras!
AlaskaEn bra utställningsras som jag flest djur av i stallet.
Lilla Silver(svart och viltgrå) – Jag har haft rasen i 25 år och kan inte släppa den!

Han matar och ger kaninerna vatten på kvällen och på sommaren så får kullarna vatten på morgonen också.

”Min kaningård kan romantiskt beskrivas som min lilla oas där jag får en timme för mig själv varje kväll. Stunden med djuren är härlig på många sätt. Att efter ha städat och matat kaninerna bara sitta på en pall med en kopp kaffe och lyssna på deras smågnagande på höet och knaprande på kraftfodret känns alltid lika skönt. All vardaglig stress lämnas utanför stallets dörrar. Givetvis finns det ju också dagar när man stressar igenom stallet med vattenkanna och kraftfoder i en väldig fart, men känns inte lika bra.”

Affe Hedlunds kaniner
Alaska, Tysk Jättescheck och Lilla silver(95p)

Affes kaniner äter Svenska Foders Kanin/marsvin + hö och på sommaren får de även en del grönt. Beroende på tillgång så får de också en del torkat bröd.

Som uppfödare till en så stor mängd kaninungar så får man sälja en hel del kaniner varje år.

”Föräldrar skall alltid vara med och det är lika viktigt att de får informationen. Åldersgräns har jag ingen direkt. Jag upplever att köpare är mer frågvisa och osäkra idag än för 10-15 år sedan och det kanske bara är bra! Jag informerar alltid om kaninhobbyn och att jag har raskaniner. Verkar de lite intresserade så tipsar jag om utställningar och om deras ”nya kanins” för och nackdelar. Jag värvar någon ny medlem varje sommar!”

Tillslut delar Affe med sig av några tips till de som vill lyckas inom utställning och rasuppfödning.

”Skaffa inte för många raser och varianter. Tyvärr lever jag väl inte riktigt som jag lär på den punkten…
Ett problem idag är alla ”internetkaniner” som dyker upp, glöm allt vad ”härstamningsbevis” och wienerteckning heter. Se till att de första kaninerna du köper har stamtavla och är öronmärkta eller alternativt ringmärkta. Kolla och så att deras föräldrar är bedömda. Jag rekommenderar fler att skaffa kaniner över 2,5 kg, det finns massor med trevliga, lättavlade och vackra ”småraser” att välja bland.”

 

affe hedlund uppfödarintervju

 

Tack så mycket för att du ville vara med Affe!

Bilder: Affe Hedlund http://hem.passagen.se/affe.hed/

 


Av: Emma Almquist