bloglovin

Avmaskning

Mask finns redan naturligt i kaninens tarmsystem, men när kroppen inte kan hålla ner antalen mask vid tillexempel stress, fällning, försvagat immunförsvar etc så tar masken över och det blir för många.

 
 
Det är extra viktigt att inte avmaska en kanin "bara för att" eller "för att vara på den säkra sidan" eftersom dem tillslut kan bli immuna mot maskmedlet. Avmaska endast när du är säker på att det finns mask.

Symptom på att en kanin kan ha mask är att kaninen magrat av snabbt trots god aptit, är väldigt slö, blinkhinnan syns extra tydligt. Ibland syns inga sådana kroppsliga symptom men man se masken i avföringen samt vid analöppningen om man tittar. 
 
 
 
 
Masken är inte mer än ett par milimeter lång, vit och lite halvt genomskinlig.
 
 
Springmask, det vanligaste en kanin drabbas av
 
 
Behandling
Det finns inget avmaskningsmedel för kaniner, därför använder man sig av Axilur flytande för hund och katt.

0,5 ml per kilo (Väger kaninen 4 kg ska du alltså ge 2 ml axilur). Sprutor brukar finnas på apoteket om man frågar efter det, eller i paketet du får axiluren i. Medlet ska ges en gång om dagen i 5 dagar, försök att ge det vid samma tidpunkt. Sedan när du ger den sista kuren är det viktigt att sanera hela buren, rengöra noga och skölja med väldigt varmt vatten. Vänta 14 dagar och sedan ge avmaskningsmedelet i 5 dagar igen, detta beror på att om maskarna lagt ägg kläcks inte dem förens efter 14 dagar, avmaskningsmedlet tar inte med äggen. Därför är det viktigt att repetera behandlingen. Återigen efter dessa 5 dagar, sanera och rengör buren ordentligt. Var väldigt noga med toalett hygienen under hela behandlingen.
 
 
Foto: Emma Almquist
 
 
 
Precis som med all preparat man ger kaninen via munnen rubbar det tarmsystemet lite, vissa är mer känsliga än andra. Var förberedd på att din kanin kan äta sämre och ha alltid critical care hemma som en säkerhetsåtgärd.
 
Redan efter några dagar kommer du märka att din kanin mår mycket bättre.
 
 Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
 
Text och 2 foton: Nathalie Månsén

Kommentarer
Postat av: Frida

Hej! Jag vill fråga en sak om min kanin. Vi har tagit med henne till våran sommarstuga, precis som vi har gjort de åren tidigare. Men denna gången har hon börjat låta jättekonstigt. Hon beter sig som vanligt men hon gnyr/knorrar när vi kommer till henne eller klappar henne. Ljudet är svårt att förklara men hon låter mycket mer än vanligt. Vet ni kankse varför eller om det är någon sjukdom? Ifall det är något som är farligt? Annars tycker jag att hon beter sig vanligt med att tvätta sig, bajsa och allt annat. Däremot har hon inte ätit lika mycket hö sen vi kom hit. Vet ni vad det kan vara för något?

Svar: Hej!Hur gammal är hon? Hon kan ha blivit könsmogen och då kan dem låta lite extra när dem blir lite griniga när du är och rotar i hennes revir, en del honor gillar helt enkelt bara att prata. Det är absolut inget fel på henne.
Att hon äter mindre beror på stress, det tar ett tag för henne att acklimatisera sig, så hon börjar nog äta som vanligt snart.
Kanin Magazinet

2013-08-05 @ 16:49:52
Postat av: Frida

Hej, tack för svaret! Hon är en 3 årig rex. Fast det är det att hon är gosig och allt men hon låter så samtidigt, som om det är något i halsen och luftrör Läste runt lite och läste de kunde va en bakterie som kaniner normalt hade men kunde öka vid bla. Flytt, som kunde ha satt sig i halsen...
Tack för svaret!

Svar: Precis som du säger kan det vara det också. Låter det hela tiden eller bara när du kommer till henne? låter det jämt bör du uppsöka en veterinär, det kan vara förkylning eller problem med luftvägarna.Svårt att säga på bara beskrivning.,

Lycka till!
Kanin Magazinet

2013-08-05 @ 18:15:03
URL: http://wecountingstars.blogg.se
Postat av: Orolig ägare

Hejsan jag har en fråga angående min snart 3 åriga han kanin. Han har varit ute på gräset hela sommaren och har ätit normalt. Men sen har han börjat magra väldigt mycket och vi började ge honom mer mat för att han skulle bli normal viktig. Men det hjälpte inte och vi har konstaterat att han äter lika mycket som han alltid gjort, men han bara fortsätter att magra... Kan det då vara mask som orsakar detta? Jag har kollat men inte sett något, men det kanske finns ändå? tacksam för svar.

2014-08-11 @ 19:00:09
Postat av: emelie

Vad lång tid efter avmaskning tar det för maskarna att dö. Har läst att det smittas över till människor oftast via "pussar". Min kanin är frigående hemma. Men han får nu vara i sin lekhage och bur tills det är säkert att ta ut honom igen. Är livrädd för att jag ska få detta. Va länge tycker du att han ska få vara i sin hage? Och tills det är säkert för mig att pussa på honom igen?

Svar: Hej!kaninens mask smittar inte till människor, men antagligen till andra djur.
Du ska avmaska din kanin under en period av 5 dagar, då är maskarna döda, men eftersom de kan ha lagt ägg ska du vänta 14 dagar (så lång tid tar det för äggen att kläckas) och avmaska i 5 dagar igen.
Så du kan gosa o pussa på din kanin :)
Kanin Magazinet

2014-09-20 @ 10:18:34
Postat av: Clara

Hej min kanin hade en vit och lite genomskinlig mask i hennes bajs. Är jätterolig för att hon ska få fluglarver. Håller på att avmaska nu. Hur vet man att det är fluglarver och hur får man bort dom?

2015-04-14 @ 16:19:06
Postat av: Ida

Hej! Min kanin har fått någon sorts mask ser ut som den på bild 3, men sitter inte i bajset utan vid analöppningen.
Smittar det till människor? För jag älskar min kanin, och pussar henne varje dag för att jag inte kan låta bli.
Vad ska jag göra, jag kommer köpa Axilur, men hur ska jag rengöra buren? För att vi har precis flyttat in kaninerna i en bur som sitter fast i leksutgan, och om vi häller vatten på trät så kommer det att mögla :( . Och det är en trevåningsbur med två kaniner som delar (två syskon)

TACKSAM FÖR SVAR<3

Ps:Er sida har hjälpt mig med allt med kaniner ;)

Svar: Ja, kaninen måste avmaskas som det står i artikeln. Är det i analöppningen finns det i bajset också.Hela buren måste saneras noga två gånger. Träet kommer inte att mögla om ni åter det torka ordentligt. Behandla det även med någonting som gör det lättare att rengöra i framtiden, tex måla med kallasfalt.

MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2015-05-26 @ 19:19:13
Postat av: Alicia

Hej igår upptäckte jag när jag gosade med min kanin att hängande mask, hon hade en gätte stor bajsklimp typ som diare som har fastnat i pälsen. Helt plötsligt ser jag något som rör sig det är många maskar jag vet att det inte är ring eller likmask vi tror att det kan komma från höet för vi glömde det ute en kväll och dagen efter ja vi i höet vi misstänker att det är det som har gjort det snälla hjälp vad ska jg göra? Idag ska vi bada henne men hur? PS hon är 6 år

Svar: Hej. sen svar men du ska få ett svar ändå! Kaniner kan ha mask som andra djur, ta henne till veterinären och få maskmedel. Det är ofarligt. Hoppas det gått bra för din kanin!
Kanin Magazinet

2016-08-28 @ 07:41:10
Postat av: Sarina

Hej, jag har en kanin som är 4 år gammal vi har haft henne nu i snart ett halvår. Sen vi fick henne har hon bara rasat ner i vikt. Hon är pigg och rör sig jätte mycket. Kan det vara mask. Jag har också get henne extra mycket hö och nu läger jag också till havre och frön. Jag bara undrats om det kan vara mask för vad än jag gör så går hon inte upp i vikt, istället så går hon ner.

Svar: Hej! Åk till en veterinär och få hjälp, vi kan inte råda med sjukdomar. Det kan vara många olika anledningar och ingenting man ska exprimentera med.
Kaninmagazinet

2017-06-30 @ 11:53:17
Postat av: -

Hej, min snart snart 5 månaders kanin hona har magrat av rijält dom senaste veckorna, magen är tjock o fin men ryggen o runt om är det endast skinn o ben. Hon mår bra annars, äter dricker o bajsar/kissar, ser inget i bajset eller linkande och veterinären ( inte så kunniga inom kaniner dock ) hittade inget..
Frågade er som sista utväg nu.

Svar: Åk till en annan veterinär för att få riktig hjälp. Tyvärr kan vi inte ge diagnoser på nätet.
Kaninmagazinet

2017-07-21 @ 14:30:35
Postat av: Johanna

Hej! Jag har en kanin som är 3 år gammal och han är en kanin som älskar att äta mat och äter mycket hö. Men nu så har han tappat sin appetit för nästan allt och han har väldigt svårt med sin balans, hans bakben är väldigt slöa och kan knappast gå utan att han trillar. Jag har en annan kanin som är 6 år gammal och han va precis som min 3 åriga kanin och när vi tog han till veterinären så sa dom att han hade mask i magen och efter att vi gav han behandlingen så blev han bra igen. Men är inte säker i fall min treåriga kanin också har mask i magen för jag har inte sett någon mask i bajset eller vid analen och de gjorde vi inte heller hos den sexåriga. Men jag känner min lilla treåriga kanins ryggrad väldigt väl så jag tror den har tappat vikt med tanke på hur han äter nu.

Svar: Åk med kaninen till veterinär omedelbart. Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-08-03 @ 18:04:50
Postat av: Hönsig kaninägare

Hej! Vi var hos veterinären i tisdags och vår kanin fick en spruta som skulle ta död på invärtes och utvärtes parasiter. Idag är det fredag och vi hittar fortfarande levande maskar (som ovan) i avföringen. Ska det verkligen vara så. Borde inte maskarna försvinna eller iallafall vara döda nu. I övrigt är kaninen pigg och kry.

Svar: Hej!Kontakta veterinären igen för ert problem så hjälper dem er. Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-08-11 @ 11:34:01
Postat av: Anna

Hej, jag har en hon kanin som är 3år, hon har mask, men det är bara det att det har överstyr så maskarna har börjat äta på henne och nu bor de i ett litet hål vid vänstra bakben. Vi har precis börjat med avmaskning men jag undrar om vi behöver åka till en veterinär för hålet i henne :)
Tacksam för svar!

Svar: Ja! Åk till veterinär!
Kaninmagazinet

2017-09-20 @ 17:52:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback