bloglovin

Digivning & modersbeteende

När det kommer till att ta hand om sina ungar och ge sina ungar di skiljer sig våra kaniner från många av våra andra husdjur. För den ovana uppfödaren kan en hona tyckas ha övergivit sina små då honan den första tiden endast är hos ungarna då hon ger dem di.

 
 

Modersbeteende hos kaniner
Vet man inte hur en kaninhona beter sig då hon fått ungar kan man ofta tro att hon saknar moderskänslor (lack of maternal behavior) för sina små. Så är inte fallet. Honans beteende är faktiskt en strategi för att försäkra sig om att inga rovdjur lockas till boet.
Ett beteende som våra tamkaniner fortfarande har kvar från sina vilda släktingar.

I det vilda såväl som hos våra tamkaniner stannar honan i närheten av bohålan/redet. Endast när hon ska ge ungarna di kommer hon att vara i boet med ungarna.

 

11 dagar gammal. 
Fortfarande beroende av värmen från syskonen.
 
 

Endast 1ggr/dag
De allra flesta honor ger sina ungar di endast 1gång per dag. En del honor matar sina ungar 2gånger per dag. Dock har det inte visat på någon skilnad i ökad överlevnad hos ungarna om de får di 1 eller 2 gånger/dag. Ej heller tillväxten hos ungarna tycks påverkas om honan ger dem di 1 eller 2ggr/dag. En hona som ger sina ungar mat 1ggr/dag är därför inte en sämre mamma än de honor som ger ungarna di 2ggr/dag.

 

Då ungarna får di så sällan är det livsavgörande att en liten kaninunge inte missar ett "mål" mat. Kaninungar blir snabbt uttorkade och dessutom är det viktigt ungarna får di för att få energi att hålla värmen. Kaninungar födds nakna och blinda och är de första veckorna helt beroende av mammans mjölk.

 


Under digivningen
När honan ska ge sina ungar di ställer hon sig försiktigt över ungarna i boet. Ungarna blir väldigt aktiva under digivningen från att resten av dagen sova tätt tillsammans för att hålla värmen. Kaninungarna hittar till en spene inom 3-9 sekunder och suger sig då fast. Under digivningen byter ungarna spene efter ungefär 1minut. Detta sker fram tills ungarna är mellan 15-20 dagar då ungarna fäster hårdare till en spene. Då byter de inte lika ofta under digivningen. Detta då ungarna nu kan skapa mer saliv vilket gör att de kan suga sig fast hårdare vid en spene. Digivningen tar ungefär mellan 3-4 minuter (viss litteratur säger ca 5minuter).

 

Kaninhona diar sina små.
Ungarna är ca. 3veckor gamla. 
 

Sugreflexen hos kaninungar kan vara väldigt stark. Därför kan det hända att ungarna följer med mamman ut ur boet/bolådan då digivningen är klar genom att de sugit sig fast vid en spene. Så länge kaninungen inte själv kan reglera sin kroppstemperatur blir den lätt nerkyld då den hamnar utanför boet. Det är inte helt ovanligt att ungar som hamnar utanför boet dör till följd av kylan utanför boet. För att undvika detta är en bolåda med "skrapkant" att föredra.

 


Text: Sandra Magnusson

 


Referenser:
Cross B.A., 1952. Nursing behaviour and the milk ejection reflex in rabbits. J. Endocrinol., 8, XIII-XIV.

Hudson R., Schaal B., Martínez-Gómez M., Distel H., 2000. Motheryoung relations in the European rabbit: physiological and behavioural locks and keys. World Rabbit Sci., 8, 85-90.

Zarrow M.X., Denenberg V.H., Anderson C.O., 1965. Rabbit: Frequency of suckling in the pup. Science, 150, 1835-1836.

Offspring feeding time. MediRabbit.com.
http://www.medirabbit.com/EN/Newborn/Feeding_newborn.htm


Kommentarer
Postat av: Sophia

Hej! Hoppas att det är okej att jag ställer en kort fråga :) Det är första gången jag ska skriva stamtavla på en egen unge, och jag är lite osäker på vad numret ska bli. Kullen var på sju ungar, och av någon anledning så dog sex utav ungarna inom de första dygnen, medan en överlevde. Hur kommer numret bli då? Ungen är född i augusti 2013. Tack på förhand!

Svar: Hej, du räknar inte med dem döda ungarna. 311 blir ungens öronnr om det är hennes första kull,321 om det är andra osv.
Kanin Magazinet

2013-08-26 @ 12:28:09
Postat av: Elin

Hej!
Jag har en liten fråga, hur ska kaninmammans bröst se ut? Jag är lite orolig att min kaninhona ej producerar så mycket/ någon mjölk till sina ungar. Hon är väldigt platt på magen, där man skulle kunna tycka att det borde vara små knölar där mjölken skall vara. Men jag har sett henne dia kaninungarna, och som ser fiska och krya ut. Men hur vet jag om dom får i sig någon mjölk?

Svar: Hej!Kaninen har endast bröstvårtor, som sitter rätt långt ner på magen. Så länge ungarna växer och ser friska ut får dem i sig det dem ska.
MVH
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-04-21 @ 01:16:42
Postat av: anonym

hej!
ska precis ha min första kull(eftersom vi trodde vi köpte en hona och det visade sig vara en hane efter ett tag...)
Jag är kanin-van sedan innan och har haft många kaniner. dock så är det här första gången jag har kull. den blivande mamman verkar ta det helt naturligt och så. Jag har läst på allt vad jag kan men vill inte missa något. vad är dina bästa tips för en förstagångs kull??

2015-04-19 @ 00:11:45
Postat av: My Bergström

Hej!
Har en kaninhona som inte bryr sig om sina ungar.
Har tagit in ungarna och har haft honan i knäet så ungarna fått dia, undrar om man kan fortsätta såhär och om mamman fortsätter producera mjölk fastän hon inte vill ha ungarna :)
Mvh My

2015-06-10 @ 14:11:40
Postat av: My Bergström

Hej!
Har en kaninhona som inte bryr sig om sina ungar.
Har tagit in ungarna och har haft honan i knäet så ungarna fått dia, undrar om man kan fortsätta såhär och om mamman fortsätter producera mjölk fastän hon inte vill ha ungarna :)
Mvh My

Svar: Hej,
Är du helt säker på att hon inte bryr sig om ungarna? Honor matar sina ungar 1-2 ggr per dygn, i övrigt bryr hon sig inte så mycket om dem. Så att du inte ser henne med ungarna är inte så konstigt. Men märker du att ungarna magrar så kan man göra precis som du gör, lägga honan på rygg i knäet så ungarna får smutta. Du kan även köpa ersättning till dem. Honan kommer sluta producera mjölk i takt med att ungarna diar mindre och mindre.
Kanin Magazinet

2015-06-10 @ 14:12:05
Postat av: kylie sörman

HEJ, idag föddes ungarna men det va 2 döda och 1 levande vad ska man göra????
tacksam för svar

2015-08-11 @ 00:03:51
Postat av: Joppiis

Hej jag har en fråga! Min kanin fick ungar i onsdags och dom har vari jätte sparlåga tills idag då dom har varit lungan så är rädd att mamman inte har diat hur vet jag om hon har diat?

Svar: Känn på deras magar, en matad mage är relativt spänd (eller jättespänd om ungen nyss ätit).
Kanin Magazinet

2015-12-21 @ 14:28:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback