bloglovin

Daglig hälsokontroll

En daglig hälsokontroll tar inte många sekunder och kan vara avgörande många gånger. Se alltid till att ha för vana att känna igenom din långörade vän och var uppmärksam på eventuella förändringar.

 

Äter & Dricker

När du kollar till din kanin för första gången på dagen ha då alltid för vana att titta om kaninen ätit sin mat samt druckit. Är du noggrann som ägare kommer du ganska snabbt lära dig ur mycket din kanin äter normalt sett och även hur mycket den dricker.
 
Alla förändringar ifrån det normala ska du ta på allvar. Lämnar din kanin alltid pellets kvar så är detta ofta ett tecken på att din kanin får för mycket pellets. Minska då ner mängden. Skulle du däremot upptäcka en dag att din annars så glupska kanin lämnat mat vilket den inte brukar göra då ska du ta det på allvar.

Tänk på att kaninen alltid ska ha tillgång till grovfoder (exempelvis hö).
 
 

Avföring

Det andra man snabbt kan se till förutom att kaninen ätit och druckit är om kaninen haft någon avföring och i så fall hur denna ser ut. Ligger det normala "pluttar" i kaninens toalett? Allt ifrån det normala är ett tecken på att allt inte står rätt till med din kanin. Är avföringen lös, diarré eller kanske lite till ingen avföring alls då ska du ta det på allvar.
 

Känn igenom din kanin

Känn alltid igenom din kanin - varje dag. Stryk med handen över kaninens rygg och sidor. Du ska kunna känna ryggraden lätt och även revbenen om du trycker lätt med fingrarna. OBS Att ryggraden eller revbenen inte ska sticka ut på något sätt men att de enkelt ska gå att känna med fingrarna.
 
En del kaniner är vad man brukar säga "kantiga". Det betyder att man på en del kaniner väldigt tydligt kan känna höftbenen även om kaninen i övrigt är i fint hull. Detta är för vissa kaniner fullt normalt.
 
Att dagligen känna igenom sin kanin gör att du lär dig lite om kaninens anatomi. Har du för vana att känna igenom din kanin kan du snabbare upptäcka saker som är onormala, såsom exempelvis tumörer.
 
Kaninens ögon ska vara pigga och klara. Slemhinnan runt ögat ska vara lätt ljusrosa.
 

Ögon, öron, nos

Titta på kaninens ögon samt i kaninens öron. Ögonen ska vara pigga, vakna och klara. Slemhinnan i ögat ska ha en lätt ljusrosa nyans. Ser ögat rött ut eller rinner är detta något som måste kollas närmare på. Titta även o kaninens öron så att där inte finns någon smuts samt att kaninens nos är torr. En firsk kanin ska andas med jämna andetag. Rinner det från kaninens nos eller den låter täppt, nyser bör du kolla närmare på det.
 

Tänder & klor

Även dessa delar är viktiga att se över. Klorna ska klippas regelbundet så att de inte blir för långa. Det kan också vara en god idé att titta på kaninens tänder emellanåt. problem med tänderna är ett vanligt problem hos våra kaniner idag.
 
Korrekt bett på kanin. Överkäkens tänder ska gå lätt över underkäkes tänder.
 

Päls & renlighet

Titta även på din kanins päls. Kaniner håller normalt sett själva ordning på sin päls och detta brukar inte vara några problem. Har du en långhårig kanin krävs en viss pälsbvård för att tovor inte ska uppstå.
 

Onormalt beteende

Ju mer tid du spenderar med din kanin desto bättre lär du känna den. Med det menas att du vet mer om din kanins normala beteende och kan då även snabbare och lättare upptäcka om din kanin någon dag uppvisar ett onormalt beteende, "inte är sig själv". Att sitta och trycka i ett hörn, vara trött och slö är endast några få saker som kanske kan skilja sig från din annars glada och framåt kanin. 
 
 
Alla saker som nämnts ovan där saker skiljer sig ifrån det normala (då din kanin är frisk) ska du som djurägare ta på allvar. Ha alltid som daglig rutin att titta och känna igenom din kanin. På så sätt kan du snabbare upptäcka om det är något som inte står rätt till med din kanin. Är du osäker på vad du ska göra om kaninen blir sjuk, kontakta ALLTID veterinär. 
 
Gör du denna dagliga kontroll kommer kaninen lära sig att bli hanterad och det är ett enkelt sätt att stärka banden till sin kanin.
 
Text & Foto: Sandra Magnusson

Kommentarer
Postat av: anonym

Kan ni inte skriva hur man kan forsoka losa de osso

2013-03-08 @ 14:49:57
Postat av: h

Måste man ge kaninen pellets eller kan den "bara" ha tillgång till hö och vatten?
Om man måste ge pellets, har ni då något märke/speciell sort att tipsa om?

Svar: Hej!Nej man måste inte ge kaninen pellets, tycker du att den håller hullet bra räcker det med hö, vatten, grönsaker och örter. Exempel på bra pelletsmärken är selective, cuni complete, excel, oxbow, rabbfor.
Kanin Magazinet

2014-08-26 @ 16:48:11
Postat av: Emma

Bra artikel!
Får man skriva ut det och ha det i kaninstallet som ett "facit" när man kollar kaninen? Vill bara kolla med er först =)

Svar: Gör det du:)
Kanin Magazinet

2015-01-25 @ 19:25:02
Postat av: Johanna sandberg

Hej jag vill också ha detta som ett facit men hur skriver jag ut det för det går inte?

2015-03-25 @ 17:37:04
Postat av: Anonym

Hej!
Jag har en fråga.
Min kaninunge på ca 8 månader har börjat bete sig onormalt. Han går runt och fnyser (inte aggressivt) och hostar, och det låter lite som att han snarkar. Är detta något farligt? :( Han har inte jätte blöt nos. Om han inte dricker så brukar jag fylla hans matskål med vatten och kanske 6 pellets bitar så att han dricker.
Gör jag något fel?
Mvh Olga.

Svar: Hej. Är du orolig, kontakta veterinär.
Kanin Magazinet

2015-08-19 @ 10:19:53
Postat av: Sara

Hej!
Jag har lärt mig att kaniner ofta sätter sitt fett på insidan i bukhålan precis under och runt ryggraden och det kan därför vara svårt att avgöra om en kanin är överviktig eller ej(att man känner revbenen behöver ej tyda på att kaninen är mager/har gott hull). Jag undrar om du vet hur man bäst hullbedömmer en kanin?
Mvh sara

Svar: Hej! De flesta kaniner har lite (eller mycket) fett på insidan pga fodret. Men du kan känna på och väga din kanin regelbundet. Känner du en tydlig ryggrad och revben så är den smal, fettet på insidan kan inte dölja en normalt smal kanin.Mvh Malin
Kaninmagazinet

2017-02-01 @ 22:06:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback