bloglovin

Gnagskydda ditt hem

Idag är det fler och fler som väljer att ha sina kaniner frigående inomhus. Detta ger många fördelar för både dig och kaninen när det kommer till relation och motion, men risken finns att ditt hem får lida.

 

Kaniner är inte gnagare, men det betyder inte att de inte älskar att gnaga! Många är vi som fått erfara gnagmärken på favoritstolen, avklippta hörlurssladdar osv. Även om man får räkna med några olyckor då och då när man släpper kaninen lös så finns det en del att göra för att minimera skadorna.

 

Först och främst har vi sladdskydden. De är otroligt viktiga och kan rädda mer än dina elektroniska prylar, de kan faktiskt rädda din väns liv. Skulle din kanin sätta tänderna i en sladd med el i så kan den få en så stark elchock att den faktiskt kan dö. Sladdskydd går att gnaga sönder över tid, men risken att kaninen ska komma åt sladden minskar avsevärt om man har skydd. Sådana finns att köpa på många bygg-/fixaffärer.

 

Sladdskydd finns i olika varianter och storlekar, men huvudsaken är att de täcker hela sladden

 

För att sedan hålla din kanin borta från dina möbler och saker på golvet använder många olika sorters medel som ska smaka äckligt för kaninen. Sådana man köper i affären är oftast inte bra för kaninen, så om den skulle börja gnaga eller slicka i alla fall så är det inte speciellt hälsosamt. Därför rekommenderar vi inte sådana kemiska medel. Något naturligt som vissa använder är citron, kan även användas mot gallerbitare, men det är inte ett säkert kort då vissa kaniner faktiskt tycker det smakar gott.

 

Det som många har sett funkar bäst mot gnagande på möbler är distraktion och flyttning av favoritsaker. Distraktion går ut på att det finns mycket att göra precis där kaninen brukar gnaga, tex vid böckerna i bokhyllan. Där kan man lägga en leksak, pinnar, en tunnel eller något annat som kaninen kan roa sig med istället för att gnaga.

 

Denna hög av saker och godis ligger vid min bokhylla och distraherar Molly från att förstöra böckerna
Foto: Emma Almquist

 

Inget kan garantera att din kanin aldrig kommer gnaga på dina möbler, mattor, eller vad du nu har där kaninen vistas. Har du riktigt fina möbler så bör du antingen klä in delarna där kaninen kommer åt, eller flytta dem till en plats där kaninen inte är.

 

Att ha kaninen lös i huset/rummet stora delar av dagen är väldigt givande för kaninens hälsa samt för er relation. Se till att hålla kaninen systelsatt med annat så kommer dina möbler troligen att överleva utan skada. Men vad är väl ett gnagmärke på en stol ibland, om man jämför med vad ni får ut av det?

 

Text: Emma Almquist


Kommentarer
Postat av: A

Vet du vart man kan köpa det genomskinliga sladdskyddet? :)

Svar: Jag köpte mina på Kjell och company! Fick fråga i disken efter dem :)
Kanin Magazinet

2013-03-11 @ 08:27:28
Postat av: JhillhzaN

Riktigt smart! :)
Det finns som sagt alla möjliga sladdskydd och det uppskattas av alla djurägare :D

2013-03-11 @ 09:50:55
URL: http://zheebisan.blogg.se/
Postat av: Johanna

Vi har stoppat undan alla sladdar bakom möbler som inte Hogge kan ta sig in bakom, enda stället det inte funkade var vid datorbordet, så vi burade in det med kompostgaller. Ser roligt ut för alla som kommer hit och tror att jag låser in min pojkvän i bur när han spelar datorspel ;)

2013-03-16 @ 15:35:52
URL: http://hogge.vimeddjur.se
Postat av: linda

Min dvv har aldrig gnagat sönder en sladd och är inte intresserad av sladdar. Behöver jag sladdskydd då?

Svar: Det är alltid bra om man har sladdskydd ändå, man vet aldrig när olyckan är framme.
Kaninmagazinet

2016-12-20 @ 17:55:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback