bloglovin

Grundbehov

För att få våra kaniner att trivas så bra som möjligt finns det ett par saker som våra kaniner måste ha tillgång till för att dem ska leva så bra som möjligt.

 
Kaniner som lever i naturen ägnar större delen av dagen åt att söka och tugga föda. Det går åt många timmar till att beta och sönderdela födan.
För att få våra tamkaniner att efterlikna detta beteendet kan man låta dem bete utomhus och/eller ge dem stora mängde hö, grenar och grova blad att gnaga på. Man kan även lägga till kartonger, halm, kottar, rottingkorgar etc. Vissa zoobutiker säljar tuggleksaker för kaniner, man ska variera så mycket som möjligt. Köp helt gnagleksaker utan färgämnen och dem som är naturliga. Det bästa är trots allt hö, men man kan inte ha för många fiberrika möjlgiheter.
 
 Grävande och kraffsande är också ett viktigt behöv kaniner har. Vilda kaniner gräver bon och långa gångar under marken som de springer in och ut i. Har man innekanin kan man ge den mycket halm att gräva o samt tunnlar att springa igenom. Man kan göra en leklåda åt dem med halm/spån/papper, allt som kaninen kan kraffsa och bita på. Vissa kaninexperter menar att behovet minskar om kaninen har tunnlar och gömställen.
 
 


De tycker även om att organisera och bädda med löst material. Halm, fleece, papperstrimlor är exempel på material kaniner gillar att böka med, bädda och krypa under.
Att kasta runt saker är också en rolig grej, leksaker i trä brukar vara roligt och det kan inte skada kaninen.


Har du en kanin som morror och attackerar kan det uppskattas med föremål som hänger i buren som de kan använda som "boxbollar". Det kan leda till att de attackerar oss människor mindre.
 
 Att hoppa upp och ner från olika höjder tycker kaniner är roligt. Bygg kaninens inredning i olika nivåer med ramper och gångar mellan. Använd fantsin och var kreativ så blir det roligare för kaninen. Använd bara det som är stabilt och säkert.
 


Kaniner behöver mycket motion så attt dem håller musklerna och magen igång, plus att det minskar riskerna för övervikt. Det sägs även att risken för urinvägssjukdomar minskar när en kanin är aktiv eftersom den grumliga urinen skakas om och kissas ut på ett bättre sätt när den hoppar och rör sig.
Aktivera din kanin utanför buren minst 2 timmar varje dag, gärna mer.


Kaniner är sociala djur som i nästan alla fall mår bäst med en artfrände. Läs mer om det på vår hemsida!
 
 
 
 
Text: Nathalie Månsén
Foto: Emma Almquist

Kommentarer
Postat av: EvaW

Det var jättefina tips!! Ni har verkligen en jättebra sida,här får man tips och råd om allt för våra kaniner.Tack för det!

2013-03-22 @ 17:47:24
Postat av: skileboy

Var har du köpt mattan som du har som burunderlag på bilderna?

Svar: På Åhléns för flera år sedan. Tror tyvärr inte den finns kvar.
Kanin Magazinet

2015-02-21 @ 15:09:14
Postat av: skileboy

Ok. Men jag kan inte hitta något liknande! Var ska jag leta? Vad är den gjord av? Tacksam för svar. ;-)

2015-02-28 @ 08:29:18
Postat av: Anonym

Vad ska man använda som papper. Om man vill låta kaninen böka runt i buren med papper. Kan jag använda toalättpapper?

Svar: Ja det går bra!
Kaninmagazinet

2017-01-06 @ 22:42:09
URL: http://emochmira.blogg.se
Postat av: anonym

Går det bra att ha två honkaniner i en varsin bur, men att de ibland springer runt i samma hage hela dagarna? Eller är det "elakt" mot kaninerna att de bor ensamma och bara träffas när de är i hagen? De skall bo ute!
Tacksam för svar

Svar: Trivs de bra ihop så är det bättre att de får bo tillsammans alltid. Risken att sätta ihop och sära varje dag är att de hela tiden måste bråka om vilken rangordning dem har och risken för skador är stor.. Ha dem antingen ihop eller isär, är det bästa.
Kaninmagazinet

2017-05-20 @ 21:20:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback