bloglovin

Kanin med andra djur

Att ha kanin tillsammans med andra djur är det många som har delade meningar om.

En del tycker att det går alldeles utmärkt medans andra inte tycker att man ens ska försöka.

Kaniner är bytessdjur i det vilda, det måste man alltid komma ihåg. Deras naturliga reaktion om andra djur kommer i närheten är att fly undan. Kaniner är alltid på sin vakt och är känsliga mot stress. Vanliga husdjur som till exempel hund och katt är kaninens fiender i naturen.

När man ska introducera kaninen för de andra husdjuren eller tvärtom är det viktigt att tänka på deras naturliga beteende.I naturen skulle kaninen försöka att fly, kan den inte gömma sig brukar den förvirra sin angripare genom att skutta i sick-sack, kommer den inte undan försvarar dem sig.

 

Foto: Frida Åkersson

 

Katter är rovdjur och deras instinkt är att jaga och döda sitt byte, detta beteende har tamkatterna kvar, gäller både kattungar och vuxna katter. Hur stark jaktinstinkt katten har varierar från katt till katt. Ha alltid i åtanke att katter är rovdjur och kaninen är deras byte. Även om katten bara vill leka så kan den skada kaninen allvarligt med klor och tänder. I en katts mun finns det många farliga bakterier som kan orsaka allvarliga infektioner. 
Kaninen kan även skada katten. Kaninen har både klor, tänder och starka bakben.

Även hundar är rovdjur och leker genom att jaga och bita.Vissa hundar har starkare jaktlust än andra, men precis som med katter varierar det från individ till individ. Har man en tränad jakthund kan man även lära denna att inte röra familjens egna djur. För detta krävs en bra kontakt med hunden och ett tydligt ledarskap, samt lära den vad som är rätt och fel.

Blir kaninen jagad av familjens andra husdjur är detta mycket stressande för kaninen och ska omedelbart stoppas. Det finns många exempel på kaniner som dött i sina burar pga att katter, hundar eller annat husdjur varit där med sina klor eller smygit runt och stressat dem. Var alltid uppmärksam på hur djuren reagerar tillsammans och ha dem alltid under uppsikt.

 

Hur du ska gå till väga
Kaninen får aldrig bli rädd och man måste lära sin hund/katt att aldrig jaga eller leka med kaninen. Eftersom kaninens instinkt är att fly brukar det vara en vanlig orsak till att djuret börjar jaga kaninen eftersom det triggar igång jaktinstinkten. Det är viktigt att man känner sina djur väl och vet hur dem fungerar innan man låter dem träffa andra djur.

Med tålamod kan man lära både hund och katt vad de får och inte får göra.
Introducerar man en kanin och hund kan man göra som så att hunden får ligga helt stilla medans kaninen skuttar löst och väljer själv om den vill/när den vill ta kontakt med hunden. Allt ska ske på kaninens villkor. Helst ser man att hunden ska ignorera kaninen.

När det gäller katt kan man göra ungefär samma sak, det är svårare att få en katt att ligga still. Till hjälp kan man använda sig av transportbur. Antingen att katten sitter i en transporbur och kaninen får skutta runt och lukta, under din uppsikt såklart.
Både kaninen och katten kan sitta i transporbur mitt emot varandra med avstånd så dem får lukta och titta på varandra. Beroende på hur kaninen reagerar kan man låta den sitta i transporbur och katten nosa.
Efter detta kan man hålla i katten i knäet medans kaninen får hoppa runt och nosa.
När man känner sig redo kan man ha dem löst tillsammans i korta stunder under uppsikt.

Lämna aldrig kaninen ensam tillsammans med något djur. Ha alltid uppsikt.Skadan kan ske snabbt.

Man kan även lära kaninen, men i grunden är det bäst att fokusera på det andra husdjuret.

Det handlar även om en hel del personkemi precis som det gör med oss människor. Vissa trivs ihop bättre än vad andra gör oavsett djurslag. Vissa kaniner vill inte umgås tillsammans med andra djur, speciellt kaniner med stark revirkänsla.

Foto: Ninnih Hedblom


Kaniner kan bli riktigt bra kompisar med andra djur men i vissa fall fungerar det helt enkelt inte. Man ska aldrig tvinga djur att leva tillsammans om de inte trivs, det blir inte bra för någon.

Ha tålamod och lär känna dina djur ordentligt innan introdution. Ha alltid ett öga på dem tillsammans.

 

Kanin och marsvin
I djuraffärer ser man ofta kanin och marsvin tillsammans och det finns även en del privatpersoner som har det, dock ska man inte ha det. De kan verka vara vänner och fungera bra ihop men de förstår inte varandras språk, kaninen kan lätt sparka till marsvinet och det sblir en stor skada. Både två kan bära på bakterier som kan vara livshotande för den andra. Det är lag på att alla gnagare förutom guldhamster ska hållas två och två, dock ingen lag om att kanin och marsvin inte får vara tillsammans. Måste man ha dem ihop ska det finnas minst 2 marsvin eftersom det är lag på det.

Lycka till!

Text: Nathalie Månsén
Källa: Erfarenheter från privatpersoner samt jattekanin.ifokus.se


Kommentarer
Postat av: A

Mina kaniner jagar alltid runt min stackars katt...

2013-03-09 @ 12:07:24
Postat av: Matilda

Jag skulle låta min hund hälsa på min kanin som är 4 månader ungefär, hon var redan van vid en stor schäfer och hunden var van vid katter och hamstrar. Så jag la kaninen i sängen och lät min hund hälsa på den från golvet, det gick jätte bra, sen lät jag han hoppa upp bredvid mig och hälsa på henne, när hon hoppa rätt upp i luften blev hunden jätte rädd och gömde sig bakom mig.. (Han är väldigt feg när det gäller sånt..) och efter det har det gått jätte bra mellan dom förutom att han blev lite busig och ibland vill han leka med henne :)

2014-07-17 @ 03:17:57
Postat av: Jia

Här bor en belgisk jättekanin som går lös hemma eller lös i ett rum ihop med min rottweiler, de brukar sova ihop i hundens korg eller på golvet, ser så coola ut när de ligger utsträckta sida vid sida och kaninen är nästan lika lång som hunden då :-D Har även en katt, hade tre när kaninen flyttade hit, men han var större än katterna redan från start så de har aldrig försökt något alls med honom, ungkatten som är den vi har kvar försökte leka lite då och då, men han flyr när kaninen börjar skutta runt och vill leka, då blir katten skraj hehe. Har aldrig haft problem med att blanda ihop olika djur alls, gick att ha marsvinet och katterna ihop också självklart under uppsikt. Vaktar inte så med kaninen dels är han stor och dels så är djuren numer så vana vid varandra, de liksom tvättar varandra ibland undrar jag om de ens förstår att de inte är samma art ;-)

2014-10-20 @ 12:14:50
Postat av: Alexandra

Hej! Vi har köpt en kanin nu från en kompis och har haft våran bondkatt i 3 år, när vi tog hem kaninen för katten så skuttade kaninen direkt fram och började lukta på katten, våran katt blev livrädd och svansen blev jätte stor och hon sprang mot dörren och ville ut, nu 2 dagar senare vägrar våran katt gå ut från mitt sovrum där hon alltid brukar sova om hon ser kaninen för att liten är så rädd. Borde det inte vara tvärtom och vad ska jag göra för att få dom kunna vara tillsammans?!

2014-12-24 @ 20:59:54
Postat av: Joline

Min kanin var i sin sele en gång med långt koppel i ett ttäd så att han får skutta vart han vill. Jag har honom under uppsikt. Men då skuttade han bakom en buske, jag målade en grej, då gick jag för att kolla till honom lite. Då vid hans sida så ser jag en svart och ganska ung katT som slickar hans pälS, han ser ut att njuta av det. Han är aldeles avslappnad. Men jag blev rädd och råkade skrämma katten. Min kanin tog ett skutt upp i luften. Jag har sett den katten förut den har "pratat" känns det som med våran kanin. Det känns som att de förstår varandra mer än vi tror. Jag har skymtat den svarta katten utanför kaninens bur. Våran kanin såg nu också väldigt avslappnad ut.

2015-08-23 @ 17:59:35
Postat av: Olgaa

Hej!
Skulle det funka om man köper en kattunge med en 8 månaders kanin, så att de blir vänner? :)
Mvh Olga.
Tacksam på förhand :))

2015-08-26 @ 20:24:47
Postat av: Grip

Ja

2015-09-06 @ 08:21:34
Postat av: Julia

Hej! Jag har 3 kaniner,en på 1 år och 2 på ungeföär 8 månader. Vi har också en väldigt skygg katt på 3 år. Vår katt är oftast rädd för kaninerna men kaninerena är lite rädda också. Men vår granne har en katt (Vi tar hand om den ganska ofta) som är ungefär 6 år. Katterna är ovänner me den på 6 år har en instinkt att jaga kaninerna så dom är lite rädda men jag lär honom att låta dom vara. Min fråga är att vi funderar på att skaffa en hundvalp. Men kan man få dom att bli kompisar eller åtminståne så att kaninerna inte behöver vara rädda?

Tacksam för svar!!

Svar: Hej! Det går att träna hunden till att låta kaninerna vara. Då kommer kaninerna så småningom inte vara rädda när dem ser att hunden är ofarlig. Beroende på hundras så är det lättare/svårare att träna in detta.
Kanin Magazinet

2016-06-26 @ 22:22:38
Postat av: Maria

Jag fick hand om en vallhund, som hade tråkiga erfarenheter av folk, och var allmänt rädd för det mesta. Men inne i kaninhuset förvandlades han! Rena psykoterapin för honom! Mina kaniner går fritt och har massor av tunnlar och lådor att gömma sig i om de vill. Men de flesta verkade uppfatta att den här hunden inte ville äta upp dem, utan bara ligga och stirra på dem. De brydde sig inte särskilt mycket om honom, utan mer om vad jag hade med mig för godsaker åt dem.

Svar: Härligt att höra!
Kaninmagazinet

2016-11-23 @ 17:37:25
Postat av: Anonym

Ja, visst är det! Och så instämmer jag med alla som har påpekat hur viktigt det är att aldrig någonsin lämna djuren ensamma med varandra. Ett missförstånd uppstår så lätt, och katastrofen kan inträffa mycket snabbt.

2016-12-06 @ 22:18:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback