bloglovin

Kloskada

Det är lättare än vad man tror att klippa för mycket när man klipper klorna på sin kanin, då kommer man åt pulpan och det kommer blod. Som kaninägare oroar man sig oftast mer än vanligt, blödningen slutar oftast inom ett par minuter och det går att stoppa lätt med potatismjöl eller med preparat som "blodstopp" eller "blood stop swab", finns att köpa på bla. Gnagarboden.
Om kaninen fastnar med klon i burinredningen eller liknande kan det bli allvarligare skador.

Har man klippt för långt på klon bör man hålla uppsikt, men behöver inte kontakta veterinär. Att vänta med att sätta kaninen i en bur med spån är att rekommendera, då är risken mindre för att smuts ska fastna i såret och skapa infektioner.
Ger inte blödningen med sig bör man kontakta veterinär för att få hjälp, då kan man bränna klon, för att göra detta ska kaninen sövas.


Vissa skador orsakas av kaninen själv, den fastnar någonstans och sedan rycker i tassen av panik vilket orsakar skadan. Det finns några sjukdomar som kan göra vävnaden i själva klon skörare och självfallet uppstår skador mycket lättare då, dock är dessa sjukdomar ovanliga hos kaniner.

 
Det finns tyvärr en kloskada till som orsakas av människan. Om man inte klipper sin kanins klor när man ska så kan klon börja växa fel, gå av, ruttna, växa in i foten etc. Att gå på långa, snurrväxande klor gör mycket ont på kaninen. Pulporna kan även växa ut en bra bit i klon om man tillåter den växa för mycket, det måste man ha i åtanke om man ska klippa ner en misskött kanins klor. .Vissa hävar att man då ska klippa i pulpan varje gång man klipper klorna för att få ner klorna till en hälsosam längd, andra menar att man bara ska se till att klippa nära och väldigt ofta.

Varje gång man råkar klippa i pulpan så finns en risk att bakterier tar sig in och orsaka en infektion i klobenet. Man bör därför aldrig med avsikt klippa i pulpan.

 

 

Klon har blivit så lång att den delvis gått av vid roten och dött, men hänger kvar i lite vävnad nere vid roten.

 

Efter att en skada skett kan klon börja blöda, vara bruten, peka snett eller tillochmed vara krossad. Har kaninen gått med skadan ett par dagar kan det ha uppstått en infektion, då kan det rinna var och lukta illa av klon, hela klokapseln kan lossna.
Har skelettet blivit angripet vid infektion är det bättre att amputera tån. Antibiotika sätts in.Även om kloskadorna inte verkar så allvarliga är det bra om man uppsöker veterinärhjälp för att fastställa att det inte är infekterat om man har minsta misstanke.

 

Det är lätt att ställa en diagnos vid veterinärsundersökning. Är skadan allvarlig och klon infekterad brukar man rekommendera röntgen.


Det är svårt att förebygga olyckor men försöker man ge kaninen en bra miljö som är säker så är risken liten. Det är inte bra om det finns smala springor i kaninburens botten eller inredning. Man ska även hålla klorna kortklippa så de inte fastnar lika lätt på olika ställen. Är man osäker på kloklippning eller har en sprattlig kanin kan man få hjälp hos veterinären eller hos en uppfödare.

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 

 

Text: Nathalie Månsén
Foto: Emma Almquist
Källa: Veterinären.nu


Kommentarer
Postat av: Klara

Har Malin slutat?

Svar: Hej!Nej Malin står fortfarande som ägare av Kaninmagazinet, dock har hon mycket att göra med arbete och sin uppfödning.
Kanin Magazinet

2013-03-04 @ 17:17:47
Postat av: Emma

min kanins klo har gått av helt... alltså längst in... bör jag åka till vetrinären eller vad ska jag göra?

Svar: Håll koll så att det inte bli inflammerat och att det slutar blöda. Blir det svullet, varmt, kladdigt, kaninen verkar ha ont, eller att det inte slutar blöda inom kort så åk in.
Kanin Magazinet

2013-04-22 @ 19:00:22
Postat av: tova=har det jobbigt med kaninen.

hej jag tog det på denna sida bara för och berätta jag hittar ingen annan sida som passar till mitt problem.
hej jag heter tova jag hoppas du kan svara snabbt helst innan söndag. jag har VÄLDIGT mycket problem med min kanin och jag vet inte alls vad jag ska göra? problemet är att när jag ska gå ut och ge henne mat så slår hon mig med tassarna och morrar och biter mig fast jag bara klappar henne just nu har jag sår över hela kroppen typ.
och wilma min kompis har också kaniner dom är ju jätte snälla och gör knappt någonting. och wilma har sagt att jag ska ta min kanin i nacken när hon gör något dumt. men först funkade det och nu inte.
hon heter Toffee min kanin.
jag hoppas jag inte blir riven varje dag och så men det blir jag.
hon kanske är rädd eller något sånt jag vill bara inte lämna tillbaka henne jag älskar Toffee
och hon är den ända kaninen jag älskar.
så hon är antingen arg eller rädd eller någon sjukdom kanske men bara jag får hjälp jag vill inte skada henne bara för en liten sak. MEN FÖR MIG ÄR DET EN STOR SAK ATT TÄNKA PÅ!!! så jag vill jätte gärna få hjälp av dig med vänliga hälsningar en som är ledsen och arg och sur.

Svar: Hej!Det är inget fel på din kanin, hon är väldigt revirbenägen av sig och skyddar sitt revir. Se till att hon är utanför buren när du ska ge henne mat/fixa i ordning buren. På så sätt märker hon inte att du är där och 'gör intrång'.
Ett alternativ är att kastrera henne, då brukar revirbenägenheten försvinna.

/Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2013-05-02 @ 14:12:03
Postat av: Karin

Hej!
Min kanins ena klo verkar vara "lös" dock ser det inte ut som att den har dött eller ruttnat, jag klipper också klorna med jämna mellanrum. Kan det vara att den bryts av vid roten typ?

2013-07-28 @ 21:56:18
Postat av: Norna

Hej! Min kanins klor sitter väldigt lösa alltså de går att vicka på. Är Det något fel??!

2014-01-30 @ 18:33:57
Postat av: Helena

Hej!
Vi har inte klippt våran kanin när man ska ha gjort det då det har vart lite problem med att klippa den. Klona har växt lite snett och vissa gått av. Ser inte ut som nån infektion eller nåt på dom som har gått av. Jag har klippt klorna lite då och då nu och trodde dom skulle bli som vanligt igen men det har dom inte. Vad bör jag göra åt det? Växer dom klorna ut igen som gått av?

Svar: Hej!Man ska klippa kaninens klor ungefär en gång i månaden.Dem klorna som har gått av och växt snett som du inte kan klippa själv kan vara bra att en veterinär kan få titta på och hjälpa till mig klippningen.
Det är svårt att avgöra utan bild, men kaninen har säkerligen mycket ont om dem har gått av (och sedan beror det på hur mycket dem gått av) och smärtstillande kan behövas.
Jag tycker du tar och ringer veterinären det första du gör på måndag och rådfrågar!

MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-01-31 @ 21:59:16
Postat av: Anna

Ok

2014-10-09 @ 07:59:24
Postat av: nikki

hej! min kanins klo gick av idag. Altså från början eller vad man ska säga (längst in). Han verkar inte ha ont, eller så. Han är pigg och nyfiken (som vanligt) Och han har slickat rent det osv. Behöver jag oroa mig?

Svar: Hej,
Nej, det är nog ingen fara. Se till att hålla rent bara så att det inte blir infekterat. Har man tur växer det ut en ny klo!
Kanin Magazinet

2015-05-26 @ 21:24:23
Postat av: nikki

hej! min kanins klo gick av idag. Altså från början eller vad man ska säga (längst in). Han verkar inte ha ont, eller så. Han är pigg och nyfiken (som vanligt) Och han har slickat rent det osv. Behöver jag oroa mig?

2015-05-26 @ 21:25:05
Postat av: Nikki

Ok! Såg nyss att han tog upp tassen lite när han satt och "vilade" men när han hoppade tog han ner båda tassarna... Och sen tog upp lite igen. Har han ont?!??

2015-05-27 @ 14:27:38
Postat av: Alma

Hej jag undrar varför man ska klippa klorna? Min kanin gräver mycket och därför säger min pappa att det inte behövs och vi har därför inte gjort det på ett år...men jag behöver en förklaring varför så att han kan hjälpa mig!

Svar: När kaninen gräver mycket slits klorna ner naturligt. Då behövs de självklart inte klippas. Skönt för dig och kaninerna att slippa det.. ;)
Kanin Magazinet

2015-12-27 @ 15:51:59
Postat av: Gabriella

Min kanins klo är av och aldelses svart. Vet inte vad han har gjort? Det har varit så en längre tid. Vi trodde att det skulle läka men den är fortfarande svart😷

Svar: Hej! Sent svar men åk till veterinären.
Kanin Magazinet

2016-05-26 @ 22:41:12
Postat av: Zeljka

Hej!
Jag har en kanin hane på 1 år Som jag tror att hans klo som pekar snett och troligtvis blivit brutten... Ska jag upp söka vetrinär...

Svar: Ja du ska uppsöka vaterinär.
Kaninmagazinet

2018-10-17 @ 12:42:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback