bloglovin

Pälsvård

Det är lätt hänt att kaninen får tovor i pälsen, speciellt om de är långhåriga och behöver mycket pälsvård. Även korthåriga kaniner kan behöva hjälp med pälsen för att få bort lite håravfall då och då.

 

En god vana är att bortsta din korthåriga kanin 1 gång i veckan och din långhåriga kanin varannan dag. De vanligaste och bästa borstarna till kaninen är en kam eller en karda. Man kan använda sig av en eller båda två.

 

 

På magen och runt könet är det lättast att använda en kam då den är mindre, på övriga ställen är det lättare med karda. Har man en långhårig kanin är det lättast att använda båda två då kardan inte är lika "hård" och tar bort pälsen snällare än vad en kam gör som man kan få slita och dra lite i om det finns tovor.

 

Kardan är bättre att borsta bort lös päls med, till exempel om kaninen fäller. Då den lättare får med sig pälsen.

 

Kanin som fäller
 

Har kaninen fått tovor på till exempel magen kan det vara bra om man är två som hjälps åt då det kan vara lite knepigt, speciellt om man har en kanin som inte gillar att ligga på rygg.
Går det absolut inte att få bort tovor eller tovorna sitta runt könet där det inte alltid är så populärt att bortsta kan man behöva klippa bort tovorna. Om det är nödvändigt, var då mycket försiktig med saxen då kaninen snabbt och oförberedd kan sprattla till och en olycka är lätt hänt. Var gärna två då.

 

Det tar olika lång tid att borta en kanin, allt från 5 minuter till 30 minuter. Det beror även på om den är långhårig, korthårig eller om den fäller.

 

Pälsen på bebisar tovar sig väldigt lätt och man kan behöva borsta flera gånger per dag. Efter första fällningen brukar deras päls förbättras och det blir lättare och lättare att bortsta igenom.

 

 

Text: Nathalie Månsén
Foto: Susanna Olsen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback