bloglovin

Kalciumrikt foder

Öka kalciumvärdet till din kanin

 

Persilja är rikt på kalcium och kan ges både färskt och torkat det är även bra för pälsen och matsmältningssystemet. Persilja är även rikt på andra vitaminer som är bra för kaninen, det kan man ge lite grann av varje dag. Klöver och lucern, alfalfa hö har också hög kalciumhalt.


En annan smarrig delikatess är blåbär, både bären, bladen och kvistarna är uppskattat av kaninen. Det kan man ge både färskt och torkat, en bra grej att gå ut och plocka på sommaren för att torka inför vintern. Bären är det bara att man fryser in och tinar upp när det är dags att ge, låt dem i sådana fall stå i rumstemperatur så dem inte är kalla när kaninen får dem.

 


Växande individer och digivande honor har större behov av kalcium än den vanliga, vuxna kaninen. Man brukar säga att en "normal" kanin behöver 0,4 - 0,8 % kalcium i sitt foder, medan tex en växande behöver uppåt 1%.

Var mycket försiktig så du inte ger för mycket kalcium under en lite längre tid, då kan det bildas urinstenar som är smärtsamma och potentiellt farliga för kaninen.

 

Text och Foto: Nathalie Månsén


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback