bloglovin

Kaniners gångsystem och hålor

Att kaniner bor under marken i det vilda vet de flesta. Men hur är dessa uppbyggda? Vem får komma in var och vad händer där nere under marken? Det och lite till får du svar på i denna artikel.

 

Kaniner gräver sina gångar genom att gräva med framtassarna och skjuta iväg jorden med baktassarna. Den underjordiska världen kan bli mycket komplex och stor, men det beror lite på jorden de gräver i. Är marken för porös kan den inte hålla upp lika långa gångar och därför begränsas vissa kaniners bobyggande av omgivningen.

 

Kaninernas underjordiska system består av gångar, ”mötesplatser”, ”vilorum” och bohålor. Nästan alla delar är i regel sammanlänkade, men det finns också hål i marken som bara leder till vilorum eller bohålor. Denna text beskriver strukturen när kaninerna bygger i stabil jord. I lös jord/sand rasar hålor in titt som tätt och därför läggs inte tid på att bygga stora system.

 

 

Gångarna utgör den största delen av det kaninerna gräver. De är smala och svänger ofta, något som ska förvirra och försvåra för rovdjuren som ibland tar sig ner i gångarna. Här och där finns det vidare partier som är till för att kaninerna ska kunna passera varandra på ett smidigt sätt. Kanske är det så att kaninerna har ett system för vem som ska vänta och vem som ska ta sig vidare i tunneln, det är det ingen som vet.

 

Kaninernas byggnationer täcker ofta stora ytor och därför finns det också väldigt många utgångar och ingångar. Dessa delas in i två olika typer; normala in- och utgångar samt paniklösningar för att snabbt kunna fly. De normala in- och utgångarna är de man lätt kan se på t.ex. en sluttning, de är grävda från ovan jord och brukar ha en hel del jord och pluttar omkring sig. Panikhålorna är oftast placerade där man inte ser dem, under en buske, vid en stor sten eller liknande. Dessa grävs från under jorden så att det inte ska ligga massor av jord utanför. Dessutom är de ofta väldigt djupa och branta, något kaniner kan hantera men som gör det svårt för rovdjur.

 

Utöver de långa gångsystemen finns det också korta återvändsgränder som bara går till vad man kan kalla ”vilorum” och bohålor. Ibland finns dessa längs med gångsystem, men speciellt ”vilorummen” tenderar att ligga för sig själva. I ”vilorummen” kan flera kaniner vara samtidigt och tvätta sig, vila och äta blindtarmsavföring.

 

 

Lågt rankade honor får ofta lägga sina bohålor en bit bort från de trygga gångsystemen eftersom att de högrankade vill ha dessa för sig själv i nästan alla fall. I de gångar som bara leder till bon får bara honan som byggt denna gå in. Deras enda ingång sluttar neråt för att hålla ungarna inne och honorna slåss ofta för bra platser att gräva sina bon. Många faktorer spelar in, risk för översvämning, stabil mark, gömd plats och utsatthet för rovdjur. Väl färdiggrävd fyller honan boet med växter och päls inför att ungarna ska komma.

 

Nu när du vet hur kaninerna lever i det vilda är det kanske inte så konstigt att många är kritiska till 0,5 m^2 burar utan tillgång till gömställe. Det är naturligt för kaniner att bygga och fixa sin boplats, ha ett eget utrymme och att umgås med andra kaniner, på vissa platser. Sådant måste man ha i åtanke när man skaffar en tamkanin.

 

Källa: Anne McBride, 1998, ”Why does my rabbit” (tryckt 2009)

samt studentarbeten från SLU

Text och bild: Emma Almquist


Kommentarer
Postat av: Angelica S

Mina kaniner har grävt massa gånger i en kulle vi har i deras hägn. Vi har nät nedgrävt typ en halvmeter ner och kullen är ca 1 meter hög och ca 4-5 kvm stor. De är fem kaniner som bor där, o nästan varje morgon när jag kommer ut yar de gjort en ny ingång/utgång! Och alla kaninerna bor där nere tror jag, de konnet alltid upp därifrån på morgonen i alla fall :)

2014-08-16 @ 20:48:11
Postat av: W

Bra skrivet! Har en sak som jag hoppas ni kan hjälpa mig med, förklara varför min kanin gjorde som hon gjorde.

Amy är en dvärgvädur på 5 år, utekanin. Hade förr en kompis som tyvärr dog för snart 2 år sen och är nu ensam. Vi bor ute på landet, hon bor i bur men går lös ca 4 timmar om dan. Ibland händer det att hon lämnar ute på natten också, helt enkelt för att jag inte lyckas fånga henne. Hon har aldrig lämnat gården. Är bästa kompis med vår katt så helt ensam är hon inte.

Hon har sina ställen så jag vet var jag kan hitta henne. För någon månad sen var hon dock inte på något av sina vanliga ställen, och vissa kvällar hittade jag henne inte. Då upptäckte vi en stor grop väl gömd bakom rosenbuskarna, så lång att man inte ens såg slutet med ficklampa.
Nån dag senare såg jag inte till henne och visste nu var jag skulle leta. Mycket riktigt satt hon där och grävde. När hon fick syn på mig blev hon livrädd och sprang iväg som ett skott. Ytterligare nån dag senare var gropen igengrävd. Jättenoga, skulle aldrig sett att det varit en grop där om det inte skulle varit jord där. Varför reagerade hon så? Trodde hon att jag var ett rovdjur och tänkte att det var bäst att täcka för den?
Snälla hjälp mig, vill verkligen ha svar!

Svar: Hej!Ett tips är att begränsa ytan kaninen får springa på, gräva ner nät så hon inte kommer så långt, så du vet vart man har henne. Eftersom hon springer iväg och gömmer sig tyder det på rädsla, kanske kom du förfort fram ,bärde på någonting eller luktade konstigt. Kaniner ser inte människor som vi gör, utan mer som en skugga med former. så går du med påsar i handen till exempel ändras din figur till något som kaninen inte känner igen.
Närma dig sakta och ropa på kaninen så blir hon kanske inte lika rädd.
Men det är inte bra om hon gräver så djupt att du inte kan se eller nå, dem kan gräva flera meter och det är lätt hänt att man råkar trampa ner i någon av gångarna och skadar kaninen.
I naturen gräver kaniner igen sin grop när dem är "färdig" med den, att dem blivit överfull av bajs tex. Att hon inte grävt en ny grop kan jag inte svara på..

MVH
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-10-01 @ 21:03:37
Postat av: W

Och det som jag glömde skriva - hon har inte gjort en ny grop sen dess, vet att det låter dumt men har jättedåligt samvete över det, min älskade tjej som kämpat så med sin grop haha! :(

2014-10-01 @ 21:07:00
Postat av: Johanna

Jätteintressant och rolig artikel! Tack :)

2014-11-19 @ 21:46:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback