bloglovin

Utomhusvistelse

På sommaren är det härligt att ta med sig sin kanin ut på upptäcksfärd för att motionera eller bara för att leka. Det är inte bara att ta med sig kaninen vart som helst utan det finns en del saker man ska tänka på.

 

 

 

Bekämpningsmedel
Tar du din kanin till en gräsplätt där du inte känner till så bra – eller kanske gör, är det inte alltid så lätt att veta om de använder något bekämpningsmedel mot ogräs. Det kan vara mycket skadligt och tillochmed dödligt om kaninen får i sig det.

 

 

Djur
Beroende på vart du är kan det komma andra djur så som hundar, katter till exempel som kan skada/skrämma kaninen. Var alltid uppmärksam och om du ser att det kommer tex en hund på långt håll se till att skydda kaninen eller gå iväg. Man vet aldrig om hunden tänker attackera och det kan vara svårt att se om den är kopplad. Går man i skogen får man akta sig och vara uppmärksam på rovdjur.

 

Värme
Det brukar bli riktigt varma sommar dagar här i Sverige, se till att känna till symptomen för värmeslag och hur du motverkar det effektivast. Det kan du läsa om här.

 

 

Växter
Kaniner känner inte av vad som är ätbart och inte, det är lätt att dem får i sig någonting som inte alls är bra. Är du osäker på om din kanin kan äta någonting, kolla upp det först innan du ger det.

 

Insekter
Myggor eller flugor kan bitas och överföra sjukdomar, håll dem borta från kaninen. Det finns mygg-/fästingmedel för kaniner, men se till att det verkligen inte är giftigt. Läs alltid bipackssedeln innan användning!

 

Det är bra att gå med kaninen i sele om ni är på en öppen plats, för om det skulle hända någonting och den blir rädd är du alltid nära kaninen. Får kaninen total panik och springer iväg, släpp kopplet och försök få tag på kaninen från ett annat håll (ditt springande bakom den kan bidra till fortsatt panik), gå till exempel längs sidan istället för bakom. Se till att du hinner med för att se vart kaninen tar vägen, om ni är två kan ni omringa den. Försök att vara så lugn som möjligt så kommer det bli lättare att fånga in din lilla vän igen.

 

I hage är det säkrare vad gäller djurattacker, men man kan aldrig vara för försiktig! Se till att ha tak och nedgrävt nät om du tänker lämna din kanin utan uppsikt. De kan hoppa högre än man tror och gräva väldigt snabbt. Dessutom kan rovdjur ta sig in om det inte finns tak/grävskydd. För kaninens skull är det bra om det finns ett hus i hagen så att den kan gömma sig om den blir rädd. På så sätt blir kaninen tryggare i miljön och blir antagligen lättare att fånga in.

Utebur med nedgrävt nät på sidorna och nät över
Foto: Emma Almquist

 

Det är spännande och roligt att vara utomhus för kaninen, upptäcka nya ställen och känna andra dofter. Se bara till att det är säkert för ditt husdjur.

 

Text och Foto: Nathalie Månsén

 


Kommentarer
Postat av: Julia

Men behöver man inte vaccinera sin/sina kaniner innan man ger sig ut i t.ex. skogen?

Svar: Om du bor i områden där kaninpest och gulsot härjar så kan det anbsolut vara en god idé att vaccinera.
Kanin Magazinet

2015-12-29 @ 20:57:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback