bloglovin

Vaccinationer

I sverige har vi två farliga virussjukdomar som man kan vaccinera sin kanin mot. Den ena heter gulsot och den andra kaninpest. De finns främst i södra Sverige, men ibland förekommer utbrott ganska högt upp. Aktuell information finns på SVAs hemsida.
 
Båda sjukdomarna leder ofta till döden och är mycket smärtsamma för kaninen. De är dessutom mycket smittsamma, så de är verkligen mardrömmen för varje kaninägare. Smittas en kanin är risken mycket stor för att andra kaniner som bor i närheten också smittas. Sjukdomarna är kontaktburna, alltså smittar de inte via luften. De kan dock smitta om du plockar gräs där det funnits en sjuk vildkanin eller om en mygga landar först på en sjuk kanin och sen på en frisk, till exempel. 
 
Vaccination eller vaccinering är en metod för att framkalla immunitet mot infektionssjukdomar. Detta görs genom att preparatet i vaccineringssprutan aktiverar immunförsvaret mot sjukdomen, så att kroppen vet hur den ska agera nästa gång sjukdomen kommer in i systemet. Vissa vaccin räcker mycket länge, medan andra måste tas varje år eller oftare.
 
Ute i områden där sjukdomarna finns löper din kanin risk att drabbas av sjukdomarna
Foto: Emma Almquist
 
Vill man förebygga och skydda sin kanin från att lida från symptomen av dessa sjukdomar så kan man alltså vaccinera sin kanin. Inget vaccin ger 100% skydd, men skyddet är ändå så pass starkt att många väljer att vaccinera. Ibland kan kaninen bli sjuk trots att den är vaccinerad, men med minskade symtom och de klarar sig oftast. Viktigt att veta är att kaninen kan smitta andra kaniner med viruset även om den inte visar symptom själv pga vaccination. Därför bör man vara väldigt försiktig med att släppa ovaccinerade kaniner nära vaccinerade kaniner.
 
Idag finns det olika sätt att vaccinera mot sjukdomarna, ett kombinerat och två enskilda. Det kombinerade börjar bli vanligare.
 
Det kombinerade vaccinet ges en gång per år och ger då skydd mot båda sjukdomarna.
 
Det uppdelade vaccinet har ett vaccin för varje sjukdom. Kaninpest bör man vaccinera mot 2 gånger per år, medan man bara behöver vaccinera 1 gång per år mot gulsot.
 
Man bör vaccinera tidig vår så kaninen har tid på sig att få ett fullgott skydd till högsäsongen och inte riskerar att ha dåligt skydd.
 
Man vaccinerar i nacken med spruta
Foto: Djurkliniken Roslagtull
 
Vaccinen finns hos de flesta smådjursveterinärer, vissa kaninföreningar arrangerar dessutom vaccinationsträffar då man kan få vaccinationerna till ett lite billigare pris. Se till att du får vaccinationsintyg så att du vet när och vad kaninen vaccinerats mot.
 
Text: Emma Almquist

Kommentarer
Postat av: Hilda

hur mycket kotar det att vaccinera, är det vanligt att veterinärer ger rabbat om man vaccinerar två kaniner samlidigt?

Svar: Du måste vända dig till veterinären med dessa frågor, det kostar mycket olika hos olika veterinärer.
Kaninmagazinet

2017-08-20 @ 18:09:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback