bloglovin

Elin Olsson berättar om lejonhuvad dvärgvädur

Ras: Lejonhuvad Dvärgvädur
 
 
Elin Olsson berättar:

Inköpt: Min första köpte jag av underbara Malin, www.toftaholmskaniner.se & min senaste av www.backsippanskaniner.se
 
 
 
 

Hur upplever du att rasen är? (baserat på din/dina kaniner du har/haft)
Väldigt lugn och sprider glädje överallt. Glad för att mysa och även väldigt mat-glad!
Själva rasen i sig anser jag vara väldigt sprallig, man kan hantera den i princip hur som helst utan att de bryr sig. Denna rasen är den jag hade valt att visa upp om jag hade haft en barnfamilj på besök eller liknande.

Berätta om din kanin:

Jag väljer att berätta om min äldsta hona, Lutchia.
Väldigt nyfiken liten flicka, aldrig varit med om någon lugnare kanin. Detta var tjejen som fick mig att bli intresserad av kaninuppfödning. Kommer alltid fram och hälsar i buren och ligger mer än gärna och myser i famnen på en. I hagen hoppar hon gärna runt och när man går förbi springer hon till en för att visa "Matte, titta! Här är lilla jag.."
Såhär kan jag nästan tycka, mer eller mindre, att alla lejonhuvade dvärgvädurar är.

Hur är personligheten, temperamentet:

Lugnt och fridfullt. Finns ingenting som kan irritera denna rasen. (Min erfarenhet)
 
 
 


Hur bor dem:

Buren är konstruerad på så sätt att där finns 2 våningar, första våningen är försedd med gräs där kaninen har tillgång till att gräva och sitta på stora stockar för att utforska världen. På andra våningen finns tillgång till mat, hö och toalett. Höet ligger i en höhäck som är fastsatt på väggen och runt om i buren finns där roliga aktiveringar så som grenar uppe i taket, så att kaninen får lite utmaning, höbollar här och var. Som burunderlag använder jag både spån och halm. I toaletten använder jag Toa-Lätt och spån. Alla mina burar står utomhus, och detta tycker jag är det absolut bästa alternativet för Lejonhuvad Dvärgvädur.
 
 
 


Vad ger du för foder och hur mycket, hur ser matvanorna ut:

Jag ger Svenska foders kanin & marsvins pellets, 0,5 dl per dygn.
Varje dag går jag ut till kaninerna och serverar först hö, en timme senare får dem sin pellets som de är störtförtjusta i. Verkligen en matglad ras!
 
 
 


Hur aktiverar du kaninen, lämpar sig rasen för hoppning/utställning/annat:

Klicker träning är den aktivering som jag försöker hålla på mest med. Annars finns där tillgång till roliga tunnlar och bollar med godis i, i hagen. Rasen i sig skulle jag inte rekommendera till hoppning, men till utställning passar den perfekt.
 

Är kaninen kastrerad, om ja hur var den innan och efter:

Nej.
 

Vilken målgrupp tycker du rasen riktar sig mot?
Den är absolut barnvänlig i beteendet, dock har den en pälsvård som måste skötas och detta letar ofta inte barnfamiljerna efter.
Så jag skulle säga både och.
 
 
 
 

Vilka passar rasen inte till:
Eftersom det är en sådan tillåtande ras, som hade låtit dig kasta rundor på den, så anser jag inte att rasen passar till personer som låter sig göra vad de vill med kaninen, eftersom att denna rasen inte säger ifrån på samma sätt som jag kan tycka att andra raser gör.


Behöver man sköta rasen på något speciellt sätt?
Pälsen behöver borstas och hållas fri från tovor och liknande. Annars är det likadant med alla andra raser, att ta hand om sin kanin på bästa möjliga sätt, ge den den kärleken som den behöver och hålla den frisk.
 
 
 

 
Vad är det bästa, respektive sämsta med rasen:
Det bästa mot rasen är absolut hur lugn den är. Jag skulle aldrig klara av att inte ha en Lejonhuvad dvärgvädur i min kaningård.
Det sämsta: Hur dem älskar att smutsa ner sig, även fast det har sina roliga stunder.

 
Beskriv rasen med tre ord:
Kärleksfull, lugn & underbar.