bloglovin

Ellen Almquist berättar om när sin kanin fick mjällkvalster

 
 
 
 
Bilden är tagen på min lejonhuvade dvärgvädurs hona. Hon fick mjällkvalster i samband med två krångliga kullar som vi miste. Mjällkvalster kan bryta ut i samband med stress, och det var just det som hände vår hona. Hon fick stora kullar som inte överlevde, och i samband med att vi var tvungna att ta ut boet med ungarna så blev hon väldigt stressad och orolig.
Mjällkvalster är smittsamt, men att en kanin får mjällkvalster behöver inte betyda att den har blivit smittad. Kaninen kan lika gärna ha burit på hudåkomman själv, och sedan kan det ha brutit ut i samband med någon typ av stress. Olika kaniner visar olika symptom. Det vanligaste symptomet är att kaninen får mjäll, oftast i nacken och på ryggen. Kaninen kan få kala fläckar, och det brukar ofta klia. Min hona kliade sig måttligt, och verkade egentligen inte särskilt brydd av det.


En veterinär måste undersöka kaninen och konstatera att det är kvalster innan man kan påbörja en behandling. Veterinären börjar med att göra antingen ett skrap- eller tejpprov, oftast i nacken. Tanken är att kunna skrapa loss kvalster från huden. Därefter tittar veterinären i mikroskop, och kan därefter avgöra om kaninen har kvalster eller inte. Om kvalster kan konstateras, så finns det (vad jag tror) olika behandlingar. Jag fick receptbelagd medicin, i form av Stronghold Spot on, som är ett avmaskningsmedel till hundar och katter. Förpackningen innehöll tre kapslar, och jag behandlade min kanin genom att droppa innehållet i en kapsel i nacken på henne, en gång i veckan. Hon slutade att klia sig efter andra behandlingen, men mjället kan fortfarande sitta kvar i ytterligare ett par veckor. En annan behandling jag har hört om är injektioner i form av sprutor.
I samband med detta höll jag extra rent i hennes bur. Efter varje behandling bytte jag allt spån och halm, och skurade med såpa. Detta är för att minska risken för att kaninen ska bli smittad igen.
 
 
//Ellen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback