bloglovin

Upphittad kanin

Har du någon gång hittat en kanin lös på tomten eller kanske i närheten av där du bor? Eller har kanske du själv varit med om att din kanin sprungit bort. Oavsett om du varit med om detta eller inte är det bra att veta vad man kan göra och vad man faktiskt enligt lag är skyldig att göra.

 
 

Bortsprungen kanin

Detta är något jag tror varje kaninägare fasar för. Att en dag komma ut och buren är öppen och kaninen borta. Eller kanske kaninen lyckats rymma ur hagen och sprungit iväg. Det första jag tror alla gör är att börja leta efter sin kanin. Men vad gör du när du letat i flera timmar och inte ett spår efter kaninen synts till?

 

Ett tips är att sätta upp lappar om du bor i ett område med flera hus/tomter. Kanske någon har sett till din kanin eller till och med fångat in den? Prata med dina föräldrar innan så de vet om att du sätter upp lappar. Kanske vill de att eventuella kontaktuppgifter på lappen ska gå till dem och inte direkt till dig.

 

 

En annan sak man kan göra är att ringa polisen. Anmäl din kanin som bortsprungen/försvunnen. Får polisen sedan in tips från någon som hittat en kanin kan de då kontakta dig. Så att anmäla försvunna eller bortsprungna djur gäller inte bara hundar och katter utan även våra smådjur.

 

Har ditt djur försvunnit/sprungit bort anmäler du detta till polisen antingen genom att besöka närmaste polisstation eller ringa 114 14*.

 

 

Upphittad kanin

Har du hittat en kanin? Först och främst är det viktigt att se hur kaninen mår och om den eventuellt behöver veterinärvård. Sedan ska du som hittat en kanin alltid anmäla detta till polisen. Många antar ofta att en upphittad kanin är övergiven, eller att ägarna inte ville ha den längre, men så är inte alltid fallet. Kanske finns det en ägare till den där kaninen som saknar den otroligt mycket.

 

Följande finns att läsa på polisens hemsida:
” Ett djur som är borttappat räknas som hittegods och faller under hittegodslagen. Det innebär att om du omhändertar ett borttappat djur är du skyldig att anmäla det till Polisen.”

 

Du som upphittare är alltså skyldig enligt lag att anmäla detta till polisen. Detta gör du genom att besöka närmaste polisstation eller ringa 114 14*.

 

 

 

Äganderätt

Du som upphittare är som nämnts ovan alltid skyldig att anmäla ett upphittat djur till polisen.  Du blir inte automatiskt ägare till ett djur då du hittat det. På polisens hemsida står följande om äganderätt vid upphittade djur:

 

När det gäller andra husdjur än hundar kan du som upphittare få behålla djuret efter en viss tid, om du vill det.

Djuret tillfaller upphittaren:

 

1. Om ägaren inte är känd inom tre månader från det fyndet anmäldes hos polismyndigheten,

2. Om inte ägaren hämtar djuret inom en månad från det han eller hon av polismyndigheten underrättats om fyndet,

 

3. Om ägaren till djuret inte vill ha tillbaka djuret.

 

Om du som upphittare vill ha djuret är du skyldig att ersätta Polisen vad det kostat att hantera djuret under tiden. Betalar du inte inom en månad tillfaller djuret staten.

 

 

 

 

Text och foto: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2013

 

*114 14 är numret till polisen då du har ett annat ärende än vid akut larm. 112 är numret till polisen endast vid nödfall och ska inte användas då du ringer in om bortsprunget eller upphittat djur.

 

Läs mer på polisens hemsida:
http://www.polisen.se/Service/Hittegods/Upphittade-djur/


Kommentarer
Postat av: Kristina

Intressant läsning! Förra året var det någon som hade dumpat en kanin i min kaninhage. Självklart anmälde vi till polisen eftersom det ändå kunde vara en stulen kanin och frågade runt men ingen hörde av sig och vi behöll henne. Så jag tipsar alla som blir av med en kanin för att den springer bort eller blir stulen att RINGA POLISEN! Det finns ju faktiskt en chans att man kan få tillbaka sin kanin då.

2013-11-17 @ 18:34:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback