bloglovin

Aktivera med mat

I sin naturliga miljö äter inte kaninerna så som de gör hos oss. Ofta gör vi det lite för lätt för kaninerna att slänga i sig all mat för fort, när vi skulle kunna aktivera kaninens hjärna samtidigt!
 
 
Kaniner är betande djur som kräver mängder av hö/fibrer dagligen. Därför är det viktigt att hö kan ätas på ett enkelt sätt, tex från marken eller i en höhäck. Dock kan man ändå tillföra lite extra aktivering genom att servera höet på lite mer kluriga sätt då och då, kanske till och med ett godare sorts hö med lite mer örter i? Här har kaninmagazinet skrivit om två varianter, höknuten och höbollen. Båda är superbra aktivering som käver lite pyssel från kaninens sida.
 
 
 
 
 
Kraftfoder
Det vanligaste är att man serverar pellets i en skål där maten är väldigt lätt att äta. Det vore dock bättre för kaninens hälsa om detta kraftiga foder fick komma ner i lite lugnare takt, något som lätt kan fixas om vi kombinerar utfodringen med aktivering. 
 
Några olika enkla sätt att variera utfodringen av pellets på är tex aktiveringsboll, toarulle eller att helt enkelt sprida ut maten över en större yta. Aktiveringsbollen och toarullen kräver lite pyssel och teknik för att kaninen över huvudtaget ska få tag på maten, något som alltså drar ut på tiden samtidigt som det kräver lite eftertänksamhet. Om man istället sprider ut maten på en större yta så får kaninen leta samtidigt som det tar en stund mellan varje bit, vilket ju uppfyller samma sak.
 
 
 
 
 
Pinnar/Örter
Nyttiga godsaker från naturen är helt gratis och dessutom jättegott enligt våra långöron! Serveras det på marken kan det vara en liten berikning i sig, men göm det i så fall så kaninen får leta. Vad gäller lite onyttigare bitar kan du testa att klickerträna lite innan kaninen får sin belöning. Något som är roligt och kräver lite av kaninen är om du hänger upp grenarna lite så att den måste stå och äta, precis som från en buske i naturen. Örter kan också hängas upp, se gärna vårt pyssel "klädnypa i snöre".
 
 
Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2013

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback