bloglovin

Att tävla hoppning inom SKAFKH!

Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbunds Kaninhoppare har 12 st aktiva klubbar som arrangerar tävlingar runt om i landet. Kanin och förare ska ta sig igenom banan av fri vilja på så lite fel och kort tid som möjligt. Man tävlar i olika klasser och det finns 2 bangrenar och även längd och höjd.I bangrenarna som är rak och krok, får man 1 fel för varje rivet hinder. Maxtiden brukar ligga på runt 2-2,5 minut och anges innan tävlingen startas. När domaren säger ”varsågod” får man starta. Tidtagaren varnar när man har 30 och 10 sekunder kvar.
I höjd och längd har man 3 försök på sig att klara varje höjd/längd. Här brukar man ha 1,5 minut på sig att göra sina 3 försök på vaje höjd/längd, och man får tidsvarning vid 30 och 10 sekunder kvar.
De olika klasserna i bangrenarna följer nedan:

 


Lätt ny/lätt klass
I lätt ny klass tävlar kaniner som inte har någon uppflyttningspinne ännu, alltså är det denna klass du startar i första gången du tävlar. I lätt klass tävlar de som har fått en uppflyttningspinne. På vissa tävlingar finns bara lätt klass med och då startar även lätt ny-kaninerna i den klassen, om det inte står att lätt klass endast är för kaniner med pinne.
Banan måste ha minst 8 hinder där maxhöjden är 25 cm, men 3 hinder får vara upp till 30 cm.
Minst 5 hinder måste vara minst 25 cm höga och banan måste innehålla minst 4 längdhinder. 220 cm är kortaste avståndet mellan hindren. I krokbana måste tvåkombination finnas med.

 

Veteran klass
I denna klass startar de kaniner som är gamla och inte orkar hoppa så långt o högt längre.
Kraven för att kaninen ska få bli veteranklassad är följande:
*Kaninen måste ha fyllt fem år, dispens kan ges av styrelsen.
*Kaninen ska inte ha placerat sig de senaste sex månaderna och de tio senaste starterna i rak eller krokig bana.
*Kaninen måste ha varit minst medelsvårklassad i rak eller krokig bana
*Kanin som fyllt sex år äger rätt att bli veteranklassad oavsett tidigare placeringar
*Kanin som klassas ner till veteran kan inte tävla rak eller krok annat än i veteran,
öppen lätt eller utomtävlan i lätt klass.
*Veteranklassad kanin äger rätt att starta i höjd- och längdhoppning som vanligt.

 

I veteran klass måste det vara minst 10 hinder som har maxhöjden 30 cm och har minst 5 längdhinder. Även här är kortaste avståndet mellan hinder 220 cm. Vid krokbana är två- och trekombination obligatorisk.

 

Medelsvår klass
När man tävar i denna klass har man tagit 3 uppflyttningspinnar i lätt klass och då blivit uppklassad. Här har banan minst 10 hinder med en maxhöjd på 35 cm, men 3 hinder får vara upp till 40 cm. Minst 6 hinder ska vara minst 35 cm höga och banan ska innehålla minst 5 längdhinder. Avståndet mellan hinder får vara minst 250 cm. Vattengrav, två- och trekombination är obligatorisk.

 

Svår klass
För att ta sig till denna klass måste man ha tagit 3 uppflyttningspinnar i medelsvår klass.
På en medelsvår bana måste det finnas minst 10 hinder som har maxhöjden 40 cm och 3 hinder får vara upp till 45 cm, men 6 hinder måste vara minst 40 cm höga. Banan måste innehålla minst 5 längdhinder och avståndet mellan hindren måste vara minst 250 cm.
Vattengrav är obligatorisk i både rak o krok. I krokbana är två- och trekombination obligatorisk.

 

 
 
Elit klass
Elit klass är den högsta klassen och i denna klass tävlar din kanin när den tagit 5 uppflyttningspinnar i svår klass.
Banan innehåller minst 12 hinder som är max 50 cm höga. Minst 6 hinder måste ha höjden 50 cm och endast 3 hinder, vattengraven inräknad, får vara under 45 cm. Kortaste avstånd mellan hinder är 280 cm och vattengrav är ett krav. Vid krokbana är två- och trekombination ett måste.
 

Klasserna i höjd och längd:
För att få starta i höjd och längd måste din kanin ha fyllt 1 år och på vissa tävlingar begränsas det så att endast de kaniner som är minst medelsvårklassade får starta.
Första starten gör din kanin i klassen Ej Elit och måste sen ta 2 pinnar för att klassa upp sig till Elit. I höjd är pinngränsen 60 cm i ej elit och för att ta certifikat i elit måste kaninen hoppa minst 70 cm. I längd tar kaninen pinne när den klarar minst 160 cm och certifikat får en kanin i elit klass om den hoppar minst 180 cm. 

 

 
Text och foto: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2013
 

Kommentarer
Postat av: Hanna

Bra! Fortsätt!

2016-03-10 @ 08:34:53
URL: http://statistik.st/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback