bloglovin

Att äga en rex

 Ras: Rex - Läs mer om rex här.

 

 

Nathalie Månsén Berättar:

Jumjum är av färgen dalmatiner svart och kommer från Pia på Bregårdens Kaniner i Karlstad, mer om hennes uppfödning hittar du här.
Han är född 22 april-12 och flyttade hem till mig när han var 8 veckor.

Jag har bara haft en rex så jag kan bara tala för hur JumJum är.
Han är en väldigt livlig och energisk herre, full i bus.

 

 Han blev könsmogen redan vid 11 veckors ålder och strax efter det dröjde det inte länge innan han började skvätta och hana sig på mig. Jag ville inte kastrera honom utan att ha fått en kull efter honom då han är så otroligt go, det var många intresserade men alldeles för långt borta.
Så han kastrerades vid 8 månaders ålder.

Innan kastreringen var han som sagt väldigt hanig, otroligt energisk och sprang efter mig hela tiden och blev orolig när jag gick iväg någonstans. Han var väldigt kelig och mysig. Var otroligt beroende av mig kan man säga.
Efter kastreringen fick jag tillbaka samma goa kanin men som inte alls var lika uppstressad. Han blev lugnare och latare.. Men blev helt plötsligt en knähund, förut kunde han inte sitta still så länge men det kan han nu. Ligger gärna med mig i sängen/i knäet och tittar på en film.
Han blir fortfarande glad när jag kommer. Tappade lite av energin men den kommer tillbaka när vi går ut i sele. Han är mer självständig nu efter kastreringen än vad han var innan.
Så fort han får chansen ska han komma och pussas, väldigt tillgiven.

Envis är ett ord som de flesta har sagt passar in på rex, och det har jag märkt av från första början. Jum gör inget som han inte vill, han vet vad han vill och det är inget jag kan kontrollera.
Det märker jag starkt av i hoppning, vissa dagar vill han helt enkelt inte och då total vägrar han, hoppar inte ens ett hinder.
Vill han någonstans, ja då drar han tills han kommer dit. Det är han som bestämmer över mig kan man säga.

Han bor i en bur som är 150x70x70. I buren har han en hörntoalett, höhäck, hus, vatten& matskål såklart. Det finns alltid gnagmöjligheter, tuggleksak eller kvistar. Ibland köper jag hem gnagtunnlar från gnagarboden, det är en favorit.
Jag skulle inte ha en mindre bur till honom.

 
 

 

Som bas foder får han hö och vatten. Jag ger han även pellets av märket Cuni Complete, ibland blandar jag i JR farm grainless eller fiba first (det får bli när jag köper hem det helt enkelt). Det får han 1 dl av, uppdelat på morgon&kväll. Några gånger i veckan får han lite extra örter. På helgen får han 1 morot. Grönsaker och annat gott när det finns hemma/ett par gånger iveckan.

Jum aktiveras mest under sommarhalvåret då jag tävlar med honom i hoppning. Det är i år vi har satsat helhjärtat på det så han är Lättklassad än så länge. På banan går det oftast rätt segt och slarvigt, men ibland får han till det. Hemma är det full fart och han river aldrig en bom, lite tråkigt att det inte går så bra på tävlingarna.
Han var väldigt lättlärd på hoppning men vill han inte då är det nej. Jag brukar göra så att jag springer mycket med honom innan träning/tävling för då hoppar han bättre, konstigt nog.

 

Promenader i sele blir det väldigt ofta, och ibland i skogen om vi får chansen. Han har mycket energi han behöver göra sig av med.

Han är renrasig med stamtavla så han har även ställts ut, efter kastreringen tog den karriären slut. Han har fått 93 p som mest, med avdrag fällning.
Dalmatiner är en väldigt svår teckning.

Ska man ställa ut rex lämpar det sig nog bäst att ha dem ute. Jumjums päls är inte lika bra som andra rexar, kan ha att göra med att han är inomhus.

Jag tycker inte rex passar till små barn, just för att dem kan bli väldigt tunga och sedan att dem är så envisa. Det krävs tålamod.


Vill du ha en kanin som är väldigt go, visar vad den vill, har stor personlighet och karaktär så är rex rasen för dig.
Det är som att hålla i en nallebjörn med den mjuka pälsen.


Nackdelen med rex är att deras tassar är mycket känsligare än vanliga kaniner, för dem har inte lika mycket ”fluff” som dem. Dem behöver mjukt underlag, annars är det lätt att dem får kala fläckar på hälarna och det kan sluta riktigt illa. Man kan behöva smörja in tassarna livet ut.

Annars behöver man inte sköta den på något speciellt sätt.

Tre ord som beskriver rex: Envis, Energisk, Mysig

Bästa med rex: Det är en livfull och härlig ras.

Sämsta med rex: Får lätt problem med tassar, kan bli jobbigt med en allt för envis kanin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback