bloglovin

Att sätta ihop kaniner

Att ha två eller flera kaniner ihop blir vanligare och vanligare, något som både forskning och en del kaninhistoria pekar på kan vara positivt för kaninerna. Många är de som sett två kaniner tillsammans och önskat att aldrig mer ha en kanin ensam, men innan allt gos måste kaninerna lära känna varandra. Att sätta ihop kaniner kan vara både lätt och svårt, och det finns inte ett sätt för alla kaniner. Här presenterar vi några olika metoder som ni kan testa.
 
Foto: Linda Gustavsson
 
 
Lämpliga kaniner att ha tillsammans är hona - hona, hona - kastrerad hane, kastrerad hona - kastrerad hane. I vissa fall fungerar hanar att ha ihop, men oftast inte och risken för skador är stor. Kastrerade par har störst chans att komma väl överens och inte separera under sina liv. Hona och hane som inte kastrerade ska man inte ha ihop eftersom det sliter otroligt på honan. Nästan alla kastrerade individer går att få ihop med en annan kanin om man har rätt metoder och bra tålamod.
 
När två kaniner ska bli vänner måste de göra upp en del saker mellan sig, "rang" är den viktigaste. Rangordningen bestämmer vilken kanin som har mer/mindre "makt", för att uttrycka det väldigt enkelt, något som kan vara mer eller mindre påtagligt hela kaninernas liv tillsammans. Detta görs, precis som hos de flesta djur, genom styrkemätning; kaninerna måste oftast "slåss" lite. Ibland är det nästan inget alls, och ibland tar det en hel del tid och kraft. Ett riktigt slagsmål ska man dock inte låta det bli, då båda kaninerna sitter fast i varandra i en arg liten sparkande, fräsande boll. Men det är väldigt viktigt att man låter dem jagas, rida på varandra osv, om de verkar behöva det. Men alltid bara till en viss gräns. Hårtussar kommer troligen flyga, men detta är vad man får uthärda en kort stund för en livslång vänskap. För matte/husses hjärta kan det bli en svår stund att se sina kaniner bete sig så pass hårdhänt, men så länge ingen av kaninerna tar allvarlig skada så försök hålla dig utanför! Längre stunder av jagande eller ridning kan också avbrytas kort, genom att bara flytta kaninerna 1 meter från varandra.
 
Uppvisning av dominans i hagen
Foto: Emma Almquist
 
När du bestämt dig för att sätta ihop två kaniner finns det lite olika metoder.
 
Vissa hävdar att en del "dejter" är bra innan själva mötet ansikte mot ansikte. Detta kan ske genom att man låter kaninerna byta leksaker, toalådor, hagar eller till och med burar någon vecka innan första mötet. Detta för att kaninen ska vänja sig vid att ha en annan kanins lukt omkring sig. Att ha kaninerna i hagar bredvid varandra kan ge dig en ledtråd på hur väl kaninerna accepterar varandra, total aggression är förståss negativt och du kanske bör fundera på en annan kaninkompis. Lite bråk är ingen fara.
 
Genom att låta dem äta bredvid varandra och klappa dem bredvid varandra kan man vänja kaninerna vid att den andra är något bra och ofarligt. Om man har osäkra kaniner eller en kanin som har svårt att bli vän med andra kaniner kan detta vara något som får upprepas om och om igen. Ha tålamod och satsa på positiv förstärkning i närhet av den andra kaninen.Förr eller senare fungerar denna metod oftast även för "svåra" kaniner.
 
En annan metod är att man låter kaninernas första möte ske under en bilfärd i en transportbur. Det är ytterst, ytterst ovanligt att kaninerna slåss i transportburen, men ha handskar redo för säkerhets skull. Detta är inte en metod som passar alla kaniner, vet du att din kanin blir väldigt rädd av bildfärd så utsätt inte den för detta! Meningen är inte att skrämma ihop kaninerna då detta kan ge motsatt effekt på bondingen. Syftet är att helt enkelt addera lite stress till situationen även för en lugn kanin och kaninerna kommer med stor sannolikhet att kura ihop sig tätt intill varandra. Teorin bakom denna metod är att bilfärden leder till att de vänjer sig vid varandras närvaro, kurar ihop sig bredvid varandra och lär sig att den andra kaninen inte är ett hot. En teori om varför detta fungerar är att kaniner ser andra kaniner som en trygghet vid stress och därför kan de ta till sig närheten av en annan kanin under en sådan situation. Som sagt ska metoden dock bara användas till kaniner som inte mår dåligt av bildfärd, vi ska inte utsätta våra kaniner för onödigt lidande! Lite stress, inte mycket!
 
Innan kaninerna träffas löst är det bra att plocka fram rejäla handskar, kraftiga skor och en handduk att avbryta riktiga slagsmål med. Handskar och skor är för att du ska våga/kunna ingripa utan att bli skadad om kaninerna verkar gå för hårt på varandra. Men kom ihåg, ingrip inte i onödan, försök ha is magen!
 
Den första platsen som dina kaniner får träffas på fritt bör vara helt okänd för båda kaninerna, detta är vad som fungerar bäst för nästan alla kaniner.  Inga lukter från någon av kaninerna får finnas så att den kaninen lukten tillhör inte råkar känna att hen måste försvara området då detta kan leda till onödiga aggressioner. Ett större badrum eller en ny hagplats kan fungera bra. Har du inte en sådan plats att tillgå bör honan flyttas till hanen, enligt kaninägares erfarenheter. Ha gärna lite hö och annat tillgängligt, äta är något de kan göra tillsammans som en social aktivitet. Se till att mumsbitarna inte är för goda dock, då kan det lätt bli lite gruff och slagsmål pga det vilket ju är det motsatta till vad vi vill! Att kaninerna ignorerar varandra i början är både bra och vanligt, det betyder att de inte ser den andra som ett akut hot. Sitt med dem i någon/några timmar tills kaninerna känns avslappnade och kan mötas utan att vilda parningar utbryter.
 
Äta är en social aktivitet som kan hjäpa kaninerna lära känna varandra
Foto: Linda Gustavsson
 
Nästa steg är frivilligt, men ibland känns det tryggt att ha ett mellansteg mellan neutral plats och boplats. Mellansteget kan vara en stor hage där båda varit innan, detta är speciellt bra om kaninerna ska bo ihop på en något mindre yta. Gör samma sak här, sitt med dem och betrakta deras samspel. Lite nya jagningar/parningar är helt normalt, här kan ju kaninerna känna att de vill försvara utrymmet som sitt revir. Låt dem vara här tills du känner att de lagt det mesta av bråkandet bakom sig. Det är viktigt att man inte särar på kaninerna när detta uppnåtts.
 
Innan du placerar dem där de ska bo så är det viktigt att även denna yta görs helt ren. Såpa, tallbaserad, och ätticka gör jobbet väl om man diskar noga. Två kaniner behöver stor plats och gömställen när de ska bo ihop, så att fundera över att minst dubbla boytan eller låta dem bli frigående/ha en hage kopplad till buren är inte alls dumt. Inred boningsplatsen med mycket hö, grenar och annat som kan distrahera kaninerna till att ha en trevlig tid tillsammans under sin första natt. Kör en runda i bilen och sätt sedan in båda kaninerna samtidigt där de ska bo. Det är väldigt bra om du kan observera dem de första timmarna och sedan sova bredvid deras boplats, kaniner tenderar att bli väldigt pigga vid 4-5-tiden på morgonen och då kan onödiga bråk bryta ut som ibland måste stoppas.
 
 
Foto: Katarina Vallbo
 
När första natten är avklarad så menar många att kaninerna gärna ska ha bevakning i ett dygn till innan man kan slappna av lite mer. Smågnäbb kan uppstå, och är helt normalt i allt från en vecka till en månad efter ihopsättningen men inga stora slagsmål ska bryta ut. Fortsätt ha kaninerna ihop vid alla tider, gärna även tex veterinärsbesök.
 
Flera forskningsrapporter visar att kaniner som bor ihop har lägre stressnivåer och inte är lika uttråkade. Att ha en atfrände runt sig är naturligt för kaniner och om det går så menar många att detta är det bästa för de flesta kaniner. Vissa kaniner går dock inte ihop, eller tar mycket längre tid att få ihop än en dag som i denna texten. Såklart får du se till just dina kaniner och din situation, men skulle du känna för att ge din/dina kaniner en kompis så har du nu en bra grund för att få det att lyckas. Vill du läsa mer om kaninbonding så rekommenderar jag boken jag länkat till här under.
 
Foto: Emma Almquist
 
 
Text: Emma Almquist
Källa och vidare tips: Marit Emilie Buseth - Den store kaninboka
 

Kommentarer
Postat av: Sara

Hej!
Vi har tre kaniner nu, Oden och Daisy har vi haft i tre år och de bor i samma bur och det funkar bra. Ellen är ny, vi tänkte inte att hon skulle bo med Oden och Daisy men vi vill kunna släppa ihop dem typ i en gräshage eller om de rymmer så känns det säkrare att de är vänner.
Men jag vågar inte sätta ihop dem, Oden är ganska lugn men så fort Daisy ser Ellen lyfter hon på svansen och blir väldigt pigg. Ibland när vi är ute och går med Ellen och kommer för nära Oden och Daisys hage börjar de ( Oden och Daisy) bråka lite smått, och man ser att Daisy vill slänga sig på Ellen.
Vi åker bort och tänar hoppning ibland, tror ni att det skulle kunna funka att sätta ihop dem där? Oden och Daisy har tränat där mycket längre än Ellen, men det är liksom inte deras revir eftersom att det bor andra kaniner där.

2013-11-08 @ 23:31:11
Postat av: Lina Strindlund

Vilken bra text! Jag ska skaffa en till kanin som är 3 år, en hane som vi ska kastrera innan han får flytta ihop med min hona som är ca 1 år. Han är lugn o van att vara ute bland andra kaniner på hoppning.

2014-03-29 @ 20:00:00
Postat av: Alva

Hej! Er sida har verkligen lärt mig mycket!
Men nu till min fundering.

Jag är 13 år gammal och min familj köpte en kanin när jag var 1 år gammal och den dog när jag var runt 11 år. Nu har vi även en hund. Vår första kanin tog jag inte så stort ansvar för, jag var ju så liten och det var mamma som skötte den, men ibland hade jag den i knät och klappade den.
Nu är det så att jag är så otroligt sugen på att köpa en dvärgvädur. Har hört bra om de osv. sen är det ju så att mina föräldrar är skilda. Jag vill ha den hos min pappa eftersom vi bor på landet men en stor tomt (kaninen skulle vara inne men perfekt att vara ute och leka). Hos mamma bor vi i ett radhus med liten tomt, rätt trist. dessutom har vi hund där. Men jag är bara hos min pappa varannan vecka, och den veckan jag är hos mamma kommer ju ingen kela med kaninen osv. Men jag vill helst inte ha 2 kaniner, för jag kommer inte ha tid för att leka lika mycket med båda och sen har jag alltid velat ha en. Vad skulle ni ge mig för tips om hur jag ska göra? För jag tror inte att en kanin trivs med att åka emellan varje vecka och jag vill inte behöva ha mat, spån, bur på båda ställena, och jag vill ju att min kanin ska ha det så bra som möjligt..Har ni något tips till mig? :) Kram// Alva

Svar: Hej! det är en väldigt jobbig situation du är i. Det bästa vore egentligen att du väntade till du har ett permanent boende. Alternativ att du har kaninen hos din mamma, om hon fortfarande har kvar intresset för kaniner?
Kanin Magazinet

2014-04-09 @ 19:46:59
Postat av: Charlotta

Hej. Vi har två kaniner som bor ihop det har alltid fungerat kanonbra. Vår problem är att den ena kaninen, en kastrerad dvärgvädurshane, är mycket gammal och jag kan se att han börjar tyna bort. Den andra kaninen är en kastrerad blandrashona mest tvärgvädur. Hon är "bara" ca tre år. Frågan är om det går att köpa en ny kanin redan nu? Och antingen ha alla tre ihop eller låta den nya bo bredvid med bara ett galler emellan. Eller bör vi vänta tills gammelninen går bort? Vad tror ni? Honan vi har är en ganska bestämd dam, men också en som vill bli stimulerad. Jag tror att hon skulle må mycket dåligt av att bo själv.
MVH Charlotta.

Svar: Hej! Rekommenderar inte att sätta in en ny kanin till dina två kaniner. Det kan bli jobbigt för gamlingen om han skulle råka få två kaniner emot sig. Antingen väntar du tills gamlingen gått bort eller så skaffar du en ny kanin som kan bo i en bur bredvid och därmed lära känna din hona.
MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-05-20 @ 21:05:19
Postat av: Emilia

Hej! Fick hem min kanin för 2v sen. Han är 4 månader gammal och inte kastrerad. Hade ev tänkt skaffa en kompis till honom (ska kastrera han innan), men är det lättare att sätta ihop 2 om de är yngre eller kan jag vänta något år?

Svar: Hej!Bra ide att kastrera hanen.
Det du ska tänka på är att när du skaffar en kompis, antar att du ska köpa en hona? Är att du väntar tills hon är stor nog att försvara sig, 6 månader brukar vara minsta åldern för ihopsättning om det är ålder/storleksskillnad. Om du inte köper en lite äldre hona dvs. Ett tips då är också att kastrera den honan innan ihopsättningen, så riskerar hon inte att bli sjuk i livmodercancer som är väldigt vanligt bland kaniner idag.

Lycka till!
Kanin Magazinet

2014-09-04 @ 17:05:56
Postat av: Ann L

Hej
Vi köpte två kaniner till våra döttrar. En hona och en hane, gissade på ca 10 veckors ålder vid köpet. Vi särade dom för några dagar sedan i väntan på kastrering på hanen (varsin bur)

det verkar ha triggat igång dom, för när de fick nästa dag gå fritt(i rummet) så började dom bråka, rejält bråk, en fräsande rullande boll.

Efter att ha tittat så...inser vi nu att vi sitter med två hanar. =(

En del tipsar om att kastrera båda, men, kommer man verkligen att kunna sätta ihop dom igen ändå, när de redan bråkat rejält ett par ggr.

Vill gärna kunna ha kaninerna tillsammans när barnen håller på med dom utan oro att slagsmål blir i framtiden

eller är det bäst att försöka hitta ett bra hem till ena hanen och skaffa en hona?

Mvh ann

Svar: Hej! När två kaniner bor i separata burar ska man aldrig låta dem träffas för att "leka" och absolut inte om det är okastrerad hona & hane. Gör man detta kommer kaninerna gång på gång börja bråka när dem träffas för att göra upp om rangordningen och det är stressande, antingen bor dem ihop hela tiden, eller så bor dem separat.Kastrerade hanar kan bo tillsammans, men det finns en chans att det inte går. Så ja det är egentligen bättre att ha en hona och en hane. Kastrera hanen när den är 6 månader gammal, sedan vänta 5 veckor innan ihopsättningen. Beslutar ni er för att köpa en hona kastrera henne med om hon inte ska användas i avel.

Köp inte kaniner från djuraffärer, dem vill bara sälja och är okunniga. Att kaninerna satt ihop vid 10 veckors ålder som hona och hane visar tydlig okunskap.
Finns många bra uppfödare, då vet man vad man får för kanin eftersom dem avlas med omsorg och på bra föräldrar med bra psyke.

Lycka till.

MVH kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-09-26 @ 16:14:05
Postat av: Ann L

Hej
Vi köpte två kaniner till våra döttrar. (för ca en månad sedan...

En hona och en hane, gissade på ca 10 veckors ålder vid köpet. Vi särade dom för några dagar sedan i väntan på kastrering på hanen (varsin bur)

det verkar ha triggat igång dom, för när de fick nästa dag gå fritt(i rummet) så började dom bråka, rejält bråk, en fräsande rullande boll.

Efter att ha tittat så...inser vi nu att vi sitter med två hanar. =(

En del tipsar om att kastrera båda, men, kommer man verkligen att kunna sätta ihop dom igen ändå, när de redan bråkat rejält ett par ggr.

Vill gärna kunna ha kaninerna tillsammans när barnen håller på med dom utan oro att slagsmål blir i framtiden

eller är det bäst att försöka hitta ett bra hem till ena hanen och skaffa en hona?

Mvh ann

Svar: Hej! Jag tycker ni ska kontakta uppfödaren/djuraffären ni köpte kaninerna av och förklara att ni inte fått vad ni var ute efter. Så kanske ni kan bli erbjuden en hona istället. Juridiskt räknas kaniner som varor och därför gäller reklamationsrätt (faktiskt!). Med tanke på att era hanar är unga och har vuxit upp ihop (som jag förstått det?) så finns det en chans att de kan bli kompisar om ni kastrerar dem så tidigt som möjligt. Men det är absolut ingen garanti och det brukar krävas mycket tid och tålamod. Jag skulle starkt rekommendera hona+kastrerad hane istället (gärna kastrera honan också). Mvh Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-09-26 @ 16:15:05
Postat av: Emelie S

Hej, det är så här att jag har flyttat ifrån mina föräldrar till eget så hälften av alla kanin grejer vi hade är ju kvar å hälften tog jag med mig, Jag har 2 honor som är syskon de var sepererade i några veckor för buren hemma var för trång för dem, men nu har den ett helt ladugårds rum att springa i så jag satte ihop dem igen, det verkar gå ganska bra mellan dem faktiskt, allt var ju nytt så det fanns ingen doft av någon av dem då jag satte ihop dem där inne samtidigt, men min fråga är om jag kan sätta ihop fler honor med dessa två honorna (ingen är kastrerade)? Dessa honor är blandraser med ganska stora raser i sig men jag testade att sätta ihop med en lejonhuvad/dvägvädur, åldern på dem var ungefär lika ca ett halvår - 7 månader. Men detta gick inte så bra då hon var för liten för dem andra då de gick på henne för mycket å hon vågade inte komma fram och eftersom hon var blyg/skygg och mindre än de andra så gick de på henne jätte mycket för det var ju så enkelt för dem för hon försvarade sig inte så jag separerade den honan ifrån dem så hon ska nu bo inne med en hane som ska kastreras.. min fråga är då om jag tar in lite större honor i typ de raserna som de andra honorna är i, då kanske de inte går på den nya så mycket då den är större och kan försvara sig mer? Tror ni att denna teorin skulle funka? Har också en kanin som är i exakt samma ras och som är systerdotter till de två honorna. tror ni hon skulle kunna sättas ihop med dessa två?

2015-01-12 @ 13:37:17
Postat av: Julia

Hej!
Kommer med ett önskemål!
Hade önskat att ni lade ut en video på kaniner som blir ihopsatta. Har letat på youtube men ej hittat några klipp. Läsa och se de i praktiken gör att man lättare förstår hur man går tillväga.

Ska sätta ihop 3 kaniner och vill ha all information jag kan få tag i. Så jag är väl förberedd på vad som kan förväntas.
Mvh julia

Svar: Hej ! långt långt bak på vår videofyme finns det olika filmer från bonding. https://app.videofy.me/kaninmagazinetMVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2015-01-31 @ 16:27:56
Postat av: Felicia Dahlgren

Hej Kaninmagazinet jag har en stor fråga. Min han kanin putte är i april 1 år. han har parat sig med en hona och deras ungar är nu 3 veckor, problemet är då att jag vill gärna ha 1 av ungarna som är en hane och samtidigt är son till mi kanin. Då undrar jag finns det möjligheter att dem kan bli ``hus/kompisar`` MVH Felicia

Svar: Hej! Kastrera hanen, innan dess kan dem inte bo ihop. 5 veckor efter kastreringen kan dem det. MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2015-02-24 @ 20:57:46
Postat av: Sofia

Vill bara säga, otroligt bra artikel som kommer vara till mycket hjälp!
Har precis satte ihop en hona på 4 månader med min kastrerade hane på 2 år, (han fick bollarna borttagna för ett år sedan). Hon är rätt stor för sin ålder och verkar inte så stressad av honom.
När jag satte ihop dem så började han jucka på henne och jag blev helt förskräckt eftersom han är kastrerad.. men borde nog låta dem hålla på eftersom han bara berättar för henne vem som bestämmer. Buren är rätt ny och helt nystädad för dem, och det är två våningar, de bor inne. De har ett ställe var att gömma sig på. De har träffats några gånger innan ihopsättning och det verkar faktikt gå jättebra. Tycker du det låter som jag gjort rätt?
Kaninkram <3

2015-03-02 @ 12:04:25
Postat av: Ewy

Hej! Jag undrar om man kan sätta ihop en kaninunge till en kastrerad hane på ca 6år. Spelar åldern någon roll?:)

Svar: Hej, det går ofta bra men det man kan tänka på är att en liten kaninunge kan ha svårt att försvara sig mot en vuxen kanin vid ev konflikter (som rätt ofta uppstår vid ihopsättning)
Kanin Magazinet

2015-03-22 @ 18:08:13
URL: http://tennislibet.se
Postat av: Thilda

Hej! Jag och min syster tänker skaffa två kaniner och jag undrar om vi kan köpa två kaninungar och ha dom tillsammans? och kan man köpa två kaniner som är syskon?

Svar: Hej! Ja det kan ni göra, men två honor isåfall. Köper ni en hane måste han bo separat innan han kan kastreras.
Kanin Magazinet

2015-04-21 @ 13:07:47
Postat av: Malin Enberg

Hej!

Jag äger två stycken franska vädurar. Min hona är 3 år och i höstas köpte jag en hane tilltänkt som sällskap åt henne. Hanen är kastrerad och de har bott i samma Box i stallet men med ett galler som mellanvägg. Nu har jag provat sätta ihop den försiktigt på neutral mark lite korta stunder först och sen lite längre.
De hade sina små gruff i början men inget allvarligt. Hade dem sedan isär på natten och på något vänster hade honan tagit sig in till hanen under natten och han hade fått sig något litet rivsår på öronen. När jag satte ihop dem nu senast så rök de ihop lite värre och båda två fick ett par hål rakt genom öronen, mest stryk fick hanen ta, de avbröt själva så jag behövde inte ingripa. Nu vet jag inte om jag vågar prova nåt mer? Kan de slåss ännu värre nästa gång? Vill inte att de ska få fler sår och hål genom öronen. Men samtidigt så trist om det inte ska funka nu när vi skaffade en till kanin för att ge henne sällskap. Hanen är 8 mån nu. Vad göra?

Mycket tacksam för svar då jag inte är någon större expert på kaniners beteenden.

Med vänlig hälsning, Malin

Svar: Hej Malin. Ännu tycker jag inte att du behöver ge upp. Det kan ta tiiid ibland. Att sära på dem hela tiden gör egentligen mer skada än nytta oftast då de måste "börja om" gällande rangen. Men biter de hål på varandra så förstår jag ju såklart att du särar på dem, men det kan vara något att ha i åtanke. Man ska veta att alla kaniner inte trivs ihop. Går det verkligen inte så kan du kanske låta dem fortsätta bo med galler mellan? Då kan de ju iallafall prata kanin med varandra. Kastrera honan kanske också kan vara ett alternativ, men en 3 år är ju ändå en hyfsad ålder för en frasse så hör med en kaninkunnig veterinär om saken isåfall.
Kanin Magazinet

2015-04-23 @ 23:29:44
Postat av: Wilda

Jag ska sätta ihop mina honor. Dom har vant sig att ha varandra i hagen brevid men den ena är väldigt domenant så ska man sätta ihop dom i en bur/hage som inte är någons av dems?

2015-06-04 @ 18:22:13
Postat av: Sara

Hej jag har haft min kanin Zita i 1 år sen då skaffa jag en hane som är 8 veckor just nu och jag vill att de ska bli vänner men Zita försöker bita honom varje gång han är nära henne. Hur ska jag göra så att de blir vänner för han vill bli vän med henne men hon försöker bara bita honom och jagar honom så han blir rädd. Har ni några tips?

Svar: Är Zita kastrerad? Om inte vänta tills hanen är äldre och kastrera honom. Om bara några veckor är han könsmogen och kommer vilja para sig.
Kanin Magazinet

2015-06-30 @ 12:44:57
Postat av: Mandis

Kan man para ihop en kanin runt 3 år och en som är runt 7 veckor ?? För jag har en kanin som är ensam i ett stort hus (kanin hus) och han är en hane kan jag då låta en hona runt 7 veckors åldern bo med han? Och kan jag kastrera hon när hon är så liten och kan jag bara lägga in hon på direkten eller måste jag låta dom bli vana med varann 😰😰???

// en förvirrad 11 😅😄

2015-07-06 @ 09:03:18
Postat av: sanna

Hej, jag har två kanin tjejer på 16 veckor som vart hos oss i 6 veckor. Fick hem en 5 år gammal kanin tjej nu som var avlivninshotad och min fråga är kan jag släppa ihop dem?

2015-07-07 @ 21:55:40
Postat av: sanna

Hej, jag har två kanin tjejer på 16 veckor som vart hos oss i 6 veckor. Fick hem en 5 år gammal kanin tjej nu som var avlivninshotad och min fråga är kan jag släppa ihop dem?

2015-07-07 @ 21:57:57
Postat av: Ida

Hej! Hade tänk att skaffa en kaninkompia till min kastrerade hane på 2 år. Jag hade tänkt att köpa en kaninhona (unge) måste jag då kastrera honan också även fast hanen är kastrerad?:)

Svar: Nej, det behöver du inte. Men jag skulle ändå rekommendera det pga hälsoskäl.
Kanin Magazinet

2015-07-09 @ 15:39:31
Postat av: Emma

Hej!
Vi ska hämta hem två hanar. De är syskon. De ska bo i samma bur. Kommer de fungera eller ska vi bara ta en. Barnen vill gärna ha varsin.
Med vänlig hälsning, Emma

Svar: Ta en, två hanar i samma bur kan sluta i katastrof.
Kanin Magazinet

2015-07-14 @ 23:34:22
Postat av: Nina

Hej. Vi har två honor (systrar) (blandning av dvärgvädur och lejonhuvad) som bor tillsammans i en stor bur (tvåvånings) samt finns även en tunnel till en till stor bur som även vi kan gå in i. De går bra ihop eftersom de kan välja om de vill vara med varann eller inte pga den stora buren. Nu funderar vi på att köpa en till kaninunge, hona, samma ras, och försöka sätta ihop den med de andra..? Vad tror du?

Svar: Det kan gå om det inte blir för trångt.
Kanin Magazinet

2015-07-16 @ 21:37:31
Postat av: Michelle

Hej! Jag är 13 år och fick min första kanin för 3 år sen. Nu funderar vi på att köpa en till. Vi bor i en stor lägenhet och har en normalstor, ganska stor bur till våra kanin. Vi undrar om vi kan ha båda kaninerna i den? Hur gör man med mat, vattenflaska och sovplats då? Ska dom dela på det eller köper man varsina saker till dom? Ska man ta bort huset i hörnet då så att buren blir större? Och sen köpa 2 matskålar?

Sen så undrar vi också över vilken kanin vi kan köpa? Vi har en kastrerad dvärgvädur som snart är 3 år. Kan vi köpa en kaninunge, hona även om den är i en annan ras? Eller ska det vara samma ålder och ras på kaninerna?

För att nu har vi en hane på 3 år och vi vill helst köpa en kaninunge och att dom ska kunna bo i samma bur. Funkar det?

Vår kanin bor inne året runt men jag tar ut han och leker varje dag. Sen har vi självklart uteplats, hage, leksaker, hinder m.m :)

2015-07-19 @ 03:19:33
Postat av: Amanda

Gud vilken bra blogg med bra fakta, härligt! :)

2015-07-23 @ 21:17:07
URL: http://nouw.com/amandamaria
Postat av: bunnyjump

Suoerbra tips, verkligen! Jag har en kastrerad hane och en okastrerad hona tillsammans och det funkar jättebra!

2015-07-29 @ 08:34:53
URL: http://bunnyjump.blo.gg
Postat av: Thilda

Hej! Jag har nu skaffat två kaniner det blev två hanar! När vi köpte dom så sa ägaren dom är super bra kompisar,ochmqn måste köpa båda annars får man dom inte så vi köpte dom hon sa även att vi skulle kastrera den som var mest boss och sedan se om vi behövde kastrera den andra sedan så kastrera vi tuffen då allt gick jätte bra tills Elvis den andra kaninen börja bråka och jagga tuffen o bita i honom då åkte vi direkt till veterinären och kastrera honom hon sa där att vi skulle vänta 3 veckor innan vi satte ihop dom. Vi delade upp kaninerna så dom fick bo på olika ställen men bredvid varandra så dom såg varandra men Elvis och tuffen stack igenom nosen i galret och börja bitas så vi flyta den lite längre bort men så fort tuffen är ute och hoppar fritt så går han till Elvis bur och då kommer eltvist och biter honom inte tuffen bara Elvis. Nu har det gått tre veckor men elvis är fortfarande på bråkhumör. Vad ska vi göra? Och hur lång tid ska vi vänta innan vi sätter ihop dom? Tacksam för svar

Svar: Hej,Låter tyvärr som du råkat ut för en riktigt oseriös uppfödare/f.d ägare. En fertil hane ihop med en annan hane (kastrerad eller fertil) slutar 90% av fallen så som du skriver eller ännu värre. Även två kastrerade hanar kan vara svåra att få ihop, det brukar gälla att man kastrerar dem så tidigt som möjligt och att bondningen (ihopsättningen) går långsamt framåt. Har du otur kommer de aldrig komma överens i och med att de redan varit i luven på varandra. Men vänta ett par veckor till och följ våra tips och ta allt väldigt långsamt. Hoppas det går bra.
Kanin Magazinet

2015-08-02 @ 10:31:19
Postat av: <3

Hej! Jag ska köpa en kaninunge (hona, som jag sen ska kastrera) och jag vill att den ska flytta ihop sen med min kastrerade hane på 2 år. Jag hade tänkt att vänta att dom ska träffas tills hon har blivit kanske 6-8 månader? Så hon har växt tills sig lite. Min fråga lyder, när man har satt ihop dom kan man ha två olika burar till var och en i samma rum eller måste dom ha en stor tillsammans?

2015-08-06 @ 12:58:20
Postat av: Anna

Hej!
Vi har en kanin, en hona på 4 år som hittills har bott själv. På nätterna bor hon i en stor box i stallet, och på dagarna är hon i sin utebur.
Nu ska en vän göra sig av med sina två kaniner, två honor, och har frågat om de får flytta till oss. Går det att ha tre honor tillsammans? Eller kan de bli svårt eftersom de andra två känner varandra sedan tidigare?

Svar: Det kan absolut gå, speciellt om du har dem i boxen. En box är ju stor.
Kanin Magazinet

2015-08-09 @ 10:54:29
Postat av: Anna

Vi har 2 honor (systrar) och 2 kastrerade hanar. De har bott ihop hela tiden. Nu har en av honorna börjat bråka och blodvite uppstår. Framförallt mellan en av honorna och en av de kastrerade hannarna. Vad är det som händer?

2015-08-21 @ 09:39:22
Postat av: alida

hej jag har skaffat ett par (en kastrerad hane och en hona) som jag hade tänkt para ihop med min första hona. jag lät henne nosa lite när dom andra två satt i sin bur men hon blev väldigt stressad så jag lät henne gå tillbaka till sin bur. undrar bara hur jag ska få dom att bli kompisar? ska jag först börja med bara min första hona och hanen eller ska jag låta alla träffas på en gång på en neutral plats?

2015-08-26 @ 21:08:59
Postat av: Rebecca

Hej!
Jag har en kastrerad hane som är cirka 1 & ett halvt år som är frigående i vår lägenhet. Jag och min sambo skaffade precis en kaninunge en hona på cirka 14 veckor. Första mötet gick bra, vår hane juckade lite på honan och så men inget allvarliga (dem träffades på okänd yta för dem båda) efter de har dem träffats flera gånger på samma ställe och inget bråk har uppstått. Dem har myst i soffan och så men när vi släppt dem på nån yta igen har honan börjar total ignorera hanen. Hanen vill gärna hälsa men honan bara springer ifrån hela tiden och stampar med tassen. Vad betyder det? Planen är att så småningom kunna sätta ihop dem men verkar som honan inte alls gillar hanen. Det är ofta ute på balkongen men total ignorerar varandra.
Tacksam för svar!

2015-08-31 @ 14:08:50
Postat av: Rebecca

Hej!
Jag har en kastrerad hane som är cirka 1 & ett halvt år som är frigående i vår lägenhet. Jag och min sambo skaffade precis en kaninunge en hona på cirka 14 veckor. Första mötet gick bra, vår hane juckade lite på honan och så men inget allvarliga (dem träffades på okänd yta för dem båda) efter de har dem träffats flera gånger på samma ställe och inget bråk har uppstått. Dem har myst i soffan och så men när vi släppt dem på nån yta igen har honan börjar total ignorera hanen. Hanen vill gärna hälsa men honan bara springer ifrån hela tiden och stampar med tassen. Vad betyder det? Planen är att så småningom kunna sätta ihop dem men verkar som honan inte alls gillar hanen. Det är ofta ute på balkongen men total ignorerar varandra.
Tacksam för svar!

2015-08-31 @ 14:08:56
Postat av: Åsa

Hej. Vi har två kaninsystrar på 4,5 år. När de var ca 1,5-2 år märkte vi att de börjat slåss och särade på dem och kastrerade båda. De har stora burar och tillhörande hagar både inne på vintern och ännu större ute på sommaren. När de har hagarna intill varandra nafsar de ibland på varandra genom gallret. Nån gång har de kommit in i samma utehage och slogs då som en rullande pälsboll.
Är det bara att acceptera att de ska leva separat eller finns något sätt att få dem sams?
Om man nu måste fortsätta ha dem separerade - har de någon glädje av att bo i varandras närhet - eller bör de separeras helt?
Tacksam för svar och reflektioner.
Mvh
Åsa

Svar: Följ våra råd när det gäller att sätta ihop kaniner och ha framförallt tålamod. Det kan ta sin tid. Att de slåss när de kommer in i varandras hagar (jag tolkade det som det men kan ha fel) är inget konstigt allt. De behöver en neutral yta som ingen av dem bestämmer över. Men visst, ibland får man acceptera att det inte fungerar oavsett.De kan absolut ha glädje av att bo intill varandra. Vissa kan dock bli stressade av det men jag tror du märker det isåfall.
Kanin Magazinet

2015-09-10 @ 12:16:02
Postat av: Sigrid

Idag avlivade vi vår ena kanin pga bakbensförlamning som inte ville bli bra, och så magrade hon mkt osv. Hon blev bara 4 år, och lämnade sin kompis kvar, även han fyra år, och dom har bott med varandra i hela sina liv. Så nu undrar jag hur jag ska göra eftersom båda kaninerna var väldigt bra vänner. Nu går hanen bara runt i buren, och verkar sörja och leta efter henne. Borde jag köpa en ny kanin så att han får sällskap? Vad är bäst?

2015-09-27 @ 13:39:55
Postat av: Sandra

Vad är bäst att flytta ihop? hona-hona eller hona-kastrerad hane?

2015-09-28 @ 13:02:10
Postat av: Matilda

Hej jag har en kanin hona på 5 år. Jag blev så sugen på att skaffa en till kanin, en hane som är 2 månader. Skulle det funka? Asså spelar det någon roll hur stor ålderskillnaden är? Kommer min kanin hona vara väldigt aggressiv med den lilla killen? Attacker eller så?

2015-10-22 @ 12:10:12
Postat av: Matilda

Hej jag har en kanin hona på 5 år. Jag blev så sugen på att skaffa en till kanin, en hane som är 2 månader. Skulle det funka? Asså spelar det någon roll hur stor ålderskillnaden är? Kommer min kanin hona vara väldigt aggressiv med den lilla killen? Attacker eller så?

2015-10-22 @ 12:10:35
Postat av: Matilda

Hej jag har en kanin hona på 5 år. Jag blev så sugen på att skaffa en till kanin, en hane som är 2 månader. Skulle det funka? Asså spelar det någon roll hur stor ålderskillnaden är? Kommer min kanin hona vara väldigt aggressiv med den lilla killen? Attacker eller så?

2015-10-22 @ 12:10:43
Postat av: Anonym

Hej igen! Jag har en vit lant (förövrigt en ras som behöver marknadsföras som annat än kött och pälskanin eftersom att det är en EXTREMT trevlig ras. Har aldrig fräst, bitit eller motsvarande. Dessutom är den väl acklimatiserad och utrotningshotad! Fin vit päls som aldrig blir tovig eller smutsig) som vi funderar på om den ska ha en kompis! Undrar då om kompisen måste vara lika stor? Han är okastrerad, då han har 97% vid utställning, så vi är rädda att han inte blir lika social och snäll mot oss? Och om man vill ha kaninbebisar - går det att para honom med grannens dvärgvädur eller tar hon skada av det? Hur är det med att ha kanin och marsvin ihop? Kan ett marsvin vara ute med honom på vintern i -20 grader?

2015-10-25 @ 09:11:15
Postat av: Erika

Hoppsan, mitt namn kom inte med (angående vit lant)

2015-10-25 @ 09:12:26
Postat av: maria

Hej!
Jag hade en kaninhona som var 1 1/2 år omaskerad, skaffade en kaninhona på 7 veckor i maj och dom älskade varandra från första sekunden. Tyvärr så gick min äldre bebis bort i augusti :(
Jag skaffade en liten vän till den då 7 månader gamla kaninen och samma kväll så hamnade den nya honan på akuten och blev akut opererad då hon blev biten av den stora. Hon hade öppet sår över nästan hela ryggen. Kan säga att både jag och min kille var bredvid och att det bara tog en sekund för det att hända.
Den lilla mår jättebra nu och har mått sen det hände. Jag har dom inte i bur utan dom får vara fria i lägenheten, dock har jag separerat på dom men nu tycker jag att det är dags för dom att träffas.
Jag har köpt två burar och just nu har jag dom bredvid varandra. Den lilla vill umgås med den stora men den stora vill bita den lilla så fort hon får chansen.
Vad ska jag göra? Hur länge ska jag ha dom bredvid varandra? Hjälper kastrering mot deras beteende?
Ge mig alla tips!

Tacksam för svar!

Svar: Hej! Jag kan nog inte tipsa om mer än vad vi redan gjort i våra artiklar. Det viktigaste är att inte stressa sig fram, det kan ta tid att få två kaniner att bli vänner. Hur gammal är den nya kaninen? Jag personligen släpper inte ihop små ungar tillsammans med vuxna kaniner i och med att ungar har svårt att försvara sig mot vuxna. Låt de bo bredvid varandra tills den lilla har växt på sig (om det är en unge). Din äldre hona är dessutom i en ålder då det är vanligt att hormonerna rusar mycket. Jag skulle rekommendera kastrering om du har problem med att hon är ilsken. Det är förvisso inte säkert att problemet försvinner, men det brukar iallafall kunna dämpas.
Lycka till!
Kanin Magazinet

2015-12-27 @ 01:17:01
Postat av: Julia

Hej! Jag har en kastrerad hermelinkaninhane på snart två år, men trots rasen är han ganska stor (dock inte fet). Den äldre hona han tidigare bodde med har tyvärr avlidit, så vi vill skaffa en ny burkompis åt honom, då jag sett att kaniner mår så mycket bättre av det. Jag undrar om han kan bo tillsammans med en lejonhuvad dvärgkaninhona, eller om det är någon betydande storleksskillnad mella raserna? Såklart ska de sättas ihop på "rätt sätt".

2016-01-08 @ 20:17:44
Postat av: MalinGG

Hej, Vi har två kaninsystrar som bott tillsammans sedan födseln i april 2015. Det har gått bra mellan dem förutom att vi sett en pälstuss då och då i buren samt märkt att en bestämmer. Förrgår märkte vi dock att de bråkat rejält med många pälstussar och en av dem hade sår på örat. Vi särade dem och de fick vara på varsin våning i buren, så att vi kan kolla att såren verkligen berodde på slagsmål och inte pga kvalster eller något liknande. Var det dumt att sära på dem? Borde de ha fått fortsätta vara tillsammans, eftersom ni skriver att rangordningen börjar om på nytt när man sätter ihop dem igen? Om man har dem isär ett par dagar måste man då introducera dem försiktigt för varandra igen? Kan tillägga att de på kvällarna får träffas utanför buren i en hage, men då under uppsikt.

2016-01-12 @ 21:14:21
Postat av: En som måste veta!

Hej!
Jag har två honor, och har lust att para en, men går det? Måste man para båda? Vad händer om man inte parar båda?
Veldigt tacksam om svar:-)

2016-01-18 @ 07:40:06
Postat av: Lill Andersson

Hej! Jag har två kaniner. Båda är under ett år. Skaffade först den ena en hane som jag kastrerade och sedan skaffade jag en hona. Dom gick jättebra ihop i början men sedan började dom bråka. Honan bet såpass mycket att hon till och med bet av en bit av huden. Så jag kan inte ha dom ihop längre dessvärre.. vad kan det bero på och vad kan man göra? Kan man sätta ihop dom på en neutral plats för att dem ska få en "ny start"? Känns väldigt hemskt att ha två kaniner som nu är ensamma då det rekommenderas att man ska ha minst två ihop...

Jätte tacksam för svar!!

Svar: Hej,
Skulle rekommendera att även kastrera honan (då slipper hon brunst och risk för livmodercancer). Vänta tills hon är helt återställd och sedan försöka föra samman dem igen på en neutral plats. Då har de fått goda förutsättningar för att klicka. Sen är det inte omöjligt att det ändå inte fungerar. Så länge ni ger dem mycket stimulans och sällskap människa-kanin så är det ingen katastrof att de bor var för sig. Men en kaninkompis är ju alltid att föredra.

Vänliga hälsningar,
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2016-03-14 @ 19:07:20
Postat av: Daniela

Hej!
Har en fråga, har letat efter svar i tidigare inlägg men finner inget som passar in i min situation. Så här ligger det till. Jag har haft 2 kaniner fram tills igår. Min underbara snälla hane som var en blågrå dvärgvädur fick avlivas igår 21a mars pga ålder och han var så sjuk pga åldern han skulle bli 13 år i år. Min hona finns dock kvar, hon fyller 10 år i augusti och hon är kärn frisk, ras Hermelin. Hon är en reserverad bestämd dam! Hon är kastrerad. Hon satts ihop med min hane när hon var liten unge, liten som en mus! Min hane var 3 år. Han tog sig an henne direkt, som en pappa. Och de blev bästa vänner, oskiljbara. Nu har det bara gått 1 dag sedan vår älskade hane försvann, men vi ser hur vår hona sörjer och saknar honom. Hon är rumsren och alltid utanför lådan men nu sitter hon inne i lådan och väntar på vår hane. Hon sparar mat i skålen hela tiden som hon alltid gjorde då hon tog hand om vår hane när han blev för skruttig och svag. Nu undrar vi om det är klokt att sätta ihop vår hona med en ny fullvuxen hane i typ samma ålder? Hon är mer intresserad av kaniner än oss har vi ju märkt. Vi vill hennes bästa! Vad tror ni är bäst? Tänker på hennes höga ålder. Hon är annars en pigg och glad kanin visar inga tecken på hög ålder än. Eller borde hon vara med bara oss hennes sista år. Jag ska nämna att när vår hane var själv hos veterinären i deras yngre åldrar så var hon inte så snäll mot honom när han kom hem. Hon anföll honom vid flera tillfällen som längst tog det 2 V att få ihop dom igen. Men det var flera år sedan det hände. De blev ju bästisar igen tillslut och efter det så fick dom hålla varandra sällskap till veterinären och då var det inga problem. Så länge båda hade samma lukt så var det lugnt! Men nu känns det så ofantligt tomt för vår hona och vi sörjer vi med hans bortgång.
Så otroligt tacksam för svar då jag inte vet hur jag ska göra! Vill hennes bästa.
Mvh
Daniela

Svar: Hej,
Oj detta var svårt. Er hona är ju väldigt gammal men samtidigt kan hon ha ett par år kvar och de vill man ju att hon skall få leva på bästa sätt.

Det vara att hon efter en tid accepterar att han är borta och börjar uppföra sig som förut igen.

Men kaniner har ju stort utbyte av kompisar så ni kan nog inte göra annat än prova helt enkelt. Var tydliga med vad ni är ute efter när ni letar en kompis (och välj med omsorg) och att ni kanske måste lämna tillbaka den efter några veckor om det visar sig att det inte fungerar. Som du skriver fungerar förmodligen en gammal kastrerad hane (som själv haft kompis förut) bäst men det kan hända att hon skulle klicka med en unge också. Kaniner är ju individer vilket gör det så svårt, och intressant.

Hoppas det ordnar sig även om detta inte var något vidare svar.

Vänliga hälsningar,
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2016-03-22 @ 23:17:39
Postat av: Elsa

Hej! Jag ska köpa en kastrerad hane till min hona. Och jag vill att de ska bo tillsammans i honans bur (den är väldigt stor) men jag vet inte hur jag ska göra när jag ska sätta ihop dem. Ska jag städa hela honans bur eller kan jag sätta ner hanen utan att ha städat hela buren?

2016-03-27 @ 15:07:40
Postat av: Tilde

Hej! Jag har 2 kaniner, en hona och en hane. Dem två bor i en varsin bur och leker ute tillsammans varje dag. Dem tvättar och skyddar varandra osv. Kan jag sätta ihop dem i samma bur? Hur ska jag gör då?

2016-03-31 @ 14:24:33
Postat av: Anonym

Hej
Tänkte köpa en hona och en hane på ca 10 veckor från en uppfödare. Hade tänkt att ha dom tillsammans men ra isär dom när hanen blir könsmogen och kastrera. Efter att han är läkt tänkte jag att dom skulle få gå tillsamm igen. K8mmer låta dom gå brevid varandra hela tiden och känna lukten av varandra. Tror du att det kommer funka eller är det inte att rekommendera?
Hur ska man veta att en uppfödare är seriös så att man inte blir lurad?/Mia


2016-04-28 @ 22:44:29
Postat av: Anna

Hej! Vi har skaffat 2 kaninhanar, som nu är ca10 veckor gamla. De har samma pappa. Vi har dem i samma bur och det har funkat bra hittills. Vi ska kastrera dom på sikt. Har nu läst på många ställen att man inte bör ha 2 hanar ihop. Bör vi ha dom i olika burar eller tror ni att det kan fortsätta att funka bra?

Svar: Hej, för säkerhetsskull sära på dem. I sällsynta fall kan det funka men har ni andra kaniner, och honor, så kommer de troligtvis snart börja slåss.
Kanin Magazinet

2016-08-14 @ 23:32:48
Postat av: Linda

Hej! Vi har en 2,5 år gammal hona som nu har förlorat sin älskade bror. För ett år sedan förlorade hon sin älskade syster, men då fick vi hennes bror. Det var en hel del jobbiga bråk innan de fann varandra. Hon är ganska dominant!Men nu tycker vi synd om henne, vi ser att hon inte mår bra ensam och söker oss hela tiden. Självklart vill vi skaffa en kaninkompis!!
Nu har vi hittat kaninungar som ska få nya hem. Min fundering är: Går det bra att sätta ihop en vuxen dominant kaninhona med en eller två ungar? Kan hon skada dem? Hon har aldrig själv fått ungar.
Men hon tycker om att ta hand om sina kompisar, slicka och hålla på.
Fixar hon bara en, eller kan det fungera med två stycken?

Svar: Hej! En bör räcka. Det viktigaste anser jag är att ha många gömställen, och när det handlar om ungar som ska bo med vuxen att ha små gömställen som den vuxna inte kan komma in i. En unge är ofta inte ett hot mot en vuxen men det finns såklart olika individer och reaktioner. Kanske kan du hitta en vuxen som inte är det minsta dominant? Det borde vara en bra match :) Lycka till!
Kaninmagazinet

2016-11-07 @ 18:24:09
Postat av: Edit

Hej! Vi har en kastrerad kaninhona på två år som tyvärr i somras förlorade sin syster. Vi har nu skaffat en ny liten kompis som är en 12 veckor gammal hona. Än så länge har de bara setts en gång genom galler och så har tvååringen (som heter Juni) varit inne i ungens bur medan vi gosat med ungen någon annan stans. När de träffades genom galler försökte ungen slicka på Juni medan Juni bara krafsade och grymtade mot unge. Vad tycker ni att vi ska göra nu och är det något speciellt vi ska tänka på eller så?

Svar: Hej! Fortsätt ha dem mellan galler och om ni har möjlighet att låta burarna (om båda har tillgång till bur) stå intill varandra så dem alltid ser varandra men inte kan komma åt varandra. När Juni är lugnare och vant sig vid den lilla så prova släppa ihop dem med många gömställen för den lilla. När de är ihopsläppta så sära inte på dem utan låt dem lära känna varandra, jaga varandra och bestämma rangordning. Med en liten unge brukar det sällan gå illa förutsatt att de har yta och gömställen. Inom en vecka bör de har lugnat sig och de blir vänner. Lycka till!
Kaninmagazinet

2016-11-22 @ 16:13:37
Postat av: Stina Tang

Hej!

Vi har skaffat två kanin ungar och de går jättebra ihop, verkligen bästa kompisar! Det är en kille och en tjej, och vi hade tänkt testa på en kull när honan är redo. Jag har dock hört att man bör vänta tills hon är 1 år gammal. Har ni erfarenhet av att hur det kan bli att ha ett par i burar bredvid varandra när båda har blivit könsmogna? Vi har en trevåningsbur och där har vi satt galler i mittenvåningen så att de ändå ska kunna se varandra, men just nu (de är inte riktigt könsmogna än) hatar de verkligen att bli separerade.. de försöker verkligen ta sig in till varandra så fort den ena av dem ser den andra, kommer de att fortsätta på det här sättet tror ni? Är det bättre att de inte kan se varandra? Kan det i så fall bli för ensamt? Tack på förhand!

MVH
Stina

Svar: Hej!Ja honan bör vara 1 år gammal och i bra kondition. När hanen är könsmogen och bor bredvid en hona kan han skvätta och bete sig "hanigt". Det är helt normalt, han vill ju para sig och känner av honan som brunstar ofta. Kan de ha noskontakt blir det säkert jobbigare för hanen. Frågor ni bör fundera över är varför ni vill ta kull, vad ni gör med alla ungar som kan komma om de inte hittar nya hem, komplikationer och hanig hane. Det är inte alltid så lätt att ta kull :) I detta fall, för kaninernas skull, är det bättre att kastrera hanen och låta dem bo tillsammans eftersom de tycker bra om varandra :) ev låna in en hane och para honan om det är aktuellt senare.
Kaninmagazinet

2016-12-02 @ 22:43:54
Postat av: Alva

Hej!
Jag har två kaniner och båda är hanar och kastrerade. Det skulle vara en kastrerad hane och en hona men blev ett missförstånd med könen, så nu har vi två kastrerade hanar. De har bott tillsammans i 5 månader och fungerat mycket bra. Nu plötsligt från den ena dagen till den andra började de att bråka och jaga varandra, suttit ihop likt en boll vid ett par tillfällen. Pappan är tre år och sonen är ca ett halv år. Vi har nu skiljt dom åt nu och får bara träffas när vi är med. Sonen kan vara lite rädd och stampa och springa iväg men de hoppar även omkring och inte bryr sig om varandra eller putsar varann. Undrar om man ska låta dom slåss eller håller dom på och bestämma rangordning ?
Är det bäst att helt skilja dom åt för gått så att de inte skadar varandra ?
Vill tillägga att det är ute kaniner med en stor bur i 2 våningar och får dagligen springa lös i inhängnad.

Tacksam för hjälp eller tips (älskar mina kaniner)
MVH
Alva

Svar: Hej! Nej ha dem isär :) Hanar fungerar mycket mycket sällan ihop med varandra, även kastrerade. Låt inte ens dem träffas då och då, risken är väldigt stor att de skadar varandra rejält. Sonen är nu vuxen, halvår, så därför kommer problemen nu och inte tidigare.
Kaninmagazinet

2016-12-30 @ 10:10:32
Postat av: Hanna

Hejsan! Jag har 3 okastrerade hanar och ska kanske köpa en okastrerad hona. Och sedan tänkte jag sätta ihop en av hanarna med honan, efter kastrering av hanen! Tror du det kommer funka? Och kan jag åka iväg och tävla med en av de och sedan bara släppa in den kaninen till den andra när vi kommer hem? Mvh Hanna

Svar: Hej! Ja det brukar gå bra att släppa ihop kastrerad hane med hona. Vid 6 månader kan honan bli lite tjurig och brunstig och vilja att hanen parar sig med henne. Händer detta och det blir jobbigt för kaninerna så kan man kastrera även honan sen brukar allting vara frid och fröjd. Det brukar också gå bra att åka iväg med den ena och sen släppa ihop när den kommer hem. Men det finns alltid individer, det beror på så många andra omständigheter också. Jag kan bara säga att det BRUKAR gå bra sen får man prova sig fram med just sina kaniner :)
Kaninmagazinet

2017-01-06 @ 23:34:50
Postat av: Hanna

Okej tack! men om jag köper en vuxen hona eller släpper i hop de efter honan har blivit mer en 6 månader?:)

Svar: Hej igen! Köper du en vuxen hona kan du ju kastrera henne direkt och sen släppa ihop henne med en av hanarna :) Du kan sätta in en ung hona till en hane och vänta på att hon blir könsmogen, sen kastrera och låta dem bo ihop igen. Det kräver en stor bur/plats och du får känna av personkemin. Men hanen måste vara kastrerad från början och möblera om/tvätta saker när honan kommer så hanen inte känner att det är hans revir.
Kaninmagazinet

2017-01-10 @ 16:31:15
Postat av: Nikki

Hej! Jag har en hane på 4 snart fem år, jag undrar om det går att kastrera den och sätta ihop med en "unge" eller riskerar jag att det blir bråk? För jag tänkte köpa en liten hona framåt sommaren. Frågar bara pga att jag inte vill riskera att de blir osams. Hanen är ganska lugn och trygg i sättet men man vet aldrig.. Tacksam för svar!

Svar: Hej!Det finns alltid en risk för bråk och troligtvis kommer de springa runt o jaga varandra i början, det gör alla kaniner. Om de sen kommer bli vänner eller ej kan jag tyvärr inte svara på då det beror mycket på personkemin, men en kastrerad lugn hane brukar kunna bo med de flesta honor. OBS! Brukar. Det är individer, alla är olika :)
Kaninmagazinet

2017-01-22 @ 11:55:55
Postat av: Camilla

Hej! Min kanin är en kastrerad hane på 1,5 år som visar aggresivitet och biter mig när han är i buren. Han är frisk men verkar skydda sin bur. Min tanke är att köpa en honkanin eftersom jag tror att han känner sig ensam, är det en bra idé?
Vi ska låna min kompis honkanin (8 mån) en vecka och låta dom träffas mellan burarna, alltså att deras burar står nära varandra så dom kan bekanta sig, och om de verkar vara nyfikna på varandra även låta dom träffas i slutet av veckan. Blir lite osäker om detta är en bra idé bara, har du några tips?

Svar: Hej!Är det tänkt att din hane ska bo med denna kaninen senare? Annars så hoppa över ihopsläppet. Men att se hur han beter sig med en annan kanin i närheten kan vara väldigt nyttigt att ha med sig när du sen ska välja en partner till honom.
Kaninmagazinet

2017-02-09 @ 12:21:45
Postat av: Marie

Hej, jag har en okastrerad han kanin på ca. 3 år som bor själv och gjorde det också innan vi tog över honom när han var runt ett halvår. Han är ju själv stora delar av sin tid och jag undrar om det skulle vara det bästa att ge honom en kompis? Då skulle han ju behöva kastreras också? På vintern bor han inomhus och om han skulle få en kompis skulle dom behöva bo ute under vintern vilket han aldrig har gjort. Jag vill att han ska ha det roligare men jag vet bara inte om han skulle anpassa sig bra till en kompis.

Tack för en väldigt hjälpsam hemsida

MVH

Marie

Svar: Hej!Det är väldigt svårt för mig att svara på om just din kanin skulle uppskatta en kompis, men de flesta gör det! Även de som aldrig bott med någon. Kastrering och bo utomhus på vintern är inga problem för kaniner :) Se om du kan hitta en kastrerad hona till honom som har ett lugnt och trevligt temperament så ökar chanserna för att det ska funka. Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-02-09 @ 19:45:15
Postat av: My

hej jag och min kompis ska få ungar på hennes kanin (min är pappan) och jag ska få en kanin från kullen. min hane är snart 4 år, går det bra att sätta ihop dom? ungen är ju ca 2 månader när den flyttar hem till mig. tacksam för svar!

Svar: Hej! Kastrera din hane så kan han få en kompis sen :)
Kaninmagazinet

2017-02-12 @ 12:11:16
Postat av: Mickaela

Hej! Jag har 2 kaniner (hona, hane) som just nu bor bredvid varann och dom hoppar även bredvid varandra i en hage. Dom har gjort det i ca 4 månader. Dom nosar på varann när dom är i hagen utan att visa ilska eller något sådant. Dom bukar även sitta "bredvid" varann när dom sitter i burarna. Dom har fått byta hagar och leksaker några gånger och visar inget speciellt. Hanen ska kastreras 7 mars.
Tror du/ni att det kommer att vara svårt att få dom att gå tillsammans? Och hur länge ska jag vänta efter kastreringen med att sätta ihop dom? Kram

Svar: Hej!Det låter som att du har goda förutsättningar för en lyckad ihopsättning! Ca 4-5 veckor efter kastreringen är hanen redo att sättas ihop, du kommer få instuktioner av veterinären :) Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-02-13 @ 20:44:46
URL: http://mickaela.se
Postat av: Christin

Hej,

Jag har en dvärgvädur, hona, inomhus. Hon är ca 7 månader. Vi är sugna på att skaffa en kanin till. Tänker mig att vi ska ha varsin bur till dem, men bredvid varandra. Spelar det någon vilken ras den skulle vara? Har tittat på dvärgteddy och skulle kunna tänka mig en sådan nämligen. Tycker du vi bör skaffa en som är ungefär lika gammal eller kan vi köpa en bebis? Kaninen som vi har nu, är ganska bitig, biter aldrig oss men sladdar och allt annat hon får tag i. Är inte jätteglad för att gosa alltid och ganska kämpig att lyfta, men glad, pigg och hoppig för övrigt.

Tacksam för svar :)

Svar: Hej! Ska de inte bo tillsammans så kan ni helt fritt välja ras, kön och ålder. Mvh Kaninmagazinet
Kaninmagazinet

2017-02-22 @ 12:58:58
Postat av: Tilda

Hej! Jag har en dvärgvädurs hona på ca 9månader och får snart hem en dvärgteddylöwen hona på 2 månader, brukar ihopsättningen gå bra även om ena kaninen är yngre?

Svar: Hej! Det beror helt på temperamentet på kaninerna. Är den vuxna kastrerad så ökar chanserna betydligt! :) Mvh Kaninmagazinet
Kaninmagazinet

2017-03-23 @ 16:16:05
Postat av: Kaniintjejen

heeej, Jag har en kanin, min kompis har börjat typ prata om att det är elakt att bara ha en . Så jag hittade en annan kanin, Har en hona och hittade en hane. Men mamma och pappa säger NEJ :( vad ska jag göra??

Svar: Hej! Ge din kanin mycket tid och stimulans så är det inte elakt att ha en ensam kanin. Du kan förklara fördelarna för dina föräldrar med att din kanin får en kompis och att båda kastreras så det inte blir ungar men det är tyvärr alltid föräldrarna som bestämmer.
Kaninmagazinet

2017-04-01 @ 13:22:31
URL: http://kaninmagazinet.se
Postat av: Maja Olsson

Hej!
Jag tänkte köpa en till kanin till min 3 - åriga hona och jag tänkte att det skulle också vara en hona. Men här är några frågor jag har och jag skulle bli jätteglad om du svarade:

1. Måste jag vänta tills honan har vuxit upp tills jag kan försöka "para" ihop dom?

2. Jag har sett vissa bloggar som säger att man verkligen inte kan para ihop två honor och att det måste vara en kastrerad hane och kastrerad hona, stämmer det?

3. Vad händer om dom inte kommer överens?
MVH: Maja

Svar: Hej!Rekommendationen är att kastrera båda honorna. Det funkar i det flesta fall att ha honor ihop om de har en bra miljö att bo på. Det är mycket indivuellt hur det går och om det inte går så slåss dem så det kommer blod. Då måste de bo i varsin bur.

Mvh Kaninmagazinet
Kaninmagazinet

2017-05-07 @ 16:40:55
Postat av: Ulrika

Hej,
Vi har köpt 2 dvärgkaninungar som vi snart ska hämta hos uppfödaren. Det är en hona och en hane, de är lika gamla (8 vackor) men från olika kullar. Kan vi sätta dem i samma bur med en gang? Tanken är att i alla fall hanen ska kastreras, kanske också honan.
Mvh
Ulrika

Svar: Hej!Nej ha de i olika burar från att de kommer hem tills de är kastrerade. Efter kastrering kommer de kunna bo ihop och leva ett gott liv.
Kaninmagazinet

2017-05-16 @ 08:04:02
Postat av: Sandra

Hej!
Jag har 2 kaniner, en hona på ca 2,5 år och en hane på ca 8 månader. Min tanke är att ta en kull ungar och spara en hona och att dessa 3 sedan ska kunna bo tillsammans. Min hona o hane har bott med galler emellan sedan han var liten och de verkar trivas så, nu har jag börjat släppa ihop dem ute i en hage lite för att se om de vill para sig, de bor fortfarande separat. Men jag funderar på hur jag ska sammanföra allihop sen, han ska såklart kastreras snart och därefter vänta 5-6 veckor, och då kommer ev ungarna att vara födda redan, men hur gör jag sen? Kommer han kunna vara ihop med mamman och ungarna när de är små, eller ska jag vänta tills alla utom min unge har flyttat, och tror du det går att få in honom med mamman och en lite större unge, kanske 10 v? Bör jag kastrera honan och ungen oxå? Eller tror du de kan gå i flock ändå? Jag kanske vill ha fler ungar vid ett senare tillfälle. Med vänlig hälsning,/Sandra

Svar: Hej!Låt hanen bo ensam tills ungarna har flyttat. När ungarna flyttat kan du kastrera mamman och ev låta den yngre honan få en kull innan hon kastreras. Men vi rekommenderar inte denna typ av avel utan det är bättre att du kastrerar de båda du har nu och sen köper en unge från en välplanerad kull hos en uppfödare :)
Kaninmagazinet

2017-06-09 @ 16:15:11
Postat av: Tuva

Hej,
Jag två kaniner en som e 4år och en som är 2år. Den som är 4 har haft en kompis men hon dog för ungefär 1 och halvt år sen, och den andra som är 2år har också haft en kompis men den dog också det va därför jag fick kaninen av min mammas kompis.jag fick den 2åringa kaninen i höst. Jag har inte haft dom i samma bur eller hage, men burarna o hagarna e brevid varandra så dom kan nudda varandra, när du att jag kan försöka släppa ihop dom?

Svar: Hej! Du kan nog försöka släppa ihop dem nu. Glöm ej att möblera om och skapa en neutral mark. Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-07-02 @ 18:41:15
Postat av: Hama

Hej! Jag har en lejonhuvad kanin hane hemma och jag tänkte skaffa en annan kanin hona, måste de vara samma ras eller kan de vara olika?

Svar: De kan vara olika :)
Kaninmagazinet

2017-07-21 @ 18:57:50
Postat av: Nattis

Hej ! Tänkte köpa en liten kompis till min kanin och kände Igor att jag kunde allt typ liksom hur man sätter ihop dem och att man behöver kastrera osv men helt plötsligt kom jag på det här : om man ska två kaniner i en bur måste dem då ha varsin mat och vatten skål? Kan dem äta tsm elr måste man ha dem separerade när dem äter? Räcker det isåfall med att man bara tar ena mat skålen längst bort i kanten och den andra matsked samma sak fast i andra änden? Om man köper en unge men har den i en annan bur tills man kan sätta ihop dem kommer det så bli enklare att sätta ihop kaninerna för att dem har sett varandra ett bra
Tag på nära håll? Tacksam för svar 🤗 Och tack i förhand 😊😊

Svar: Hej! De kan äta och dricka ur samma skålar. Det är lättare att sätta ihop dem om de får vänja sig vid varandra på säkert avstånd först, tex med galler emellan.
Kaninmagazinet

2017-08-15 @ 21:56:16
Postat av: Ellen

Hej! Jag har 1 kastrerad hane (2 år gammal) och en hona (1 år gammal) som fungerar jättebra tillsammans men jag skulle vilja ha en till kanin, tror du det skulle fungera att ha 2 okastrerade honor och en kastrerad hane tillsammans? Dem kaninerna jag har är dvärgvädurar och den kaninen som jag skulle vilja ha är en gotlandskanin, tror du det fungerar att ha 2 olika raser tillsammans? Tacksam för svar

Svar: Hej! Det beror på personlighet och hur dem bor. Kastrerade honor fungerar bättre med varandra så jag rekommendera att kastrera dem om de inte är till avel.
Kaninmagazinet

2017-08-17 @ 21:46:22
Postat av: Ellen

Hej! Vi får snart hem ett syskonpar (en hane och en hona) som kommer vara 8 veckor när de flyttar in. Jag bokade tid för kastrering av hanen idag,och tydligen kan han inte kastreras förrens han är minst 16 månader. Måste vi ha dem åtskilda innan dess,och i så fall från vilken ålder?

Svar: Hejsan!16 månader måste du har hört fel. Möjligtvis 16 veckor. Rekommendationen är att kastrera hanar runt 5 månaders ålder och tills dess ska de bo isär.
Kaninmagazinet

2017-09-20 @ 16:18:59
Postat av: sara

hejsan! jag har 2 honor som heter Haley och Doris. våran kompis kan inte ha kvar sin hona för att hennes syster är alergisk. Därför tänkte jag att hon kunde bo ihop med Haley och Doris. Dom är nästan lika gamla en månads skilnad bara. funkar det eller vad skulle du rekomedera

Svar: Hej! Jag kan tyvärr inte svara på den frågan utan att veta hur de bor och kaninernas personlighet. Kastrerade honor har lättare att hålla sams.
Kaninmagazinet

2017-09-24 @ 21:49:48
Postat av: My

Hej jag har två kaniner. En kastrerad hane på 3 år och en hona på 2 år. Jag funderar på att skaffa ytterligare en hona. Är detta något som är genomförbart med tanke på min okastrerade hona? Hade tänkt ha skilda burar i början men att de ändå har möjlighet att lukta/se varandra. Är inte orolig för min hane då honan står över honom i rang väldigt tydligt men är orolig att hon ska vara elak mot eventuellt en ny hona.

Svar: Hej!Skaffa gärna en ranglåg hona till denna grupp isåfall. Det brukar fungera jättebra men du måste vara beredd att kastrera hona/honor om det blir för mycket hormoner. det beror också på hur de bor och matchar varandra i personligheterna. Att ha dem nära men i varsin bur är klokt i början så de kan vänja sig vid varandra utan att skada varandra men hur bor de sen? Det finns ingen bur som är stor nog för 3 st om du inte har byggt en egen?
Kaninmagazinet

2017-10-15 @ 19:48:10
Postat av: Anna

Hej jag har en liten hermelin hane som just nu bor ensam men funderar på att köpa en kompis till han. Har funderat på att köpa en Japansk eller en holländsk kanin men är de för stora?
Mvh Anna

Svar: Hej! Det är inte storleken som är avgörande utan hur kaninerna fungerar ihop. Kastrera både hona och hane så har du 99% ett fungerande par om de lever i en miljö med tillräckligt utrymme och stimulans för båda. Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-10-22 @ 17:28:25
Postat av: Lisa

Jag har en kanin på ungefär 2 år och funderar på att skaffa en till på ungefär 20 veckor båda är honor osv men vet inte om jag ska sätta ihop dom eller ha dom isär

Svar: Låt dem bo med galler emellan först så ser du hur de beter sig mot varandra, därefter kan du ta beslut om du vill sätta ihop dem eller ej :)
Kaninmagazinet

2018-11-01 @ 18:22:15
Postat av: Louise

Hej! Jag har en fråga jag har nyligen (5dagar) satt ihop min 1åriga hona tillsammans med en 2 årig kastrerad hane. Allt har gått väldigt lugnt till de red på varandra i början men sista dagarna hände det bara enstaka gånger. Men idag när jag kom ut till dem så jagade honan hanen och det var hårtussar överallt. Hon luggar honom men de bråkar inte, hur ska jag gå vidare nu, ska jag sära på dem ett tag eller hur gör jag? Med vänlig hälsning, /L

Svar: Hej!Nej sära inte på dem ännu, sålänge de inte skadar varandra. De måste få tid att lära känna varandra och hitta varandras mönster. Detta låter helt normalt.
Kaninmagazinet

2018-11-20 @ 15:20:20
Postat av: Fanny

Hej. Är en 26åring som bor i en lägenhet med mina två kaniner. Jag har haft en hane här i 2 år (3,5 år gammal) och i somras fick jag hem en liten ny hane-bebis. Det märktes direkt att de trivdes med kaninsällskap i lägenheten (bor i olika burar) och har kommit överens på vars en sida om gallret. Den lille är kastrerad sen några månader tillbaka och jag skulle börja försöka få dem att bli vänner. De ska aldrig dela bur, tanken och förhoppningen är att de ska dela lägenhet (kunna vara ute och hoppa i soffan etc).

Jag började processen långsamt efter alla steg ni skrev här. Fungerade bra med ny plats ingen varit på, flytta saker mellan deras burar etc. Deras fyra första möte ignorerade de varandra och åt bara hö, gott tecken tyckte jag. När de sen flyttades till en plats de båda kände till bättre började den äldsta rida på den lille, som bara tog emot dominansen. Bra tänkte jag...
Sen (efter fler träffar) flyttade jag dem till "det stora rummet" vardagsrummet. Där tanken är att de ska vara tillsammans, samt där deras burar står. Till en början gick det bra. Den äldsta red på den lilla men kortare stunder och la sig avslappnad utsträckt bredvid och ofta slickade på hans huvud.... medan den lille sprang runt och glädjeskuttade... sen en gång vände det. Den lilla började vakta sin bur något enormt trots att de inte var särskilt nära och de började bråka något otroligt. Sprang efter varandra, sprang i cirklar och biter fast i varandras rumpor.... varje gång har jag avbrutit utan att veta om det var rätt eller inte. De bråkar nu även på platser långt ifrån deras bur. Som att allt har skitit sig. Det står överallt att man ska ha is i magen. Men det är så svårt. Hur vet man att de slåss rätt och hur länge ska de få göra det?!
Behöver något tips och råd... Förlåt om texten blev lång men jag är helt förkrossad.
Vänliga hälsningar

Svar: Hej!Det är inte konstigt att det någon gång kommer i konflikt där de lär känna varandra. De behöver skapa en rangordning. Vem bestämmer var och hur är den bestämmelsen. Däremot så rekommenderar jag personligen aldrig 2 hanar ihop, det är sällan som det funkar och kanske är det så i detta fall. Utan att se kaninerna "in action" så kan jag inte bedöma vad som är för mycket och för allvarligt bråk tyvärr. Normalt sett ska man inte avbryta dem eftersom att de handlar om att de ska acceptera den andras vilja, eller få sin vilja igenom så att den andra rättar sig. När vi människor avbryter så hinner de inte lösa konflikten och lära sig var dem har varandra.
Kaninmagazinet

2019-01-13 @ 21:39:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback