bloglovin

Förlossningskomplikationer

Kaniner är relativt "lätta" att föda upp men ibland händer det att honan får problem med förlossningen och då gäller det att veta vad man ska göra.

Kaninen är normalt dräktig i 30-32 dagar men det kan även vara någon dag mindre eller mer.
En förlossning går oftast relativt snabbt, runt 30 minuter och de kan få allt ifrån 2-3 ungar upp till 12 stycken.
 
 
Nyfödda ungar
Foto: Erika Svensson
 


Under själva dräktigheten kan det ibland hända att fostrena dör, händer detta inom 3 veckor kan kroppen ta hand om det själv och resorbera dem. Har det gått mer än 3 veckor kommer honan att abortera.

De vanligaste orsakerna till förlossningskomplikaioner kan vara bland annat övervikt, för stora/missbildade foster, för smalt bäcken, felpositionerade foster.
Värksvaghet kan också vara en orsak, detta är inte så vanligt på kaniner. Det innebär att kaninen har kalkbrist.
Stress förvärrar även situationen svårt för kaninen.
 
 
Foto: Utblickens kaniner
 


Symptom
Kaninen har värkar som sitter i länge men inte leder till någon förlossning, kaninen förlöser oftast på natten eller tidigt på morgonen så därför kan det vara svårt för ägaren att upptäcka detta.

Vid ett senare stadium kan man se blodig elle varig flytning från vaginan. Honan blir även trött och slutar äta.
 
 
Födsel
Foto: Martina HailjenVad ska du göra?
Märker du att honan har svåra problem bör du snarast kontakta din veterinärsklinik och förklara hur situationen ser ut. En veterinär kan med hjälp av röntgen eller ultraljud se hur ungarna ligger i magen. Vid ultraljud ser man om ungarna lever.

Upptäcker man förlossningssvårigheten tidigt kan man enkelt ge kalkdropp samt preparat som ser till att värkarna börjar.
Händer det ingenting då måste man göra ett kejsarsnitt. Om ungarna är döda är det bäst att ta bort hela livmodern och äggstockarna, en kastrering alltså. Då undviker man misslyckade dräktigheter i framtiden.

Kejsarsnitt ska inte i regel vara något problem om honan varit i hyfsad allmäntillstånd, dvs ätit och betett sig normalt. Självklart är det alltid en risk att söva smådjur. Är situationen allvarlig och kaninen är väldigt hängig och inte ätit på ett tag bör man vara medveten om att sövningen innebär en större risk - dock är det enda att göra.

Är ungarna döda kan det finnas en risk för infektion och då sätts antibiotika in.
Om honan avlider och ungarna lever kan man handmata ungarna, dock är detta väldigt svårt och krävande, det är svårt för ungarna att överleva utan mordersmjölk. Vet man någon som nyligen fått en kaninkull kan man testa om den honan tar emot ungarna, förutsatt att det är i någorlunda samma ålder.
 
Födsel
Foto: Martina Hailjen
 
 
Förebyggande
Avla inte på en kanin som har dåligt hull/överviktig/sjuk/har någon defekt eller annan liknande orsak.
Se till att kaninen är helt frisk, första kullen rekomenderas runt 8 månader. Det är alltid bra att ha en budget för veterinärskostnader vid en planerat kull, man vet aldrig om någonting kan gå snett.


Födsel
Foto: Martina Hailjen
 
 
Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2015

Kommentarer
Postat av: Sanna

Hej!
för ca ett år sedan fick min kanin sin första kul, hon va då ca 1 år och fick 8 st.
idag har hon fått sin andra kul, det blev 2 st en dödfödd tror jag och en levande frisk kaninunge.
min fråga är om det är normalt att få så många och sedan en kaninunge?? kan det ligga i att det inte är samma pappa ?? (min kaninhona är en lejonhuvad dvärgvädur)
föder kaniner alla sina kaninungar på en gång?

Svar: Hej! Ja, det kan komma olika antal kaninungar hela tiden och det kan bero på olika saker som bland annat på pappan. Det är inga konstigheter.
Kanin Magazinet

2015-02-28 @ 16:51:06
Postat av: Wilma

Hej! Inatt så gav min kanin 3 ungar som alla dog vid födseln tror vi, Det fanns inga bitsår och är detta normalt vid första förlossningen?

Svar: Ja det är tyvärr inget ovanligt hos förstagångsföderskor. Det brukar gå bättre andra försöker. Lycka till!
Kanin Magazinet

2016-06-06 @ 13:31:17
Postat av: Unni

Om min kanin hona är lite tjock och ör dvärg kanin och pappan ör vädur kan det va risk att mamman eller ungar dör?

Svar: Hej! Kaninhonan bör alltid vara i bra kondition innan en kull tas. Det är alltid en risk att ta en kull så man ska vara införstådd med att det såklart kan sluta illa, det är dock ovanligt om mamman är i god kondition som sagt. Raserna spelar ingen större roll.
Kanin Magazinet

2016-09-26 @ 21:48:21
Postat av: Wilma

Tack för svaret!
för cirka två månader sedan så kom det en ny kull på 5 kaniner, eller kan jag säga att hon tog handomdom på egen hand för att vi inte visste att hon hade ungar innan cirka när dom var 2 veckor. :)
den minsta dog men vi tror att den var sjuk för att mamman utstötte den, sparka den och lät den inte dricka från hennes mjölk.
men alla andra är friska och sociala!

Svar: Grattis till ungarna! Det är vanligt att någon hamnar efter vid matningen och då går det tyvärr fort tills den går bort. Men 4 friska ungar är inte dåligt! :)
Kanin Magazinet

2016-10-13 @ 17:06:36
Postat av: Anonym

Hej!jag undrar hur gamal ska en kaninhona vara för sin första kull?min kaninhona ska fylla 3 så är det okej att para henne om hon är så gammal?hon har inte fått någon kull innan.när hon var 1 år parade vi henne men då var hon skendräktig.

Svar: Hej! Nej vi anser inte att det är lämpligt att para en så gammal kanin. Runt 1 år ska de vara för första kullen.
Kaninmagazinet

2017-06-06 @ 00:36:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback