bloglovin

Hantera kyla

Sommaren börjar lida mot sitt slut, hösten skrider sakta fram och vintern är inte långt bort. Det är nu det är dags att börja planera vintern för sina långöron som bor ute. Vintern bjuder på kallt väder och trots kaninernas tjocka vinterpäls måste du göra en del jobb för att de inte ska frysa. Speciellt om du bor i de delar av landet där det kan bli riktigt kallt.

 

 

  • Enligt lag måste en kaninbur vara upphöjd från marken. Detta för att fukt och kyla inte ska tränga in underifrån. Det finns inget krav på hur högt upp buren måste stå, det är upp till dig som ägare. Men det kan ju vara lämpligt om den står en bit upp.

  • Se till att de har ordentligt med halm i burarna, gärna ett hus att proppa fullt så de kan boa in sig där. Halm är ett utmärkt isoleringsmaterial då stråna är ihåliga. 

  • På sitthylla eller tak på hus kan du lägga en varm filt, var dock observant så inte kaninen äter på den (använd i sådana fall halm). Fleece rekommenderas. 

  • Kaniner äter så gott som hela tiden och just under vintern går det åt mycket mat för att inte frysa, så se till att det finns hö i mängder i buren. Det är väldigt bra om man under sommaren torkat blad, örter och växter så kaninen kan få lite extra att tugga på som dessutom innehåller en massa nyttigheter. Vissa kaniner behöver extra kraftfoder under vintern. Däremot ska man absolut inte "göda" upp kaninen inför vintern!

  • Ge vatten minst två gånger om dagen. Vattnet ska vara uppvärmt men inte varmt, utan snarare ljummet. Använd skål istället för vattenflaska! Vill du slippa knacka is ur skålarna så ha ett flertal skålar som du byter ut.

  • Var extra noggran med att buren är skyddad från väder och vind. Snö kan driva runt mycket och det är verkligen inte trevligt när det kommer in i buren. Häng ett tyg över burens nätsidor under blåsiga dagar.

  • Stort utrymme är alltid viktigt men på vintern är det extra viktigt! Kaninen måste röra på sig ordentligt för att kunna hålla igång kroppstemperaturen och blodcirukulationen. Var inte heller rädd för att släppa ut din kanin i hage på vintern eller för att gå ut med den i sele. De flesta kaniner älskar snö!

  • Har ni det riktigt, riktigt kallt på vintern? Då kan värmelampa vara ett alternativ. Det blir allt vanligare att kaninägare installerar värmelampor i kaninburarna och det är mycket uppskattat!

  • Och sist men inte minst - en kaninkompis! Det mest ultimata sättet att värma sig är tillsammans med en kaninkompis.

 

 
 

Behöver jag isolera kaninburen?

Detta är en fråga vi ofta får. Svaret är Nej, det behöver du inte. I en isolerad bur kommer det in en massa kalluft genom gallret (som oftast täcker nästan en hel långsida) som sedan inte värms upp. En kanin räcker inte som värmekälla, de är för små och släpper inte från sig tillräckligt med värme. Det kan däremot vara värt att isolera en liten bodel inne i buren. Genom ett litet hål kommer det inte in lika mycket kall luft och utrymmet är tillräckligt litet för att en eller flera (helst flera!) kanin/kaniner, plus en hög med halm, ska kunna höja temperaturen något. Tänk dock på att inte isolera på så sätt att utrymmet slutar "andas", fukten från utandningsluft måste kunna vädras ut för ett trevligt klimat.

 

Många av de färdigbyggda burar som finns i handeln är isolerade men det handlar mest om försäljningstrick.

 

 
 
Vintern är visserligen en kall årstid, men du kan ha otroligt roligt med din kanin! Ta på dig ordentligt med kläder så att du inte fryser när du ska pyssla med din kanin. Ta gärna ut din kanin i snön, det brukar vara mycket uppskattat. Allt från att rulla sig, gräva eller bara rejsa runt!
 
 
Text: Linda Gustavsson & Fanny Arvendal 
Foto: Linda Gustavsson
© Kaninmagazinet 2016

Kommentarer
Postat av: nea

Hej! Jag undrar om man kan flytta en kanin bara några dagar? Jag bor nu i en stad 10 mil från mina föräldrar och min lilla kanin sköts nu om av min pappa, men jag vill att han ska flytta till mig i stan (och bo inne), men då jag åker hem nästan varje helg än så länge så vet jag inte om det går? Det kanske blir för stressigt för honom? Vad tror ni? Jag vill ju själv ta hand om mitt djur! Och om jag inte kan ta hand om honom så behöver nog vi sälja honom och det vill jag inte.... snälla hjälp mig!

Svar: Hej!Bor din kanin utomhus hos din pappa nu? Du kan flytta hem han till dig och låta han bo inne, det ska inte skilja mer än 10 grader ute och inne när du vänjer honom vid att vara innekanin såfall.Gissar på att det är sista chansen nu.
Har du tänkt att ta med kaninen när du åker på helgerna?
Ja det kan bli stressigt för kaninen, men har du en innebur hos din pappa också så ska det nog funka.
Att resa och åka tåg/buss/bil är stressigt för alla kaniner men dem kan vänja sig.
Du kan alltså inte ha kaninen både ute och inne, utan har du den inne så ska den vara inne fram tills våren iallafall.
Lycka till!
Kanin Magazinet

2013-09-18 @ 07:41:59
Postat av: Linnea

Hej, kan min kanin bo ute i min lekstuga?
Den har inte så mycket isolering, som en vanlig bur
Och då har den ganska mycket halm och ett litet minihus
Ps.eran blogg är väldigt bra! Ska börja hopp träna
Ps. Bor i jämtland där det blir ganska kallt

2015-01-11 @ 23:28:47
Postat av: Ia

Mina 2 kaniner bor i lekstugan hela året. På sommaren har vi hönsnät i fönsterna och hösten och vintern har vi plast. Min ena kanin Hjärtat nyser väldigt ofta... Är det farligt?
Jag vill ha dom inne men min pappa är allergisk mot hö. Finns det nåt dammfritt hö eller nåt?❤️

2015-10-18 @ 14:44:36
URL: http://kaninmagazinet.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback